Terhesség

Veszélyes a hajfestés és a körömlakkozás terhesség alatt?

Amikor megtudjuk, hogy babát várunk, azonnal eszünkbe jut a kérdés: vajon folytathatjuk-e a korábbi életünket, vagy veszélyességük miatt le kell mondanunk bizonyos szokásainkról.
2019. Július 06.
A hajfestés biztonságosnak tekinthető

Általában az ételekkel és italokkal kapcsolatban vagyunk egy kicsit bizonytalanok, és ezen a területen kell a legtöbb dologról lemondani, hiszen a magzat fejlődésére rossz hatással lehet például az alkohol, de a pasztörizálatlan tejből készült termékek is veszélyesek lehetnek.

A másik nagyobb téma, amely rengeteg kismamát foglalkoztat, a szépségápoláshoz kapcsolódik. Vajon biztonságos-e például a hajfestés, a körömlakkozás, elmehet-e masszíroztatni, aki terhes?

A kifejezetten kismamáknak kifejlesztett, kíméletes masszázsnak jó néhány pozitív hatása is lehet, de mielőtt igénybe vennénk ezt a szolgáltatást, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal! Bizonyos egészségügyi problémák esetén ugyanis nem javasolt a masszázs. Egyébként érdemes egyszer-egyszer igénybe venni, mert a lelkiállapotunkat és a fizikai egészségünket is javíthatja, és a terhesség alatt oly gyakori fájdalmakat is enyhítheti.

A hajfestés sokáig tiltólistás volt, de a modern festékekben általában nincsenek olyan vegyületek, melyek erősen toxikusak lennének, vagyis a hajfestés és hajszínezés biztonságosnak tekinthető. A festék csak rendkívül kis mennyiségben szívódik fel a fejbőrön keresztül, és nem jut el a magzatig. A keratinos, illetve hajkiegyenesítő kezelések azonban kerülendőek, mert az ehhez alkalmazott anyagok formaldehidet tartalmaznak, amely magzatkárosító hatású. Érdemes azonban néhány szabályt betartani a hajfestés esetén. Lehetőleg várjunk vele a második trimeszterig, és jól szellőző helyen fessük a hajunkat, hogy a lehető leginkább csökkentsük annak a rizikóját, hogy a káros vegyületeket belélegezzük. Mindenképpen végezzünk bőrpróbát, mert a festék allergiás reakciót válthat ki! Végül, jó tudni, hogy a hajunk másként reagálhat a festésre, mint a terhesség előtt, és lehet, hogy nem pont olyan lesz a végeredmény, mint szeretnénk.

A körömlakkozással sincs semmi baj – feltéve, ha nem visszük túlzásba, csak alkalmanként lakkozzuk ki a körmünket! A körömlakkokban ugyanis veszélyes vegyületeket, például formaldehidet vagy toluolt találhatunk, melyek belélelgezve károsíthatják a szervezetet és a magzati fejlődésre is hatással lehetnek. Természetesen, semmi bajunk nem lesz, ha egyszer-egyszer kilakkozzuk a körmeinket! Még jobb, ha olyan terméket keresünk, amiben csökkentették a káros vegyületek mennyiségét.

(Cikk forrása: smartparenting.com)

Ezt is érdemes elolvasni: