Terhesség

Terhesen tetováltatni?

Köldökben csillogó kis kő, gerincen végigfutó kígyó, vagy éppen a mellet díszítő keleti motívum. Utánajártunk, hogy miként változnak a tetoválások a terhesség alatt, és szabad-e bent hagyni a piercinget.
2015. Március 12.

Kőrösi-Vásárhelyi Tímea az első tetoválását, egy párducot, húsz évvel ezelőtt varratta a hasára. Akkor még nem gondolt arra, hogyan változik a minta, ha majd gyermekeket vállal. Csupán az a kérdés aggasztotta, milyen lesz a szépen kidolgozott ragadozó, ha a bőre öregedni, ráncosodni kezd. A 38 éves anyukának azóta négy gyermeke született, és a tenyér nagyságú, részletekben gazdag, satírozást is tartalmazó tetkó is négyszer növekedett óriáspárduccá, majd zsugorodott egyre felismerhetetlenebb alakká az elmúlt évek alatt.

– A terhességekkel 25 kilót híztam, a bőröm megnyúlt, kitágult, a hasamon, derekamon striák keletkeztek. Hiába fogytam vissza és lett újra feszes és lapos a hasam, a párducból egy nagy fekete paca lett – meséli Tímea. – A körvonalai összemosódtak, a minta besötétült, és mára csak a szeme és az izmos combjai kivehetőek. Mindig is tetszett a tetoválóművészet, és a fájdalmat is jól tűröm. Így a harmadik gyermekem megszületése után nem sokáig töprengtem azon, hogy újra vállaljam-e a tűszúrásokat. Amikor két évvel ezelőtt megtetszett egy motívum, ismét beültem a szalonba: egy háromujjnyi széles, övszerű, nonfiguratív rajz került körbe a derekamra. Ez a tetkó csak egy várandósságot élt meg, negyedik gyermekem, Dóri most nyolc hónapos. A rajz ma is szép, mutatós, nem történt rajta nagyobb elváltozás.

Még az is lehet, hogy tovább alakíttatom, díszíttetem. Fodrász vagyok, tudom, mennyire károsak a vegyi anyagok a kismama szervezetére, hiszen még a hajfestést sem javasoljuk áldott állapotban, ezért szigorúan ügyeltem arra, hogy a második varrást a szoptatás után készíttessem. Próbáltam helyrehozatni a korábbi rajzot is, de nem jártam sikerrel. A lézeres eltávolítás is felmerült bennem, de azt mondták, hogy egy csúnya, égési sebhez hasonló heg maradna a helyén, ezért lemondtam róla. Így maradt nekem a fekete (folt)párduc, ami ma már egy cseppet sem zavar, elfogadtam.

Tetkó, piercing várandósan

Sok nővel előfordul, hogy már rég egyeztetett időpontja van a (kozmetikai) tetoválóhoz, amikor kiderül, hogy babát vár. A szakember mindenképpen a varrás későbbre halasztását javasolja a kismamának az anya és a magzat védelme érdekében.

– Minden egyes beavatkozás, jelen esetben a tetoválással vagy piercing felhelyezésével járó tűszúrás stressz az anya és vele együtt a kisbaba szervezetének – mondja dr. Nagy Katalin bőrgyógyász. A megváltozott hormonháztartás miatt nem tudni, hogyan reagál az anya szervezete a festékanyagra, melynek kémiai összetétele és minősége nem olyan mértékben állandó, mint például a gyógyszereké. Lehet, hogy ugyanaz a tinta, ami korábban nem okozott problémát, most allergiás reakciót vált ki. A szerves oldószerek és nehézfémek, amelyek sok tetoválófolyadékban jelen vannak, szájon és bőrön keresztül is megterhelik a szervezetet, és kiszámíthatatlan, mit okoznak a magzatnak vagy szoptatás alatt a kicsinek. Az érzékenyebb bőr miatt fokozott a fertőzés- és gyulladásveszély is. Sok kismamának labilisabb a vércukorháztartása, mint korábban, a sebek fájdalmasabban, lassabban gyógyulnak, és nagyobb a hajlam az elfertőződésre.

A szülőszobán

Több internetes oldalon is olvashatunk arról, hogy azoknak a kismamáknak, akiknek a tetoválása a hátán, a gerinc környékén fut, kockázatos lehet az epidurális érzéstelenítés beadása, mert a tűszúrással tinta kerülhet a szervezetbe.

– Az orvosi irodalomban még nincs egyértelmű szakmai tapasztalat és állásfoglalás ezzel kapcsolatban – mondja dr. Hupuczi Petronella aneszteziológus. – Mindenképpen arra törekszünk, hogy az érzéstelenítést pigmentmentes bőrfelületen végezzük el. Ha a minta pont az érzéstelenítés beadásának helyén terül el, akkor más gerincvelői részt keresünk a tűszúrásra, ami más technikát is követel. A szervezet minden idegen anyagra reagál. Mivel nincsenek egyértelmű bizonyítékok a kezünkben, jobb a megelőzés.

Viszont súlyos problémát okozhatnak a testékszerek. Nemcsak esztétikailag károsak, hanem kapuként szolgálnak a kórokozóknak is. Előfordulhat, hogy a köldökpiercing helyén megreped a bőr, stria keletkezik, vagy a szülés után a két lyuk között ernyedté, ráncossá válik, szinte lifeg a bőr, hiába sportos, feszes a hasa az anyukának. Sürgősségi szituáció esetén pedig komoly nehézséget okozhat a szájban, nyelvben, orrban vagy intim testrészen, a gáton lévő ékszerek eltávolítása. Éppen ezért már a várandósság idején, legkésőbb a harmadik trimeszterre kérjük az eltávolításukat. Ekkorra a legtöbb kismamának amúgy is zavaróvá válnak az ékszerek.

Hogyan lesz újra szép a tetkóm?

– Minden tetoválás javítható, korrigálható, de ennek mértéke főként a már meglévő minta színétől, erősségétől függ – mondja Várnai Krisztina, a Dark Art szalon tetoválóművésze. – Az elhalványodott minták a lila, kék, zöld, szürke szín sötét árnyalataival fedhetők, javíthatók, a fekete motívumokat előbb lézeres eljárással halványítjuk ki. A lézer szétrobbantja a bőr alatti festékszemcséket, ezután több hónapig is eltarthat, amíg a bőr újra kivilágosodik és tetoválható lesz. Sokan keresnek meg műtéti hegek, striák eltüntetésével is, de ezek csak optikailag javíthatók. Nagyon szépen lehet egy ízléses virágmotívummal a császármetszés vagy a hason végzett plasztikai beavatkozás nyomát korrigálni, szépíteni. Ráadásul a hegre varrt tetoválás sokkal kevesebb fájdalommal jár, mert ezen a területen a bőr érzéketlenné válik, bekeményedik, szinte elhal. Egy szabályt azonban fontos betartani. Mielőtt tetoválásra adjuk a fejünket, legalább egy évet kell várni a heg teljes gyógyulása érdekében.

Várnai Krisztina azoknak is kínál megoldást, akik a várandósságuk alatt sem szeretnének lemondani a testüket díszítő mintákról, ékszerekről. Számukra a biztonságos henna nyújthat megoldást.

– A természetes henna egy zöld színű paszta, és narancssárgára, pirosra, fahéj-, tégla-, csokoládé- vagy kávészínűre festi a bőrt, semmiképpen sem feketére – magyarázza a szakember. – Nem tartós, csupán pár hétig látható a bőrön. Fekete hennával azonban soha nem szabad a bőrre festeni, ez a szín a természetben nem létezik, minden esetben valamilyen vegyi anyaggal keverve hozzák létre. Veszélyes az egészségre, parafeniléndiamint (PPD) tartalmaz, ami allergiás reakciót válthat ki, hólyagokat, égési sebeket okozhat a bőrön.

Ha a piercing viselője attól tart, hogy az ékszer kivétele után összeforr a helye, vásárolhat a várandósok számára készült szilikon vagy antiallergén bioplaszt testékszert, ami könnyű, rugalmas, és a pocak növekedésével együtt tágul, a hossza szabadon állítható.