Terhesség

5 terhességi tévhit – tilos vagy szabad?

Mivel számos tévhit kering a köztudatban, sok kismama elbizonytalanodik, mit szabad és mit nem szabad megtennie a szépsége érdekében. Hogy eloszlassuk a kétségeket, válaszolunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.
2012. Január 14.

Terhességi tévhitek: mit szabad és mit nem?

Jelent-e veszélyt a hajfesték a kisbabámra nézve?

Bizonyítani nem tudták a hajfestékek magzatkárosító hatását, de mivel egyelőre nem tudjuk pontosan, mennyi vegyszer jut el a magzathoz a fejbőrön keresztül, a várandósság első harmadában mégsem javasolható a fejbőrrel érintkező hajfestékek használata.

A hajfestés ellen szól az a tény is, hogy a terhesség alatt nem mindig a várt eredményt adja – árnyalatbeli, tartósságbeli eltérésre számíthatunk. Tervezett terhesség esetén célszerű már előre fokozatosan közelíteni az eredeti hajszínhez, így nem lesz gond a feltűnő lenövésekkel.A belélegzett vegyszerek, hidrogén-peroxid nemcsak a szagokra érzékeny kismama rosszullétét okozhatják, de a magzathoz is eljutnak, ezért ha mégis a festés mellett döntünk, akkor azt jól szellőző helyiségben, nyitott ablaknál végezzük!

Van-e biztonságos módja a hajszín megváltoztatásának?

Kizárólag természetes, növényi alapanyagú hajszínezők kockázatmentesen használhatók. Ilyenek például a henna hatóanyagú hajszínezők, ám mielőtt megvennénk, győződjünk meg arról, hogy valóban nem tartalmaznak vegyszereket! Jó megoldás lehet még a melírozás, mert ez esetben a festék nem érintkezik a fejbőrrel.

Használhatom-e továbbra is a régi, bevált arcápolóimat?

Hormonjaink a terhesség idején teljesen felbolydulhatnak és mindent összezavarhatnak, arcápolószereinknek pedig követniük kellene a bőr állapotában bekövetkezett változásokat. Ezeket a változásokat megelőzni, kiküszöbölni nem lehet – a terhesség és a szoptatás után a bőr működése visszatér a régi kerékvágásba.A bőr fokozott faggyútermelése, akné vagy mitesszerek képződése esetén házi használatra vásároljunk felnőttkori pattanásos bőrre szánt készítményt, és forduljunk kozmetikushoz – saját kezűleg semmi esetre se nyomkodjuk!A másik fontos szempont, amit az új igények támasztotta arcápolás kialakításánál figyelembe kell vennünk: a bőr újdonsült érzékenysége, amiért nem csupán a hormonális változások, hanem a bőrfelszín alacsonyabb ingerküszöbe okolható. A szappan, a mosószer vagy az öblítő, ami ez idáig nem okozott gondot, hirtelen gyulladást okozhat, akárcsak az arckrémünkben található illatanyagok. Ha elbizonytalanodunk a kozmetikumokat illetően, kérjük ki a kozmetikusunk véleményét.

A pattanásos bőr kezelése folytatható a várandósság alatt?

Babavárás idején nem egyszerű feladat az aknés bőr kezelése, hiszen a legtöbb gyógyszer és kozmetikai hatóanyag, ami általában segít megoldani a gondot, veszélyt jelenthet a magzatra, így használatuk tiltott. Ilyen például az izotretinoin (például a Roaccutan hatóanyaga), mely súlyos magzatkárosító hatású lehet, az anyatejjel a szoptatott csecsemő szervezetébe jutva pedig a gyermek egészségét veszélyezteti.

Nem tanácsos antibiotikumokat szedni a várandósság és a szoptatás ideje alatt – a terhesség második trimeszterétől a magzat szervezetében felhalmozódó tetraciklin a későbbiekben a fogzománc elszíneződését, károsodását és csontképzési rendellenességeket okozhat.Sok új készítményről viszont még nem állnak rendelkezésre megbízható kutatási adatok a babát érintő rizikófaktorok tekintetében. A terhességi aknék legelfogadottabb kezelési módja az érintett bőrfelszínen alkalmazott, külső használatú szerekkel történik. A kozmetikai kezelések első lépése a hámlasztás, illetve a hámképződés gátlása, ami a tüsző ürülését segíti elő.Ha a legkisebb kétség is felmerül, a tökéletesen biztonságos használat érdekében maradjunk a jól bevált, évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szereknél.

Használhatom továbbra is a parfümömet?

Sok kismama nem viseli el az erős illatokat, émelyeg a tömény parfümöktől, de ha nem okoz ilyen jellegű panaszt, nyugodtan viselhető továbbra is. A kisbaba érkezése után, a szoptatás időszaka alatt azonban nem ajánlatos a parfümhasználat – legalábbis nem a mindennapokban -, mivel a csecsemő számára nincsen vonzóbb illat az édesanya tejillatú testénél!Kapcsolódó cikkeink terhességi tévhitek témában: