Terhesség

Kell-e tartanunk terhesség alatt a macskáktól?

Bár sokan hiszik, hogy kismamáknak veszélyes, ne tarts tőle!
2012. Október 20.

Ücsörgés a számítógép előtt egész nap: Az elektromágneses sugárzás káros hatásától a kutatások szerint nem kell tartanod, ellenben maga az ülés nem tesz jót, ha túl soká tart! Ezért iktass be óránként-kétóránként egy kis sétát, nyújtózkodást, ülés közben pedig tedd fel a lábad kinyújtva egy zsámolyra.

Macskák, macskavécé takarítása: Az aggodalom forrása a toxoplazmózis nevű betegség, amelyet főként szabadban is tartott, fiatal, vagy legyengült, öreg macskák terjeszthetnek ürülékükkel. Vagyis: ne ilyenkor kezdj kismacskát tartani, és ha lehet, bízd másra a macskavécét, de ne is ijedj meg – a megfelelő higiénés szabályok betartásával nem érhet baj. Toxoplazmózist kertészkedés közben is össze lehet szedni, sőt olyan zöldségről is, amelyet nem kellően mostak meg. A TORCH-teszt segítségével győződhetsz meg arról, szereztél-e már védettséget a betegség ellen.

Hajfestés: Bármelyik hajfestéket használod, olyan csekély mennyiség jut a szervezetedbe, hogy ettől nem kell féltened a magzatot. Ha mégis zavarnak a vegyszerek, halaszd a hajfestést a második harmadra, amikor a magzat már kevésbé sérülékeny, vagy válassz olyan festéket, amely főként természetes anyagokat tartalmaz. Jó megoldás lehet a melírozás, amikor jelentősen csökken a bőrödre kerülő festék mennyisége.

Kapcsolódó cikkeink:

Macskás aggodalmak

A legfurcsább terhességi tévhitek

Szűrővizsgálatok

5 terhességi tévhit – tilos vagy szabad?