Terhesség

A legfurcsább terhességi tévhitek

Meglehetősen sok furcsa hiedelem forog közkézen a kismamák között. Egyesek teljesen légből kapottak, másoknak van némi alapjuk. Lássuk csak, hogy is állunk velük!
2007. Szeptember 06.

Egy pohár bor nem is árt a kisbabának

Az alkohol nagyon hamar felszívódik, és bizony elég jól veszi az akadályokat, annak ellenére, hogy az anya szervezetében különböző gátak nehezítik meg, hogy a káros anyagok a magzathoz, vagy a szoptatás útján a kisbabához jussanak. Az alkohol az anyatejbe teljes mértékben átjut, vagyis az anyatej alkoholszintje azonos az anya véralkoholszintjével.

A terhesség alatti túlzott alkoholfogyasztás igen gyakran vezet oda, hogy a baba kis súllyal, károsodott idegrendszerrel születik. Arról, hogy mit tekinthetünk túlzott alkoholfogyasztásnak, megoszlik a szakemberek véleménye, mit ahogy arról is, hogy elfogadható-e időnként, különleges alkalmakkor egy-egy pohárka bor vagy pezsgő.

Még a fogröntgen is tilos a terhesség alatt

A röntgensugárzás károsíthatja az ivarsejtek génállományát. A magzatban fejlődő herék vagy petefészkek különösen érzékenyek a röntgensugárzásra. Ezért kezelik megkülönböztetett figyelemmel a várandós anyákat. A korszerű röntgenkészülékek már sokkal kisebb sugárdózissal dolgoznak, mint a régi típusúak. A diagnosztikai célú röntgenvizsgálat biztos nem árt a picinek: szükség esetén egy fog-, végtag- vagy mellkasi röntgenfelvétel elkészíthető, ha a magzatot ólomköténnyel eltakarják a hasat érő sugárzás elől.

A hajfestés károsítja a kisbabát

Elméletileg igaz lehet, hiszen a hajfestéshez felhasznált kémiai anyagok a fejbőrön át felszívódva az anya véráramába kerülnek. Ám olyan kis mennyiségű ártalmas anyagról van szó, ami biztosan nem károsítja a magzatot. Ha az anya mégis aggódik, használjon inkább természetes hajszínezőt (hennát), vagy válassza a melírozást, amihez sokkal kevesebb hajfesték szükséges. A szakemberek más ok miatt nem javasolják a terhesség alatti hajfestést: ezekben a hónapokban ugyanis változhat, hogyan reagál a haj a festékre, így könnyen előfordulhat, hogy közel sem olyan eredményt kapunk, mint szeretnénk.

Egyes vitaminkészítmények fejlődési rendellenességeket okozhatnak

Ha túl sok A-vitamin, vagy túl sok cink jut a mama szervezetébe, annak a kisbaba látja kárát. Néhány élelmiszer maga is meglehetősen sok A-vitamint tartalmaz (máj, sütőtök, sárgarépa), ha ebből nagyon sokat fogyaszt a kismama és ezzel együtt A-vitamint is szed, ez már veszélyeztetheti a babát. A várandósok számára kifejlesztett vitaminkészítmények nem tartalmazzák veszélyes mennyiségben egyik összetevőt sem. Ha a kismama ilyet szed, nincs ok az aggodalomra.

A tengeri halak és a tenger gyümölcseinek fogyasztása higanymérgezést okoz

A higany valóban terheli az anya és a magzat idegrendszerét egyaránt, komoly elváltozásokat okoz, ha a határértéket meghaladó mennyiségnél több jut a szervezetbe. A tengeri állatok szervezetében valóban több higany halmozódik fel, mint egy a ház körül kapirgáló csirkében. A magyarországi tengeriherkentyű-fogyasztás azonban messze elmarad a világviszonylattól, az a néhány alkalom, amikor a kismama ilyesmit eszik, biztosan nem ártalmas, sőt, ilyenkor nagyon fontos omega3 zsírsavakhoz jut a mama és a kicsi szervezete. 

A mobiltelefon használata emeli a kismama vérnyomását

Mivel alig néhány évtizede terjedtek el a mobilkészülékek, nincsenek erre vonatkozóan széles körű és hosszú távú vizsgálatok. A folyamatban lévő kutatások során nem mutattak ki jelentős rizikótényezőket. A várandósság alatt kialakuló magasvérnyomás-betegség (toxémia, preeklampszia) pontos okát még nem ismerjük, de komoly rizikófaktor a várandósságot megelőző magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás. Ugyanakkor a túlzott mobilozásnak egyéb negatív hatásai lehetnek, például a képernyőből áradó fény rossz hatással van az alvásra, de a lelki egészségünket is befolyásolhatja, ha valaki túl sokat lóg a közösségi oldalakon.

Veszélyes lenne a mobilozás?

Terhesség alatt kettő helyett kell enni!

Erről szó sincs. Néhány különleges esettől eltekintve semmi szükség arra, hogy az anya többet egyen, mint amennyit kíván – sőt! A várandósság során nem az étel mennyiségét kell növelni, hanem annak minőségére kell nagyobb figyelmet fordítani!

A tejivás szükséges, mert így tudjuk a legkönnyebben biztosítani a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelét, és később a tejtermelést

A tej valóban sok kalciumot tartalmaz, de közel sem a tejfélékből a legjobb a kalcium felszívódása. Isten őrizz, hogy egy olyan kismama, aki nem szereti a tejet, vagy szervezete nehezen bontja le a tejcukrot, egy kortyot is leerőltessen a torkán a baba érdekében. Egyen inkább szezámmagot, mákot vagy halat. Az anyatej termelésének sincs köze a kismama tejfogyasztásához!

Tilos tejet inni várandósság alatt, mert a baba allergiás lesz

A terhesség alatt a leendő édesanya nyugodtan fogyaszthat tejet, az nem veszélyezteti a kisbabáját a későbbi allergia szempontjából. Ám akinek a családjában halmozottan fordul elő az allergia, annak célszerű kevés tejterméket fogyasztani a szoptatás időszaka alatt, és fokozott hangsúlyt kell helyezni a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatásra és arra, hogy a kicsi étrendjébe minél később kerüljenek be a tejtermékek. (A hipoallergén tápszerek is tehéntejből készülnek!)

A 3D (4D) ultrahang árt a babának

Semmivel sem ártalmasabb, mint a hagyományos ultrahangvizsgálat. A 3D ultrahang gyakorlatilag annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a készülék egy számítógép segítségével több képet tárol, és háromdimenziós látványt hoz létre a kapott adatok alapján. A 4D ultrahang a baba valós idejű mozgását is láthatóvá teszi, ezért a magzat aktivitását is megfigyelheti a néző. Az ultrahangkészülék nem sugárzást bocsát ki magából, hanem ártalmatlan hanghullámokat.

Ha nyújtózkodunk, rácsavarodhat a köldökzsinór a baba nyakára

A köldökzsinór nagyon gyakran (nagyjából minden második esetben) rácsavarodik a babára, nyújtózkodás nélkül is, de ez többnyire nem okoz gondot. A magzatot magzatvíz és több réteg magzatburok veszi körül, így nincs közvetlen kapcsolatban az anya mozdulataival.

A köldökzsinór belsejében két verőér és egy visszér fut, ezek spirálisan helyezkednek el, emiatt húzás hatására nem záródnak el. A rugalmas köldökzsinórban a magzat mozgása nem akadályozza a vér keringését. Nagyon ritkán alakul ki rajta csomó, az is csak akkor okoz problémát, ha megszorul.

Minden macskát kerülnie kell a várandósnak

A macskák a magzatra veszélyes toxoplazmózis fertőzést terjesztik, de ez nem ok arra, hogy lapátra tegyük szeretett öreg macskánkat. Általában a fiatal cicák hordozzák a fertőzést, ők is ürülékükkel terjesztik. Fontos, hogy a cicavécét ne a kismama kezelje, és macskasimogatás után jól mosson kezet.

Azok a leendő édesanyák, akik cicaközelben nőttek fel (gyerekkorukban, vagy később volt macskájuk), szinte biztos, hogy átestek toxoplazma fertőzésen, így azt a várandósság alatt még egyszer nem fogják megkapni. Biztosat persze csak antitest-titer meghatározás után lehet mondani, azaz vérvétellel bizonyítható a védettség vagy annak hiánya.

Ha ég a gyomrom, biztos hajjal születik a gyerek

A gyomorégést a terhesség alatt termelődő hormonok okozzák és az, hogy a méh megemeli a gyomrot, tehát a lenyelt táplálék visszafolyhat a nyelőcsőbe. A hajnak ehhez nincs köze. Valamennyire befolyásolhatjuk táplálkozásunkkal, szélsőséges esetben gyógyszert is kaphatunk gyomorégés ellen.

Szaktanácsadó: Dr. Dobó Márta, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet prevenciós főosztályának vezetője

Ezek is érdekelni fognak:

Forrás: Kismama magazin