Terhesség

Fontos építőkövek a kisbabádért

Nem könnyű úgy összeállítani az étrendet, hogy jóval több vitamint és ásványi anyagot, de csak 13 százalékkal több kalóriát tartalmazzon.
2007. Szeptember 06.

A vitaminok a legfontosabbak, mert ezek a felgyorsult anyagcsere gyújtógyertyái. A magzat idegrendszerének fejlődéséhez több B1-, fehérje-anyagcseréjéhez kimagaslóan sok B6-vitaminra van szükség. A B-vitaminok tejtermékekben, húsban, teljes kiőrlésű gabonatermékekben, olajos magvakban lelhetők fel. Az A-vitamin a szövetek felépüléséhez fontos, különös tekintettel a látószervre.

Az A-vitamin zsírban oldódik, tehát elraktározódik a szervezetben, óvakodjunk a túladagolástól. Fogyasszunk inkább béta-karotint (narancssárga, piros gyümölcsök, zöldségek, brokkoli), ebből a szervezet előállítja a szükséges A-vitamin-mennyiséget, a többlet kiürül a szervezetből.

A folsav a sejtnövekedéshez és a vérképzéshez elengedhetetlen. Hőre érzékeny, ezért legjobb forrás a frissen facsart zöldség- és gyümölcslé. Az ásványi anyagok fontos építőelemei a magzat növekedésének. A napi vasbevitel során ügyeljünk arra, hogy a vas felszívódását a fekete tea, a kóla gátolja, míg a C-vitamin elősegíti.

A csontfelépítéshez kalcium szükséges, ezt naponta 3/4 liter tejjel vagy ennek megfelelő sovány tejtermékkel, kalciumban gazdag ásványvízzel biztosíthatjuk. Éjjel jobban felszívódik a kalcium: kapjunk be lefekvés előtt egy falat sajtot. Noha a jód igen fontos, minden második kismama jódhiányos. Csak jódozott sót használjunk!

Ezek is hasznosak lesznek:

  • Adjam? Ne adjam?
  • Három harmad ételei
  • Magnézium – a baba kedvéért
  • Elég magnéziumhoz jut a magzat?
  • Forrás: Kismama magazin