Baba

A babák C-vitamin szükséglete

A pici baba szervezetének is szüksége van C-vitaminra a megfelelő és egészséges fejlődéshez. No de pontosan mennyire, és milyen forrásból szerezhető be?
2015. Február 26.

Ha extra pótlás kell, csepp formájában is pótolható, folyadékba téve

A babák az anyatejjel is megkapják már a számukra szükséges vitamin-mennyiséget, de később, a hozzátáplálás ideje alatt több olyan zöldség és gyümölcs is kerülhet az étrendjükbe, ami tartalmazza az értékes vitamint.

Segít az immunrendszer erősítésében, fontos az anyagcsere-folyamatokban, a hajszálerek, csontok, porcok felépítésében is meghatározó szerepet játszik, a fogak és a fogíny egészségéhez is hozzájárul, de a sebgyógyulás esetén is fontos a jelenléte a szervezetünkben – ezt a legtöbben tudják a C-vitaminról. A vízben oldódó és sokat emlegetett vitamin nem csak a felnőtteknél, hanem már az egészen pici gyermekeknél is fontos.

Mennyi C-vitaminra van szüksége egy babának?

Életkoronként változó, hogy a szervezetnek mennyi a szervezet C-vitamin szükséglete. Míg egy felnőtt ember napi ajánlott C-vitamin bevitele 80 mg, addig egy gyermeknél természetesen ennél jóval kevesebbel kell számolni. A koron kívül a testtömegtől, életmódtól, nemtől is függ, hogy kinek mennyi C-vitamin szükséglete van.

Fél évesnél fiatalabb babák átlagos C-vitamin szükséglete 35-40 mg, míg 7 és 12 hónapos kör között ez a mennyiség 40-50 mg-ra növekszik. Természetesen a babával együtt nő a C-vitamin szükséglet is, tehát míg egy 3 hónapos babának 12-13 mg C-vitaminra van szüksége, addig 10 hónapos korában már ennek a duplájára.

Honnan kapja meg a szükséges mennyiséget?

A kicsiknél a szoptatás itt ebben is fontos szerephez jut, mert egy pici baba az anyatejjel jut hozzá a számára szükséges vitaminokhoz – ehhez viszont az anyukának ügyelnie kell arra, hogy változatosan és egészségesen étkezzen, bevigye a szervezetébe a szükséges vitaminokat, nyomelemeket, tápanyagokat.

Fontos az is, hogy a kismama a szoptatás ideje alatt a számára szükséges C-vitamin mennyiséget (és annál ne többet) fogyassza, a C-vitamin ugyanis kiválasztódik az anyatejjel, ami a baba szervezetére rossz hatással lehet.

Az is előfordulhat, hogy pótolni kell a C-vitamint a kicsiknél, amennyiben ez szükségessé válik, a vitamint cseppek formájában (például teába keverve) adjuk be nekik. (Létezik ugyanis aszkorbinsavat tartalmazó csepp, ami könnyen beadható a babának. Erre vonatkozóan a gyermekorvostól érdemes pontos adagolási útmutatást kérni. Rendszerint napi két alkalommal szokták javasolni a C-vitamin ilyen formában történő pótlását.)

Mivel a babáknál 5-6 hónapos koruktól megkezdődik a hozzátáplálás, így innentől már van mód arra is, hogy ne csak az anyatejjel vagy tápszerrel, de más – a baba számára adható – ételekkel is hozzásegítsük a kicsiket a napi C-vitamin szükségletükhöz. Az ételeket persze ne erőltessük a babánál, akkor sem, ha nagyon egészséges, hagyjuk, hogy barátkozzon az új ízekkel.

Ahhoz, hogy tervezni tudjuk a baba étrendjét vitamin szempontból (is), jó, ha tisztában vagyunk azzal, a különböző zöldségek, gyümölcsök mennyi C-vitamint tartalmaznak. A legfontosabb és leggazdagabb C-vitamin forrás például a csipkebogyó.

Készíthetünk a kicsinek csipkebogyóteát (hidegen áztatva), amit elkortyolgathat. Fontos tudni, hogy 200 mg C-vitamint tartalmaz 100 gramm csipkebogyó. Hét hónapos kortól már kaphat brokkolit a baba, ami szintén fontos C-vitamin forrás, 85 mg C-vitamin van 100 gramm zöldségben. Szintén ez idő tájt vezethetjük be a baba ételei közé – alapos tisztítás után – a citrusféléket. A C-vitaminnal szinonimaként emlegetett citromban és a gyerekek körében is népszerű narancsban valamivel több mint 50 mg C-vitamin van 100 grammonként.

További cikkek vitamin témában: