Baba

5 fontos tápanyag, amire a babádnak szüksége van

A gyerekek hihetetlen tempóban fejlődnek, különösen életük első évében, ezért rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetüknek. Íme ezek közül az 5 legfontosabb.
2017. Június 16.

A babáknak vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük

Természetesen az első évben az anyatej és/vagy a vitaminokkal dúsított tápszer a kicsik első számú tápláléka, melyekből a növekedéshez szükséges alapvető tápanyagokat megkapják. Hat hónapos korban azonban megkezdődik a hozzátáplálás, amikor az anyukákat is foglalkoztatni kezdi, hogy vajon mely vitaminokból és ásványi anyagokból mennyire van szüksége a babának. Segítségképpen összegyűjtöttük az öt legfontosabbat!

Vas

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag az életben maradáshoz. A vörösvérsejtek részeként, a hemoglobin egyik alkotóelemeként a legfontosabb feladata, hogy a sejteket ellássa oxigénnel. Az újszülöttek 4-6 hónapos korukig elegendő mennyiségű vastartalékkal rendelkeznek (kis súlyú babák vagy koraszülöttek ennél kevesebbel, 2-3 hónapnyival), ezután azonban kezdenek megcsappanni a “készleteik”. Szerencsére az anyatej és a vassal dúsított tápszerek tartalmaznak valamennyit, azonban ez 6 hónapos kor környékén már nem elegendő a kicsik számára. Ezért is fontos elkezdeni a hozzátáplálást. Fontos, hogy minél több vasban gazdag ételt adjunk a babánknak, hogy az ebben a korban ajánlott napi 11 milligramm mennyiséget fedezni tudjuk. Az ételek bevezetésével kapcsolatban azonban mindenképpen kövessük a védőnő és az orvos tanácsait!

Természetes forrásai: hús, tojás, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, spenót, brokkoli, sárgabarack, szilva, mazsola

Jó, ha tudod: A C-vitamin segíti a vas felszívódását.

Omega-3 zsírsavak

Az immunrendszer és az agy működését, valamint a szem fejlődését segítik. Az omega-3 zsírsavakat, mint a DHA-t és az EPA-t a szervezetünk nem képes előállítani. Ezért fontos, hogy az étrendünk (és a babáé is) ezeket megfelelő mennyiségben tartalmazza. Az anyatejben is jelen van, mennyisége azonban attól függ, hogy az édesanya mennyit fogyaszt belőle. Az omega-3 legjobb forrásai a halak. Ha a babánk allergiára hajlamos, akkor 1 éves korban, egyéb esetben 8 hónapos korban vezethetjük be. Hetente egy alkalommal nyugodtan adhatunk a kicsinek halat, egy éves kor felett pedig ezt heti három alkalomra is növelhetjük.

Természetes forrásai: halak (fogas, süllő, tonhal, lazac stb.), lenmag, lenmagolaj, babfélék, bárányhús

Jó, ha tudod: Ha a kicsi nem szereti a halat, 1 éves kortól már adhatunk neki omega-3-at tartalmazó, gyermekek számára készült étrend-kiegészítőt is.

Fehérje

A fehérje rendkívül fontos a kisgyermek fejlődése és növekedése szempontjából. Hogy miért? Mert gyakorlatilag minden egyes sejtje tartalmaz proteint – mely azért dolgozik, hogy a szöveteket regenerálja és újakat építsen. A fehérje feltölti az aminosav raktárakat is, melyek között vannak olyanok, amiket a szervezet nem képes előállítani. Az anyatej és a tápszer elegendő mennyiségben tartalmaz fehérjét, a hozzátáplálás után pedig szerencsére számtalan proteindús étel közül választhatunk.

Természetes forrásai: hús, hal, tojás, tejtermékek, olajos magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák

Jó, ha tudod: A baba fehérjeszükséglete az első 6 hónapban 150 g/hét, 6-12 hónapos korban 100-150 g/hét.

D-vitamin

Azt mindenki tudja, hogy az egészséges csontokhoz kalciumra van szükség, de azt vajon tudtad, hogy a D-vitamin jelenléte legalább ennyire fontos? “A D-vitamin nélkülözhetetlen nemcsak a csontok megfelelő fejlődéséhez, de az immunrendszer egészséges működéséhez is” – mondja dr. Angela Lemond, gyermekorvos. A csecsemőknek napi 400 NE (Nemzetközi Egység, 10 mikrogramm) az ajánlott mennyiség. Az anyatejben mindössze 22 NE található literenként, ezért szükséges már a kezdetektől pótolni. (A nem szoptatott babák esetében más a helyzet, hiszen a tápszer tartalmaz D-vitamint, ezért ezt figyelembe kell venni.)

Természetes forrásai: hal, gomba, máj, tojás, tej

Jó, ha tudod: Zsírban oldódó vitamin és kalciumra, valamint foszforra van szükség a felszívódásához. Teljes mértékben nem lehet ételek útján fedezni az ajánlott mennyiséget, ezért szükséges a D-vitamin kiegészítés a babák esetében is!

Cink

A cink fontos szerepet tölt be a hormontermelésben, irányítja és ellenőrzi az anyagcsere-folyamatokat és az immunfunkciók megfelelő működéséért felel. 0-tól 6 hónapos korig napi 2 milligrammra van szüksége a babáknak, 7 hónapostól 3 éves korig pedig 3 milligrammra. A tápszerek egy éves korig biztosítják a szükséges mennyiséget, a szoptatott csecsemők esetében azonban hat hónapos kor után szükség van a cinkben gazdag ételek bevezetésére.

Természetes forrásai: hús (különösen a vörös húsok), zabpehely, kukorica, dió, tökmag, bab, tejtermékek, tojás

Jó, ha tudod: Felszívódásához megfelelő mennyiségű fehérjére van szükség.

Kapcsolódó cikkek: