Baba

A picik és kicsik vitaminszükséglete

A gyermekek megfelelő vitaminellátottsága különösen fontos, mert a hiányállapotok károsan befolyásolják a gyermekek növekedését és fejlődését. Lássuk milyen vitaminokra van szükség gyermekkorban?
2009. Február 25.

Mik azok a vitaminok?

A vitaminok az élet szempontjából nélkülözhetetlenek, fontos szerepet töltenek be az anyagcsere-folyamatokban, az immunvédekezésben, az enzimek működésében, a vérképzésben, így hatással vannak a szervezet teljes működésére. Ezekből a vegyületekből csekély a napi szükséglet, de nélkülük nincs megfelelő életműködés. A vitaminokat a szervezet nem képes előállítani, így tehát létfontosságú, hogy a mindennapi táplálkozásunk során ezeket természetes úton vagy vitamintartalmú kiegészítők segítségével rendszeresen pótoljuk.

A picik és kicsik vitaminszükséglete

Változatos étrendnél egészséges gyermekek és felnőttek szervezetében nem alakulhat ki vitaminhiány. Az egészséges, megfelelően táplált anya teje is – a K- és D-vitamint kivéve – elegendő vitamint tartalmaz az egészséges csecsemő számára. Általában a megfelelő vegyes táplálásban részesülő gyermek egyéves kor felett sem igényel vitaminpótlást.

Bizonyos esetekben azonban számolni kell vitaminhiánnyal. Teljes vitaminhiány ritka, a hipovitaminózis azonban gyakori. Számos körülmény előidézhet vitaminhiányt, úgymint elégtelen vitaminbevitel, fokozott igény (ekkor relatív vitaminhiányról van szó) és valamilyen okból csökkent felszívódás. Az elégtelen vitaminbevitel oka leginkább a nem megfelelő, egyoldalú, hiányos táplálkozás, vagy a rosszul elkészített étel vitamintartalmának inaktiválódása.

A teljes értékű – az igényelt fehérjék, zsírok, szénhidrátok és az ásványi anyagok mellett kevés, de mégis megfelelő mennyiségben jelenlévő, vitaminokat is tartalmazó – táplálék mellett is kialakulhat ún. relatív vitaminhiány, ha fokozott vitaminigény. Ez létrejöhet bizonyos betegségek meglétekor, gyors növekedés, koraszülöttség, infekció, stb. esetén is. Egyes gyógyszerek is befolyásolhatják a a szervezetbe került vitaminok hasznosulását.

A szervezetben minden vitaminnak meg van a maga szerepe, egymást nem helyettesíthetik. Ha közülük valamelyik hiányzik, akkor egyes anyagcsere-folyamatok károsodnak, a vitaminhiányra jellemző kóros tünetek jelzik, hogy melyik vitamin hiányáról van szó, és ezek a tünetek a megfelelő vitaminok kis mennyiségének bevitelére is legtöbbször meglepő gyorsasággal megszűnnek.

Hogyan pótolhatjuk a hiányt?

Már tisztáztuk, hogy a teljes értékű, megfelelő vegyes táplálkozás fedezi a napi vitaminszükségletet. Ha valamilyen oknál fogva, mégis pótlásra van szükség, ezeket a hasznos anyagokat mesterségesen, tiszta formában előállított táplálékkiegészítők, multivitamin-készítmények formájában is be lehet juttatni a szervezetbe. Az utóbbi 20 évben terjedtek el a vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők.

Fontos tudni azonban, hogy a vitaminok esetében sem érvényesülhet az az elv, hogy minél több, annál jobb. A megfelelő vitaminellátottság nagyon fontos az egészség megőrzése érdekében, de mind az elégtelen, mind a túlzott vitaminbevitel – egyes esetekben – súlyos következményekkel járhat.

Az egészséges embereknek ajánlott napi felvétel a vitaminok többségénél is meghatározott. Gyerekkorban, felnőtteknél és idős korban más és más vitaminból kell többet, illetve kevesebbet juttatnunk a szervezetünkbe. A három említett korosztály közül talán mégis a gyerekkor, az, amikor a legnagyobb figyelmet kell fordítanunk az egészséges életmódra az említett szempontok alapján.

A vitaminok fajtái

A következőkben tekintsük át az egyes vitaminokkal kapcsolatos leglényegesebb tudnivalókat a gyermekkori vitaminpótlás szemszögéből!

A vitaminokat két nagy csoportba – a vízben oldódók és zsírban oldódók – lehet besorolni. A vízben oldódók közül fontosak a B-vitamin-csoport tagjai (B1-6, és B12), valamint a C-vitamin. A szervezetből könnyen kiürülnek, toxikus hatása csak nagyon nagy adagoknak van. A zsírban oldódó vitaminok csoportját az A, D, E és K vitaminok képviselik. Azért is fontos tudnunk a vitaminok oldódásáról, mert míg a vízben oldódó vitaminok esetében a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül, ugyanakkor azonban a zsírban oldódó vitaminok esetében más a helyzet.

Ezekből a vitaminokból a megfelelő mennyiséget a szervezet felhasználja, a többit viszont elraktározza. Ha túl sok halmozódik fel a szervezetben ezekből a vitaminokból, ez káros lehet a szervezet számára, illetve akár toxikus tüneteket is eredményezhetnek. Viszont, pl. székrekedéses babánál a rendszeresen adott paraffin olaj hosszabb távon kiviheti a szervezetből a zsírban oldódó vitaminokat, és ekkor hiánytünetek jelentkezhetnek a megfelelő adag bevitele ellenére is. Erre mindenképpen oda kell figyelni.

A picik és kicsik vitaminszükséglete

A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitamin-csoport hiánya esetén elsősorban idegrendszeri és bőrtünetek jelentkeznek. A B1-vitamin hiánytünetek klasszikus formája a beri-beri nevű betegség. A kórkép lényege a kiterjedt ideggyulladás, szívelégtelenség, vizenyő, bélmozgás és felszívódás zavarai.

C-vitamin hiány következtében alakul ki a közismert betegség, a skorbut. A szervezetben, így a csecsemőkében és gyermekekében is a C-vitamin a bélből felszívódva jut el a szervekhez. A C-vitamin a vizelettel választódik ki. Magyarországon a skorbut csecsemőkorban ritkaságszámba megy. Nagyobb viszont a vitaminszükséglet lázas betegségek esetén, így ilyen esetekben nagyobb mennyiségre van szükség.

A zsírban oldódó vitaminok közül az A-vitaminnak a látásban van fontos szerepe, így hiánya esetén szemtünetekkel, szemszárazsággal, esetleg farkasvaksággal kell számolni (szürkületben rosszabbul látunk).

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet, ugyanis K-vitamin hatására készíti a máj a véralvadásban nagy szerepet játszó protrombint (az egyik véralvadási faktort). Az közismert, hogy a női tej nem tartalmaz K-vitamint, ezért szülés után még az újszülött osztályon K-vitaminnal látják el az újszülötteket. A K-vitamin pótlására van szükség az újszülött első élethónapjaiban is, ha kizárólag anyatejjel táplálják a csecsemőt.

Az E-vitaminnak, hasonlóan az A és C vitaminhoz, nagyon fontos sejtvédő szerepe van, az agresszív kémiai támadásoktól, az úgynevezett szabad gyököktől (antioxidáns hatás) védi a sejtet.Több D-vitamin ismeretes. Ezek közül nagyobb jelentőségű a D2- és D3-vitamin. A D-vitamin-hiány angolkórt (rachitis) okoz. Ma Magyarországon gyakorlatilag nem fordul elő a bevezetett D3-vitamin alkalmazása miatt.

Kapcsolódó cikkek:

Adjam? Ne adjam?

Biztonságosak a vitaminok?

Erőt adó praktikák rossz időben is

Forrás: HáziPatika.com