Baba

3 éves gyereke szemöldökét gyantázta ez az anya

Nagy vita övez minden egyes olyan videót, ahol tízévesnél kisebb gyerek szemöldökét (esetleg bajuszkáját) borotválják. Pedig van ilyen a neten, nem is kevés.
2023. Január 17.
frida kahlo szemöldök
Fotó: Getty

Tina tízéves lánya minden nap sírva jött haza az iskolából. Az okos, félénk kislányt nap mint nap ugratták társai dús, összeérő szemöldöke miatt.

– Szívszorító volt látni, hogy ennyire feldúlt – mondta az édesanya, Tina legidősebb lányáról a Yahoo.com cikkében. – Könyörgött, hogy tegyek valamit ellene.

Tina először úgy gondolta, hogy a lánya túl fiatal ahhoz, hogy gyantáztassa a szemöldökét, de miután megbeszélte a dolgot családjával és barátaival, rájött, hogy ha semmit nem tesz, az jobban árt a lánya önbecsülésének.

Az anya megkereste a környék legjobb kozmetikusát, egy napot rászánt, elvitte a lányát a városba ebédelni, majd gyantáztatni a szemöldökét. „Annyira izgatott volt és boldog, hogy megyünk, és amint vége lett, az egekbe szökött az önbizalma” – mesélte.

Ha azt gondoljuk, hogy Tina lánya túl fiatal ahhoz, hogy gyantáztassa a szemöldökét, érdemes szétnézni a közösségi médiában. Rengeteg videót találhatunk tízévesnél is fiatalabb lányokról – és fiúkról –, akiknek eltávolítják az arcszőrzetüket. Az egyik texasi anyát sokan támadták, miután közzétett egy videót arról, ahogyan a hároméves lánya szemöldökét gyantázza. Ezt fűzte hozzá: „Inkább tartsanak rossz anyának, mintsem hagyjam, hogy a gyerekem olyan szemöldökkel sétáljon, mint a nagyszülei…”

Sokan szidják őt, de volt, aki megvédte, mondván, gyerekkorában sokat szenvedett a csúfolás miatt, és bárcsak az édesanyja megtette volna, amit ez az anya a lányával.

Crystal Marrero, a TheWaxCode tulajdonosa a Yahoo Life-nak elmondta, hogy a közösségi médián keresztül sok üzenetet kap fiatal lányoktól, akik azt kérdezik, vállalja-e a gyantázásukat. Ő azt a szabályt hozta, hogy tizenhat év alatti gyermek testszőrzetét nem gyantázza szülői beleegyezés nélkül, de az arc esetében a tizenhárom ez a határ. „Az arcszőrzet azért más, mert ezt látják először az emberek, és ez komoly önbizalomhiányt okozhat, ha egy gyereket emiatt kinevetnek” – mondja Marrero.

Felhívja a figyelmet arra, hogy ha a gyermeket gyantázzák, fontos, hogy szakemberhez forduljanak, aki tudja, hogyan kell kezelni egy gyermek érzékeny bőrét.

Claire Wolinsky bőrgyógyász azt mondja, hogy orvosi szempontból nincs veszélye a fiatal korban történő gyantázásnak, de szerinte etikailag nem ilyen egyszerű a dolog. „Egy iskolásnál lehet probléma a csúfolás, de egy totyogó esetében ennek nyilvánvalóan nincs jelentősége” – magyarázza. Hozzáteszi: ha egy kicsinek túlzott szőrnövekedése van, a szülők konzultálhatnak egy endokrinológussal, de simán a genetika is állhat a háttérben.