Kisgyerek

Már az ovisok is azt hiszik, hogy a szépség boldoggá tesz

A gyerekek már ötéves korukban elfogadják a testképhez és a szépségnormákhoz kapcsolódó stigmákat és sztereotípiákat – derült ki egy tanulmányból, amelyet óvodások körében végeztek.
2022. Szeptember 23.
óvodások tapsolnak

A BMC Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyerekek már óvodáskorban egyenlőség jelet tesznek a szépség és boldogság közé. Małgorzata Lipowska és munkatársai 680 ötéves óvodással (329 lány, 351 fiú) végezték el a kutatást. Három sziluett képet mutattak a gyerekeknek, egy karcsú, egy normál súlyú és egy túlsúlyos embert ábrázolót. Azt vizsgálták, hogy a különböző testtípusokhoz milyen fogalmakat társítanak (úgy mint bölcs, kedves, jómódú).

Az eredmények azt mutatták, hogy az elhízott testet nemtől függetlenül nem tartják vonzónak, és hogy a gyerekek a külsőt a boldogsággal társítják. A fizikailag legvonzóbbnak azonosított testtípust tekintették a legboldogabb embernek. Az eredmények azt is mutatták, hogy az óvodások már a női testeket a nemi sztereotípiák mentén érzékelik, és úgy tartották, hogy a karcsú testalkatú, valamint a normál súlyú nők boldogabbak, mint az elhízottak.

Az eredményekben egyéb nemi különbségek is megmutatkoztak, mivel a lányok a karcsú és a normál testsúlyú női sziluetteket egyformán boldognak ítélték, míg a fiúk a karcsú női sziluetteket választották a legboldogabbnak. A lányok a fiúknál nagyobb valószínűséggel gondolták azt is, hogy a normál súlyú férfi alakja keresi a legtöbb pénzt, és a túlsúlyos férfi a legkedvesebb. A fiúk nagyobb valószínűséggel gondolták úgy, hogy a vékony férfi a legkedvesebb.

Amikor arról kérdezték az óvodásokat, hogy melyik figura a legokosabb, úgy tűnt, hogy a gyerekek nem kapcsolják össze a külsőt az intelligenciával, különösen a női sziluettek esetében.

Az óvodáskor döntő fontosságú a szépséggel és a testképpel kapcsolatos attitűdök kialakulásában, és ez a tanulmány azt mutatja, hogy a gyerekek már nagyon kicsi korban elsajátították a test megbélyegzésének jeleit. A szülők és a kortársak által modellezett kulturális normák, valamint a médiában megjelenő ábrázolások – szép hercegnők, izmos hősök – nagy valószínűséggel alakítják ezeket a konstrukciókat, amelyek jelentős hatással lehetnek a gyermekek későbbi életkori attitűdjeire és kapcsolataira.

Jennifer A. Harriger korábbi kutatásai szerint a háromévesek gyakrabban választanak elhízott gyerekeket játszótársnak, mint az ötévesek. Ez az eredmény azért érdekes a kutatók szerint, mert „a háromévesek is jelentős hajlamot mutattak arra, hogy pozitív tulajdonságokat tulajdonítsanak a karcsú egyéneknek, és általános ellenszenvet mutattak az elhízott, valamint az átlagos testalkatú emberek teste iránt”.

A kutatók hozzátették: „különbség van a sztereotípiákkal kapcsolatos tudás és a sztereotipikus meggyőződések között: a gyerekek a sztereotípiákkal kapcsolatos tudásukat attól függetlenül is megmutathatják, hogy a sztereotípiákat megfelelőnek tartják-e.” Azaz nem feltétlenül értenek egyet azzal, amit a testalkatokkal kapcsolatban mondanak, de azt tanulták meg, hogy a testalkatok ezekkel a fogalmakkal társulnak.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu