Kisgyerek

Adjam? Ne adjam?

Nem is olyan könnyű egy szülő számára eldönteni, mikor tesz jót: ha ragaszkodik a természetes, táplálékból származó vitaminforrásokhoz, vagy ha a különböző készítményekkel egészíti ki gyermeke vitaminbevitelét. Pro és kontra érveknek néztünk utána.
2009. Január 21.

Ha akár csak egyetlen könyvesbolt gyermekgondozási témájú könyvei között válogat is valaki, máris több, egymásnak ellentmondó véleményt olvashat ugyanarról a kérdésről. Így például a gyermekkori vitaminpótlás szükségességével kapcsolatban sem értenek egyet a szakemberek.Nézzünk egy-két véleményt!

Vitaminpótlást orvosi javaslatra

Rövid, de alapos összefoglalót nyújt például a témáról a Gyermekek táplálkozása címmel Kubányi Jolán a Szülők kiskönyvtárában. Leírja, melyik vitamin milyen szerepet tölt be a szervezetben, hogy a hiánya milyen megbetegedést, tüneteket okoz, illetve, hogy milyen táplálékban van jelen a legnagyobb mennyiségben. Egészséges gyermekek esetében gyógyszeres vitamin bevitelre csak a csecsemőknek van szükségük D-vitaminból, mert számukra a természetes úton keletkező és a táplálékkal bevitt D-vitamin nem elégíti ki a szükségletüket.

A dietetikus szerző véleménye szerint a legjobb vitaminellátást a szervezet számára a táplálékkal történő bevitel jelenti, de bizonyos esetekben, például betegségek alkalmával plusz vitaminpótlásról is gondoskodni kell, amely az orvos javaslatára gyógyszer formájában történhet. Vitaminpótlásra egyre korszerűbb, változatos ízesítésű pezsgőtabletták, rágótabletták is rendelkezésre állnak, ezek használata előtt azonban helyes kikérni az orvos véleményét – figyelmeztet.

Koraszülöttek számára indokolt

A Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlása csecsemőkorban csak a D-vitamin adására hív fel, illetve újszülöttek számára a K-vitamin pótlására figyelmeztet. Indokoltnak tartja azonban a koraszülöttek számára a vitamin-kiegészítést, mivel az ő vitaminraktáraik kicsik, ezért az első hetekben több vitamint igényelnek a gyors növekedés miatt. A D-vitamin szükségletük nem különbözik a normálistól, viszont speciálisan részükre összeállított A-, B 12 és E-vitamint, valamint folsavat tartalmazó készítmények ajánlhatók koraszülötteknek, a pótlás mértékét a kórházi kezelőorvos tanácsai alapján határozzák meg.

Gyermekgyógyász tanácsa: vitaminpótlás szükség esetén

Az egyik legfrissebben megjelent gyermekgyógyászati alapszakkönyvet dr. Maródi László szerkesztette. Ebben összefoglalva találjuk az orvostudomány mai álláspontját a gyermekek vitaminpótlásáról. Eszerint általában a megfelelő táplálásban részesülő egészséges gyermek egyéves kor fölött nem igényel gyógyszeres vitaminpótlást, mivel a megfelelő táplálék egyben a vitaminigényét is fedezi. Az egészséges, megfelelően táplálkozó anya teje is elegendő vitamint tartalmaz az egészséges, szoptatott csecsemő számára, kivéve a D-vitamint és az első életnapokban a K-vitamint, ami kiegészítésre szorul. Bizonyos körülmények között azonban számolni kell vitaminhiánnyal.

Elégtelen vitaminbevitel fordulhat elő például nem megfelelő, egyoldalú, hiányos táplálkozás, vagy nem megfelelően kiegészített korlátozó diéta, vagy az étel vitamintartalmának inaktiválódása esetén. Fokozott vitaminigény alakulhat ki többféle betegség, állapot esetén: gyors növekedés, koraszülöttség, terhesség, szoptatás, fizikai megterhelés, súlyos sérülés, akut és krónikus fertőzés, májbetegség, egyes veleszületett anyagcserezavarok idején. Bizonyos gyógyszerek szedése mellett is meg kell növelni a vitaminbevitelt. A zavartalan felszívódás akadályozottsága, például krónikus hasmenés is indokolhatja a fokozott vitaminszükségletet.

Amerikai ajánlások

A 80-as évek egyik egészségügyi ismeretterjesztő alapkönyve volt Earl Mindell Vitamin Bibliája, egyike az elsőknek, amelyek a vitaminok helyes használatával, a gyógyszerek és a vitaminok közötti kölcsönhatásokkal foglalkoztak. Állításai és ajánlásai a könyv megjelenése óta számos vitát váltottak ki, nem utolsósorban azért, mert nem egy helyzetben hazánkban legalábbis szokatlanul nagy adagokban javasolja a vitamin-kiegészítést. Ugyanakkor számos rendkívül hasznos életviteli, megelőzési tanácsot tartalmaz.

Az ajánlott vitaminbevitel a Vitamin Biblia szerint is életkorok és speciális élethelyzetek szerint változik. Mindell az 1-4 éves kor közötti kisgyermekeknek naponta egyszer adott jóízű többszörös (“multi”) vitaminkészítményt javasolja. Felhívja a szülők figyelmét, hogy címkén ellenőrizzék, tartalmazza-e a legfontosabb vitaminokat és nézzék meg azt is, hogy nincs-e benne mesterséges színezék, hozzáadott ízesítő vagy cukor. A nagyobb gyermekeknek, 4-12 éves kor között több vitaminra és ásványi anyagra, különösen kalciumra és vasra van szükségük a növekedéshez.

A szerző fontosnak tartja ezen kívül, hogy a nekik szánt készítményben legyen sok és többféle B-vitamin és C-vitamin (az amerikai gyerekek véleménye szerint a javasolt napi bevitel felét sem kapják meg). Újra és újra felhív a fogyasztói tudatosság fontosságára: a vitaminkészítmények esetében is érdemes alaposan tanulmányozni a termék címkéjét, leírását, összetételét, hogy pontosan tudhassuk, jól választottunk-e.

Ezeket is olvasd el:

  • Erőt adó praktikák rossz időben is
  • Biztonságosak a vitaminok?
  • Jó-e a vitamin étvágytalanságra?
  • Tízet vagy egyet?
  • Forrás: HáziPatika.com