Kisgyerek

Könnyen és nehezen bevihető vitaminok a gyermekek étrendjében

Kiegyensúlyozott táplálkozással rendszerint be tudja vinni a gyermek a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Vannak azonban olyan vitaminok, amelyeknél nehezebb gondoskodni a megfelelő mennyiségről.
2021. Január 08.
Könnyen és nehezen bevihető vitaminok a gyermekek étrendjében (Fotó: Getty Images)

Némely esetben, a gyermekorvossal történő egyeztetés után akár egyéb formában is indokolt lehet a pótlás.

Mely vitaminokat nehezebb bevinni?

Egy korábbi, hazai kutatás szerint az 1-3 éves gyerekek jelentős hányadánál az elvárt szintnél alacsonyabb a D-vitamin, a vas és a pantoténsav (B5-vitamin) bevitele. A korosztályban a kutatás alapján a gyerekek 65%-ának alacsonyabb a normál szintnél a D-vitaminszintje, 42%-ának a pantoténsav és 24%-ának a vasbevitele (étrend-kegészítő beleszámításával) marad el a szükségestől.*

D-vitamin

A D-vitamin hozzájárul az erős fogak és csontok fejlődéséhez, fenntartásához, és segíti az ásványi anyagok, többek között a kalcium felszívódását is – amely szintén fontos a csontok számára. D-vitaminból 1 éves korig napi 400-1000 NE az ajánlott mennyiség (a maximum: 1000 NE), míg az 1-6 éves gyerekeknek napi 600-1000 NE (a maximum: 2000 NE). 

A D-vitamin megtalálható bizonyos ételekben, mint például a zsíros halak, vagy a D-vitaminnal dúsított tejtermékek. Ezen felül és a szervezet napfény hatására is képes előállítani.  A születés utáni első évben minden nap szükséges a pótlása a baba számára, ezután ősztől tavaszig kell adni a gyereknek. Azonban ha a gyermek keveset tartózkodik napon, nyáron is szükséges lehet az extra bevitel.

Az 1 éves kor felettiek számára léteznek olyan junior italok is, melyek tartalmaznak hozzáadott D-vitamint. (X)

Vas

A vas a vörös vérsejtek pigmentjének az alkotórésze, hozzájárul a vértermeléshez és az izmok felépítéséhez. A felgyorsult növekedés időszakában különösen nagy szükség van rá. A vas és a D-vitamin emellett az agy fejlődését is támogatja.

Vasból a napi szükséglet életkorok szerint: 6 hónapos kor alatt 6 milligramm, 7-12 hónapos korban 8 milligramm, 1-3 éves korban 8 milligramm, 4-6 éves korban 10 milligramm. Legjobb étrendi forrása a marhahús, a pulykahús, a máj, a hal, a bab, és a vassal dúsított kenyér- és gabonafélék. Ha a táplálkozáson keresztül nem jut elég vashoz a gyermek, szintén javasolt a gyermekorvossal egyeztetni az étrend-kiegészítésről.

Melyek azok a vitaminok, melyekhez egyszerűbben hozzájuthat a gyermek?

A-vitaminból 6 hónapos kor alatt 420 mikrogrammra, 7-12 hónapos korban 400 mikrogrammra, 1-3 éves korban 400 mikrogrammra, 4-6 éves korban 500 mikrogrammra van szükség naponta. A legjobb forrásai: máj, tengeri halak, tej és tejtermékek, tojássárgája, narancssárga és zöld zöldségek. Egy csésze sütőtök például 8567 nemzetközi egység A-vitamint tartalmaz (1000 nemzetközi egység 300 mikrogramm). 

C-vitaminból 6 hónapos kor alatt 35 milligrammra, 7-12 hónapos korban 40 milligrammra, 1-3 éves korban 45 milligrammra, 4-6 éves korban 45 milligrammra van szükség naponta. A legjobb forrásai: citrusfélék, paradicsom, paprika, káposzta. Egy közepes méretű kiviben például 75 milligramm C-vitamin van.

E-vitaminból 6 hónapos kor alatt 3 milligrammra, 7-12 hónapos korban 4 milligrammra, 1-3 éves korban 5 milligrammra, 4-6 éves korban 6 milligrammra van szükség naponta. A legjobb forrásai: olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi olajok, zöld leveles zöldségek. Egy fél avokádóban például 3,2 milligramm E-vitamin található.

K-vitaminból 6 hónapos kor alatt 5 mikrogrammra, 7-12 hónapos korban 10 mikrogrammra, 1-3 éves korban 15 mikrogrammra, 4-6 éves korban 20 mikrogrammra van szükség naponta. A legjobb forrásai: zöld leveles zöldségek, tej és tejtermékek, máj. Egy nagy tojás például 25 mikrogramm K-vitamint tartalmaz.

Felhasznált források:

*Numil – Nestlé: Nutrikutatás, Tanulmány utóelemzéssel, 2016. December, TNS Hoffmann (issuu.com/elso1000nap (287. oldal))

stanfordchildrens.org

euro.who.int

health.harvard.edu

webmd.com