Kisgyerek

Ezért fontos a megfelelő vitaminbevitel biztosítása a gyermeknek

Fontos, hogy a gyermek elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson az optimális fejlődése érdekében. Milyen vitaminokra érdemes kiemelten odafigyelni?
2021. Január 08.
Ezért fontos a megfelelő vitaminbevitel biztosítása a gyermeknek (Fotó: Getty Images)

Létfontosságú a növekedéshez és az egészség megóvásához, hogy a gyermek megfelelő mennyiségben jusson hozzá a különböző tápanyagokhoz. Ezek kívánt mennyisége életkoronként változik. A kiegyensúlyozott, egészséges étrend mellett nagy valószínűséggel a gyermek hozzájut a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, de bizonyos esetekben fennállhat a vitaminhiány veszélye. Ezért van, amiből szükség lehet kiegészítésre. Ilyen esetben mindig egyeztessünk a gyermekorvossal, hogy miből kell pótlás, és mivel lehet biztosítani a megfelelő mennyiséget.

A szoptatott babáknak is szüksége van vitamin-kiegészítésre: D-vitaminra (anyatejbe vagy tápszerbe csöppentve), továbbá K-vitaminra. Ennek a kettőnek a pótlása feltétlenül szükséges.

A gyerekeknek ugyanazokra a tápanyagokra és vitaminokra van szüksége, mint a felnőtteknek, de általában kisebb mennyiségben. Ha úgy ítéljük meg (és ebben a gyermekorvosunk is megerősít), hogy a gyerek táplálkozása nem kielégítő, akkor szükség van pótlásra. Több legyet üthettünk egy csapásra a multivitamin készítményekkel, ám a legtöbb csak 3 éves kor felett ajánlott a gyerekeknek.

A kisebbek számára segítséget nyújthatnak ilyenkor a cukormentes, hozzáadott vitaminokat tartalmazó, tejalapú italporok, junior italok is, melyeket a változatos étrend mellett lehet adni a gyermekeknek. (X)

Mely vitaminok bevitelére érdemes különösen ügyelni?

A-vitamin: fontos a bőr egészségéhez, a megfelelő növekedéshez és segíti a látást és a szövetek helyreállítását is. Nagy mennyiségben megtalálható a sárga és narancssárga zöldségfélékben, a tejtermékekben és a májban.

B-vitaminok: segítik az anyagcsere-tevékenységet és a vörösvértestek termelődését. Remek forrásaik a húsfélék, a baromfihús, a hal, a tej, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák, és a B-vitaminokkal dúsított kenyerek és gabonafélék.

C-vitamin: segít leküzdeni a fertőzéseket, erősíti a szöveteket, az izmokat és a bőrt. A citrusfélék, az eper, a paradicsom, a spenót, a kelbimbó és a brokkoli remek C-vitaminforrás.

D-vitamin: segíti az erős fogak és csontok kialakulását és fenntartását, és az ásványi anyagok, például a kalcium felszívódását. Többek között a zsíros halakban, illetve a D-vitaminnal dúsított tejtermékekben is megtalálható.

E-vitamin: erősíti az immunrendszert, és segíti az erek tisztulását is. Remek forrásai a növényi olajok, mint például a napraforgó olaj, a diófélék és magvak, mint a mandula, a mogyoró vagy a napraforgómag.

K-vitamin: a vérzékenységi zavarok elkerüléséhez szükséges. Az első adagot a kórházban kapja a baba, a másodikat 4-7 nap múlva, a harmadikat 1 hónaposan, majd havonta kell adni az ampullás készítményt a kicsinek, egészen addig, amíg a napi étkezésének 50%-át el nem érik a szilárd ételek aránya a hozzátáplálás során.

Vas: különösen a gyors növekedési időszakban fontos a vas, amely hozzájárul a vérképződéshez és az izmok felépítéséhez. A marha- és a pulykahús, a hal, a bab, és a vassal dúsított kenyér- vagy gabonafélék kiváló vasforrások.

Kalcium: létfontosságú az egészséges csontok és fogak fejlődéséhez, megtartásához, és ha a gyermek nem jut megfelelő mennyiséghez, az hatással lehet a növekedésre, fejlődésre, továbbá gyenge, törékeny, porózus csontokhoz is vezethet. Nagyobb mennyiségben a tejben és a tejtermékekben, a sajtokban is megtalálható, míg kisebb mennyiségben jelen van bizonyos zöldségekben, például a brokkoliban.

Felhasznált források:

healthline.com

stanfordchildrens.org

webmd.com