Baba

D-vitamin: ez az ajánlott mennyiség

A D-vitamin is kulcsszerepet játszik immunrendszerünk védelme szempontjából, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben jussunk hozzá. Mennyi az ajánlott mennyiség a különböző életkorokban?
2020. Március 18.
D-vitamin: ez az ajánlott mennyiség (Fotó: Getty Images)

Miért van szükségünk D-vitaminra?

A D-vitamin szervezetünk védekezőképességének segítése mellett a csontok egészségéhez is hozzájárul, hiszen a csontok elsődleges alkotóeleme, a kalcium csak akkor képes felszívódni, ha D-vitamin is jelen van a szervezetben. Közvetlen napfény hatására szervezetünk képes D-vitamint előállítani, de a téli és kora tavaszi hónapokban nem jutunk elegendő napfényhez, ezért ilyenkor különösen fontos a vitamin pótlása.

A vitamin kevés élelmiszerben található meg, a D-vitaminnal dúsított tejekkel, gabonafélékkel, zsíros halakból (lazac, makréla, szardínia) tudunk valamennyit bevinni az étkezésünkkel.

Mennyi D3-vitamin szedése javasolt a különböző korcsoportoknak?

A D-vitamin hiány megelőzése érdekében az egészséges gyermekek és felnőttek számára is ajánlott pótolni a D3-vitamint. Magyarországon nagyon gyakori a D-vitamin ­hiány, így a fokozott kockázatnak kitett egyéneknél egész évben javasolt a vitamin pótlása, míg egészséges embereknél erre csak a téli-kora tavaszi hónapokban van szükség.

Az ajánlott mennyiségek:

  • Csecsemőknek: 400-1000 NE
  • 1-6 éves gyermekeknek: 600-1000 NE
  • 6 év feletti gyermekeknek: 600-1000 NE
  • Serdülőknek: 800-1000 NE
  • Felnőtteknek: 1500-2000 NE
  • Elhízott felnőtteknek: 3000-4000 NE
  • Terhes nőknek: 1500-2000 NE
  • Szoptatós anyáknak: 2000-4000 NE

D-vitamin és szoptatás

Számos klinikai vizsgálat alátámasztotta, hogy a szoptató édesanyák közül sokan már eleve D-vitamin hiányosak, ezért tekintettel arra, hogy a zsírban oldódó D-vitamin átjut az anyatejjel, minden szoptató nőnek napi 2000-4000 NE pótlást javasolnak. Tápszeres csecsemőknél pedig a tápszert dúsítják D-vitaminnal (400 NE).

Túl lehet adagolni a D-vitamint?

A D3-vitaminból a biztonságosan bevihető mennyiség csecsemőknél 1000 NE, 1-6 éves és 6 év feletti gyermekeknek 2000 NE, serdülőknek 4000 NE, és felnőtteknek, terhes és szoptató nőknek és elhízott felnőtteknek szintén 4000 NE.

Ha túl sok D-vitamin kerül a szervezetbe, az fokozza a kalcium felszívódását, és ez különböző tüneteket okozhat. Ilyenkor jelentkezhet hányinger, hányás, étvágytalanság, székrekedés, gyengeség, fogyás, zavarodottság, szívritmuszavar, illetve vesekárosodás is előfordulhat.

(Forrás: mayoclinic.org)