Kisgyerek

A D-vitamin ezért fontos a testnek

Milyen egészségjavító hatásai vannak a megfelelő D-vitamin mennyiség szedésének?
2017. Október 24.

A D-vitamin ezért fontos a testnek

Két tanulmány is azt vizsgálta, hogy azoknál a nőknél, akik szedtek D-vitamint, volt-e egészségjavító hatása a vitaminszedésnek. A tanulmányok 200 ezer nő vizsgálatán alapulnak.

Azt találták, hogy azok, akik az előírt napi mennyiséget szedték 30 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek reumatoid artritiszben és 40 százalékkal kisebb volt annak a valószínűsége, hogy szklerózis multiplexük alakuljon ki, mint azoknak a nőknek, akik kevesebb D-vitamint szedtek, mint az előírt.

A reumatoid artritisz megvastagodott, fájdalmas ízületet jelent és minden 100 emberből 1-2 érint. A szklerózis multiplex pedig egy gyógyíthatatlan betegség, remegéssel és a mozgás beszűkülése vagy képtelensége jellemzi. Az köti össze a két betegséget, hogy mind a kettő alakul ki, ha a szervezet immunrendszere önmaga ellen fordul.

Állatkísérletek szerint ezek a betegségek D-vitamin szedéssel enyhébb tünetekkel jelentkeznek. A fentebb idézett két tanulmány arra mutat rá, hogy az emberben is hasonlóan enyhíti a tüneteket a D-vitamin.

A kutatók szerint a legtöbb ember D-vitamin hiányos, pedig D-vitamin szedésével megelőzhető lenne a reuma és a szklerózis multiplex kialakulása.

Tabletta formája mellet a D-vitamin megtalálható a májban, a zsíros halakban, a tejben. Ha elegendő a napfényes órák száma, akkor a napfény hatására a szervezet maga állítja elő a D-vitamint.

Javasolt bevitel a D-vitamin-hiány megelőzésére

  • a terhesség idején legalább napi 1500-2000
  • csecsemőknek (0-1 év) 400-1000 NE
  • 1-től 18 éves korig 500-1000 NE
  • felnőtteknek 1500-2000 NE

Kisgyermekeknek a csontok és a fogak fejlődése szempontjából létfontosságú a D-vitamin, ezért ősztől tavaszig ajánlott mesterségesen D-vitamint adni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: gyogyhirek.hu/babaszoba.hu