Kisgyerek

Majdnem minden második gyerek D-vitaminhiányos az 1-3 évesek között

A D-vitamin pótlásáról már a baba születése után gondoskodni kell, és a kisgyermek első éveiben is kiemelkedően fontos ennek a vitaminnak a pótlása.
2021. Január 04.
Mennyi D-vitamin kell a babáknak, kisgyerekeknek? (Fotó: iStock)

A D-vitamin elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez, a kalcium-anyagcseréhez, és támogatja az immunrendszer normál működését is.

A fokozott növekedés és a kalcium csontokban való gyors lebomlása miatt a 3 évesnél fiatalabb kisgyerekek különösen ki vannak téve a D-vitaminhiány kockázatának. A babák nem tudnak csupán a napfény által elegendő D-vitaminhoz jutni, ezért a születés utáni első évben a  minden nap szükségük van a D-vitamin pótlására, egész évben.

Az alábbi videónkból megtudhatod, hogy mikor szükséges pótolni a D-vitamint, és mennyi a napi ajánlott és maximum D-vitamin mennyiség a különböző életkorokban a babák és kisgyerekek számára.

A D-vitaminhiány okozhat növekedési problémát, levertséget és ingerlékenységet, az alacsony D-vitaminszint járhat együtt csont- és izomfájdalommal, míg a nagyon alacsony D-vitaminszint lágy csontokhoz vezethet és angolkórt is okozhat.