Kisgyerek

D-vitamin a gyereknek: 0-3 éves korban a legfontosabb

Gyermekkorban különösen fontos a D-vitamin pótlása. A csontok egészséges fejlődése szempontjából 3 éves korig kiemelkedően lényeges a D-vitamin.
2017. November 06.

D-vitamin a gyereknek: 0-3 éves korban a legfontosabb

Kutatások alapján a legújabb szakami ajánlás az, hogy az élet első 1000 napjában rendkívül fontos mind a tápanyag, mind a vitamin- és ásványi anyag bevitel a fejlődés és a későbbi egészség szempontjából. A D-vitamin nem csak a csontok szempontjából igen fontos, hanem az immunrendszerre is kedvezően hat és tumorellenes hatást is gyakorol.

Mivel ősszel és télen hazánkban nem süt olyan mértékben a nap, amennyire szükségünk lenne rá, ezért mindenképpen pótolni kell ebben az időszakban a D-vitamint.

Egy csecsemőnek 2 hetes korától 1 éves koráig napi egy csepp Vigantolra van szüksége.

A szoptatott babáknál szükséges a D-vitamin pótlás, mert klinikai vizsgálatok szerint a szoptató anyák nagy része eleve D-vitamin hiányos. Ezért a szoptató anyáknak 1500-2000 NE pótlás a javasolt.

Tápszeres babáknál a tápszert dúsítják D-vitaminnal. Egy éves kor felett tehéntej helyett Junior italok fogyasztását ajánlják, ezek szintén D-vitaminnal dúsítottak.

Egy 2015-ben végzett magyar felmérés szerint hazánkban az 1-3 éves gyerekek 65%-a D-vitamin hiányban szenved. Márpedig ennek súlyos következményei lehetnek, hiszen a D-vitamin hiány következtében a csontban lecsökken a kalcium tartalom, így csontvesztés alakul ki. Megváltozhat a csont szerkezete, angolkór is kialakulhat (ritkán, de előfordulhat).

Mikor, mennyi D-vitamin pótlásra van szükség?

Csecsemőknek (1 éves korig) napi 1 csepp Vigantolra, 1- 18 éveseknek ősztől tavaszig napi 500-1000 NE Fresenius D3 vitamin tablettára van szüksége. Koraszülötteknek egy éves korig 2 csepp Vigantol indokolt. A cseppet közvetlenül a baba szájába vagy nyelvére cseppentsük, vagy egy kanál anyatejbe cseppentve adjuk oda.A csecsemőknek maximum napi 1000 NE adható.Ha azonban nyáron nem éri elég napsütés a gyereket (minimum napi 15 perc) vagy krónikus betegsége van, akkor folyamatosan kell pótolni a D-vitmaint.

És ha túl sok?

Ritkán találkozni D-vitamin túladagolással. Ha felmerül a gyanú, akkor a következő tünetekre érdemes odafigyelni: étvágytalanság, hányás, székrekedés, hasfájás, a súlynövekedés leállása vagy lassulása. Hogy ne fordulhasson elő túladagolás figyeljünk a tápszerek és a Junior tejitalok D-vitamin tartalmára.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: gyogyhirek.hu