Terhesség

A D-vitamin túladagolás tünetei

A magyarok jelentős része, becslések szerint 95 százaléka a tél végére D-vitamin hiányban szenved. A D-vitamint az őszi-téli időszakban pótolni kell, de mindig figyeljünk az előírt mennyiségre, mert túladagolni, ha nem is könnyen, de lehet.
2017. Február 06.

A D-vitamin túladagolás tünetei

A D-vitamin túladagolása rendkívül ritka, a testünk védőmechanizmusainak köszönhetően. Ilyen védőmechanizmusok működnek a bőrben, a májban és a vesében.

Túladagolás mesterséges készítményekkel, táplálék kiegészítőkkel lehetséges, emiatt fontos, hogy csak megbízható szereket alkalmazzunk.

A D-vitamin túladagolás tünetei

Nem maga a D-vitamin-túladagolás káros a szervezetre, hanem a túl sok D-vitamin fokozza a kalciumfelszívódást. A magas kalciumszint okoz különböző tünetet: székrekedést, hányingert, hányást, hasi fájdalmakat, hasmenést, izomgyengeséget, fejfájást, fáradtság, általános gyengeséget, fogyást, fokozott szomjúságérzést, fokozott vizeletürítés, súlyosabb esetekben agyi rendellenességeket, például zavartságot, hallucinációkat és kómát.

A tünetek jelentkezésekor a D-vitamin készítmény alkalmazását fel kell függeszteni és orvoshoz kell fordulni. Segíthet a kalciumszegény táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel.

Javasolt bevitel a D-vitamin-hiány megelőzésére

– a terhesség idején legalább napi 1500-2000, maximum 4000 NE D3

– csecsemőknek (0-1 év) 400-1000 NE

– 1-től 18 éves korig 500-1000 NE

– felnőtteknek 1500-2000 NE

Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában: