Baba

C-vitamin: ez az ajánlott mennyiség

A vírusos időszakban sokan C-vitaminnal igyekszünk felvenni a harcot a betegségekkel szemben, és felkészíteni az immunrendszerünket. Mennyi az ajánlott mennyiség ebből a vitaminból?
2020. Március 18.
C-vitamin: ez az ajánlott mennyiség (Fotó: Getty Images)

A C-vitaminra (más néven aszkorbinsav) szüksége van a szervezetünknek az erek, a porcok és az izmok egészsége érdekében, emellett a kollagén képződését is elősegíti. A C-vitamin nagyon fontos ahhoz is, hogy gyorsabban gyógyuljunk, és immunrendszerünk működésére is jótékonyan hat.

A C-vitamin segít megvédeni a sejtjeinket a szabad gyököktől, így segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákos megbetegedéseket is. A vasat is csak akkor tudja megfelelően felvenni és raktározni a szervezetünk, ha a C-vitamint is pótoljuk.

Mivel szervezetünk nem termel C-vitamint, ezért étrendünkkel kell biztosítanunk a megfelelő mennyiség bevitelét, citrusfélékkel, paprikával, bogyós gyümölcsökkel, paradicsommal, káposztával, kelbimbóval, spenóttal, brokkolival. Emellett étrendkiegészítő formájában is bevihetjük, melyre főként a járványos időszakban lehet szükségünk.

Mennyi C-vitaminra van szüksége a babáknak?

A fél évesnél fiatalabb babáknak átlagosan 35-40 milligramm C-vitaminra van szüksége naponta, míg ez a mennyiség 7-12 hónapos kor között  40-50 milligrammra növekszik.

Mennyi C-vitaminra van szüksége a kisgyerekeknek és gyerekeknek?

A C-vitamin napi szükséglete 1-3 éves kor között 45 milligrammra növekszik, és ez 10 éves korig marad is. 11 éves kortól már több, napi 60-80 milligramm C-vitaminra van szükség, egészen a felnőttkorig.

Mennyi C-vitaminra van szüksége a felnőtteknek?

Az ajánlott napi mennyiség felnőtt férfiaknak 90 milligramm, míg felnőtt nőknek 75 milligramm, az ajánlott felső határ napi 2000 mg.

Mennyi C-vitaminra van szükség terhesség, szoptatás idején?

A terhes kismamák számára az ajánlott napi mennyiség 80 milligramm C-vitamin, míg a szoptatás során a javasolt mennyiség 125 milligrammra növekszik.

A C-vitamin vízben oldódik, a szervezet nem tudja raktározni, így valószínűleg nem okoz kárt a magasabb dózisú napi bevitel, de bizonyos embereknél okozhat vesekövet is. Emellett ha hosszabb távon szedünk 2000 milligrammot meghaladó mennyiséget, a következő tünetek is jelentkezhetnek: hasmenés, hányinger, hányás, gyomorégés, hasi görcsök, fejfájás, álmatlanság.

Forrás: mayoclinic.orgmayoclinic.org