Terhesség

A vashiány tünetei

Szervezetünk vasháztartása egészséges körülmények közt kielégítően szabályozza a vas felszívódását a gyomor- és bélrendszerből.
2007. Szeptember 06.

Ha folyton fáradtnak érzed magad a terhesség alatt, akkor lehet, hogy vashiányod van

Vashiányt jelez a fáradékonyság, a törékeny körmök, a száraz bőr, a hajhullás, de előfordul, hogy a vaskészlet fokozatos csökkenése miatt semmilyen feltűnő tünet sem árulkodik a hiányállapotról.

Mivel viszonylag alacsony a napi szükségletünk, a szervezet sok bevitt vasat nem tud hasznosítani, vagyis a “vasfeldolgozás” nem gazdaságos. Az átlagos európai étrend napi 10-15 milligramm vasat tartalmaz, ennek azonban csupán tizede, huszada szívódik fel. Hasonló a helyzet a tabletták formájában bevitt vassal is. Ha az orvos gyógyszeres vaspótlást tart szükségesnek, a készítményt legalább három hónapon keresztül szedni kell.

Jelenleg a vasat poliszacharid komplexek formájában tartalmazó szereket tartják a leghatékonyabbnak és a legkevesebb kellemetlen mellékhatást okozónak. A vas felszívódását a C-vitamin segíti, ezért érdemes frissen préselt narancslével vagy limonádéval bevenni. A szervezet számára legjobban az állati eredetű táplálékokban rejlő vas hasznosítható. Egy húszdekás marhasült például négy milligramm vasat tartalmaz!

A várandósság idején fellépő vérszegénység mértékét és okát mindig tisztázzuk, mielőtt bármit bevennénk. Fertőzések esetén például a kórokozók elleni hatékony védekezés érdekében csökken a vérben mérhető vas értéke, a vasraktárak azonban egészséges állapotban továbbra is telítettek. Egyszerű vérkép alapján nem kapunk választ kérdésünkre, további laboreredményekre (teljes vaskötő kapacitás, ferritin) is szüksége lesz az orvosnak, hogy megalapozott döntést hozhasson.

Ezeket is olvasd el:

Forrás: Kismama magazin