Gyerek

Vitaminturbó tippek gyerekeknek

A vitamindús táplálkozás nem csak az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen, hanem az immunrendszer erősítése miatt is. Különösen fontos a helyes életmód a téli köhögős, náthás, lázas időszakban.
2018. Január 24.
Vitaminturbó tippek gyerekeknek

Helyes táplálkozás, sok mozgás és ha nem is védhető ki minden téli betegség, de felkészültebb lesz a szervezet védekezőrendszere. A megfelelő táplálkozás a sokféle alapanyagot és változatosságot is jelenti.

A különféle élelmiszerekben más és más vitaminok találhatóak: gabonákban főleg B-vitamin, húsokban B- és D-vitamin, tojásban A-és D-vitamin, tejtermékekben A-, B-, C-, D-, E– és K-vitaminok, gyümölcsökben sok C- és B-vitamin, míg a zöldségekben C- és B-vitaminok vannak.

D- és C-vitamin

A D és a C-vitamin nagyon fontos télen. A D-vitaminról köztudott, hogy pótolni kell az őszi-téli időszakban. Fő forrása a máj, a tojás, a tej és tejtermékek és halolajok. De mindenképpen fontos szedni is D-vitamin.

Friss zöldségek és gyümölcsök hiányában kevesebb C-vitamint tudunk bevinni a szervezetünkbe télen, de vannak olyan zöldségek, amelyek télen is kaphatók és C-vitaminban gazdagok. Ilyenek a sütőtök, a sült gesztenye, a sárga-és fehérrépa, a cékla vagy éppen a fekete retek. A savanyú káposztáról meg ne feledkezzünk, ami igazi C-vitaminbomba.

A déligyümölcsök, az alma és körte is gyakori vitamin forrásunk lehet télen, csakúgy, mint a csipkebogyó.

Gyorsfagyasztott ételek

A gyorsfagyasztott ételek a technológiának köszönhetően megőrzik a vitamintartalmukat, ezért iktassuk be őket télen is, ilyen a zöldborsó, a kukorica, a meggy, a málna, a karfiol vagy a zöldbab. Hosszas főzés helyett maradjunk a párolásnál, így több vitamint őriznek meg.

Együnk sok aszalványt!

Az aszalt termékekről se feledkezzünk meg, főként gyümölcsöknél találkozhatunk ezzel a tartósítási módszerrel. Sajnos a C-vitamin tartalmukat elveszítik az aszalás során, de rostokban, B-vitaminban így is bővelkednek. Kitűnő nassolnivalók is.

Csíráztassunk!

Egyre elterjedtebb a különféle magvak csíráztatása, amiket főzelékbe, levesekbe is tehetünk. Próbálkozzunk meg búza, árpa, tökmag, rozs vagy borsó csíráztatásával.

Gyümölcslé és smoothie

A hozzáadott cukor nélkül készült magad gyümölcstartalmú levek is pótolhatják a vitaminokat a téli időszakban.

A gyümölcslevek mellett ihatunk smoothie-t is: gyümölcsből, zöldségből készül és sok mindennel lehet dúsítani: dióval, zabpehellyel, joghurttal.

És persze sok idő a szabadban

Mindezek mellett ne felejtsünk el sok időt tölteni a szabadban, kiránduljunk és élvezzük a téli sportokat.

Kapcsolódó cikkeink egészséges táplálkozás témában:

Forrás: gyogyhirek.hu