Kisgyerek

Erőt adó praktikák rossz időben is

"Ezen a télen egyáltalán nem voltunk betegek", "féltem, hogy az oviból majd gyakran hazahoz valamit, de megúsztuk", "jól bírja a kisfiam a sulit" - ilyen, büszke beírásokat olvashatunk a kismamafórumokon. Utánanéztünk a lehetséges immunerősítő trükköknek.
2009. Április 14.

A, B, C, D…

Lassan már a gyermekek is tudják, hogy a betegségek elkerüléséhez, a szervezet egészséges működéséhez, a teherbírás, az erőnlét fokozásához kiegyensúlyozott táplálkozásra, azon belül folyamatosan megfelelő ásványi anyag bevitelre, vitaminellátottságra van szükség. A vitaminok, az ásványi anyagok az anyagcsere folyamatokban, a test fehérjéinek és csontjainak felépítésében nélkülözhetetlenek. Fokozottan érvényes mindez a gyermekekre, akiknek a szervezete fejlődésben van.

Ha a nélkülözhetetlen vitaminokból és ásványi anyagokból nem kapja meg az ehhez szükséges mennyiséget, a hiányállapotot fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, kimerültség, étvágytalanság, a koncentráció és a teljesítőképesség csökkenése, a fertőzésekre való fogékonyság jelzi.

Az egészséges étrendnek tehát az év minden szakában tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű A, B, C, D, E, K vitaminokat, és a legkülönbözőbb ásványi anyagokat, nyomelemeket, például kalciumot, vasat, magnéziumot és a többit (a felsorolás itt és most nem lehet teljes. Mindezt a szoptatott csecsemők az anyatejjel, illetve a megfelelő táplálásban részesülő egészséges gyermekek a kiegyensúlyozott étrenddel alapvetően megkapják, de bizonyos élethelyzetekben ajánlott lehet a vitaminpótlás, illetve speciális, külön az ő igényeikhez kifejlesztett komplex vitaminkészítmény alkalmazása is.

Próbák nemcsak a mesében vannak

Bizonyos időszakokban a legegészségesebb gyermek is gyakrabban beteg, a mostohább időjárás vagy az életében bekövetkezett változások, stressz miatt. Nemcsak a téli hideg, a késő őszi, kora tavaszi ködös, nyirkos időjárás, az ilyentájt agyonfertőzött, teleköhögött, szmogos városi levegő teszi próbára a gyerekek immunrendszerét, hanem minden olyan új feladat, élethelyzet is, ami kihívást, feszültséget, stresszt jelent a számára. Jó előre tudható például, hogy a gyermekrendelők várószobáiban megnő a forgalom a téli-nyári vakáció után.

Ilyenkor az otthoni védettség, pihenés után újra a gyermekközösségbe lép a gyerek, ahova minden kis társával együtt beviszi a saját kis mikroflóráját, olyan baktériumokat, kórokozókat, amelyeket a szervezete már ismer, így neki gondot már nem okoz. A gyermekcsoportokban viszont “csereberélnek”, így kerülnek kapcsolatba számukra újfajta kórokozókkal, amelyre a szervezetük még nincs felkészülve, nem védett, így azok könnyen okozhatnak fertőzést, betegséget. Az új közösségbe, bölcsődébe, óvodába, iskolába lépés pszichésen is megviseli a gyermeket, így a stressz is hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszere sérülékenyebb lesz, könnyebben elkaphat fertőzéseket.

Már az első életévekben, amikor az immunrendszere még nem teljesen érett, több olyan “megpróbáltatás” várja a gyermeket, ami próbára teszi a szervezetét, és fogékonyabbá teszi a fertőzésekre. Ilyen például a fogzás, a növekedés, az elválasztás, az új ételekhez való szoktatás, a védőoltások, az anyától való elszakadás a bölcsődébe szoktatáskor, és persze az évente rendszeresen bekövetkező náthás-influenzás időszakok is ide sorolhatók. Ezek egy része előre tudható: a várható hatásokra érdemes már néhány héttel előbb elkezdeni a felkészülést, felerősíteni, felvértezni a gyerek védelmi rendszerét. Ez történhet vitaminokkal, gyógynövényekkel, természetes immunstimuláló szerekkel. Nézzünk néhány példát!

C, mint…

A C-vitamin erősíti a szervezet immunrendszerét, antioxidáns hatású, vagyis segít a kórokozók legyőzésében, serkenti az ellenanyag-termelést, javítja a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Számos gyümölcs, zöldség nagy mennyiségben tartalmazza, így például a paprika, a brokkoli, a citrom, a csipkebogyó, a kivi, a savanyú káposzta is.

Erőt adó praktikák rossz időben is

Erősíts kivivel! Magas a C-vitamin tartalma

Ha azonban a megszokott étrenden kívül van szükség C-vitamin bevitelre, jó tudni, hogy számos, kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett vitaminkészítmény tartalmazza ezt a soron kívüli immunerősítésre szánt mennyiséget. A készítmények egy része csak C-vitamint tartalmaz, más része másfajta vitaminokkal, ásványi anyagokkal van kombinálva, és többféle kiszerelésben, formátumban, ízesítéssel kaphatók, így minden gyermek számára ki lehet tapasztalni közülük a legmegfelelőbbet.

Növényi, ásványi segítség

A fertőzések, például a megfázást és az influenzát okozó vírusok vagy kórokozó baktériumok ellen a leghathatósabb védelem a szervezetünkben rejlik: a T-limfociták veszik fel a harcot a betolakodókkal. Ezeket a T-sejteket néhány természetes növényi anyag, tea vagy kivonat, csepp jó hatásfokkal aktiválja. Ilyen hatású például a grépfrútmag csepp, a macskakarom és a kasvirág. Ezekből homeopátiás szerek is készülnek, de drogériákban, gyógyszertárakban is hozzá lehet jutni a legkülönfélébb formájukhoz.

Néhány évtizede ismerjük az ásványi anyagok, nyomelemek immunerősítő hatását is. Ezeket többnyire vitaminokkal kombinálják, és pezsgőtabletták, cseppek, szirupok formájában juthatunk hozzájuk. Mielőtt azonban ilyen erősítő kúrára fognánk a gyermekünket, tanácsos a gyermekorvossal konzultálni, hiszen bizonyos ásványi anyagok túladagolása bajt is okozhat.

Alapszabály az is, hogy a készítmények alkalmazási előírásait, használati utasításait el kell olvasni, és szigorúan be kell tartani, hiszen az adhatóság és az adagolás függ a gyermek életkorától, testsúlyától, és kizáró körülmények is lehetnek (például cukorbetegség egyes szirupok esetében, stb.)

Ne feledjük: O- és M-vitamin is létezik…

Erőt adó praktikák rossz időben is

Legalábbis a gyermek egészségének megőrzéséhez tanácsos így gondolni! O-vitaminnak, vagyis az élethez alapvetően szükséges hatóanyagnak tekinthetjük az oxigénben gazdag friss levegőt, M-vitaminnak pedig a mozgást – mind a kettő jelentősen hozzájárul az immunerősítéshez.

Így azokban az időszakokban, amikor a megbetegedések veszélye különösen fenyeget, vagy a gyerek lelkiállapotát megterhelő esemény elé nézünk, szinte egy erősítő kúrával érhet fel előtte egy-egy vidéken, jó levegőn családdal eltöltött hét vagy hétvége, vagy akár csak az erdőben tett nagyobb kirándulás, séta is, amelynek során a friss levegő szinte átöblíti a tüdőt és felélénkíti a vérkeringést. A szülőkkel közösen végzett testmozgás, játék pedig mindez a szeretet, az odafigyelés élményével is gazdagítja a gyermeket, ami pszichésen ad újabb erőt neki, és fejleszti ellenálló-képességét is.

Ezek is érdekelhetnek immunerősítés témában:

Forrás: HáziPatika.com