Kisgyerek

Top 10 legegészségesebb

Lakjunk jól azzal, ami a legegészségesebb, így biztos "nem marad hely" a kevésbé egészséges finomságoknak. Listánk segíthet a válogatásban!
2008. Január 26.

1. Víz – a legfontosabb táplálékunk. Jó minőségű víz vagy az édesítetlen gyümölcstea. A felnőtt férfiak 60%, a nők 50% és a csecsemők testének 70%-a víz! Minimális folyadékszükletet úgy számolhatjuk, ki, hogy beszorozzuk a testsúlyunkat a következőképpen: kicsiknél – 110 ml/kg, 10 év alatti gyereknél 40 ml/kg és felnőttnél 22-38 ml/kg

2. Kenyér – energia- és B-vitamin-forrás. Teljes kiőrlésű lisztből készült, minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó pékárut válasszunk!

3. Brokkoli – megóv a ráktól. Fontos magnézium-, kálium– és kalciumforrás (tej helyett is jó).

4. Alma – napi egy darabbal is sokat tettünk egészségünkért! C-vitamin– és vasforrás. Növényi anyagai megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

5. Burgonya – keményítő-, fehérje- és káliumtartalmát a héjában főtt változatban hasznosíthatjuk leginkább, olajban sütve már kevésbé értékes.

6. Tej – kalcium-, B-vitamin-, jód- és fehérjetartalma hasznos a csontoknak és a vérképzés során, ám a kicsiknél gyakran allergiát vált ki.

7. Borsó – hasznos B-vitamin-, vas-, kálium-, magnézium- és fehérjeforrás.

8. Hal – fehérje- és jódtartalma, omega-3 zsírsavai igen értékesek.

9. Marhahús – fehérjéjét és vastartalmát a szervezet jobban hasznosítja, mint a növényi eredetűeket. Cinktartalma erősíti az immunrendszert.

10. Repceolaj: Omega-3-at, A-, K-, E-vitamint tartalmaz. Segít csökkenteni a koleszterinszintet, és kordában tartani a vércukrot. Sajnos mostanság hanyagolt olaj típus, pedig kevésbé érzékeny a hőre, mint például az olivaolaj.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mindig legyen otthon!
  • Tudjuk, mi a jó?
  • Tippek az egészséges táplálkozáshoz ősszel, télen
  • Forrás: Kismama magazin