Baba

Őszibarack: nem hizlal és a csontokat is erősíti

Miért is egészséges az őszibarack, és mikortól adható a gyerekeknek?
2015. Augusztus 06.
Őszibarack: nem hizlal és a csontokat is erősíti (Fotó: Getty Images)

Legyen akár szőrös vagy csupasz, sárga vagy fehér húsú, az őszibarack különleges csemege. De miért is érdemes fogyasztani?

Az őszibarack húsának 85-90 százaléka víz, ezért kitűnően oltja a szomjat, és 100 gramm mindössze 40 kalóriát tartalmaz, vagyis egyáltalán nem hizlaló gyümölcs.

Rendkívül jótékony hatást gyakorol a hormonháztartásra: emeli a férfi és női hormonszintet a szervezetben.

A benne található niacin révén csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. A– és C-vitaminnak tartalma javítja az egész test vérkeringését, és hozzájárul a szem egészségéhez. Fellelhető az őszibarackban sok B-vitamin és biotin is, így fogyasztásától a bőr szebb, egészségesebb, hidratáltabb és teltebb lesz.

Emellett az őszibarack antioxidánsokban is gazdag, amelyek a daganatos betegségek megelőzésében játszanak kulcsfontosságú szerepet.

A gyümölcsben sok a kalcium és magnézium aránya, ami kitűnő hatással van a csontokra, a rost- és pektintartalma pedig segíti az emésztést. A benne található sok magnézium, szelén és cink javítja a közérzetet, csökkenti a vérnyomást, és oldja a feszültséget.

Mikor és hogyan adható az őszibarack a babának?

Az őszibarackot már a hozzátáplálás kezdetén, akár 7-9 hónapos korban adhatjuk gyermekünknek. Kezdetben érdemes csak a gyümölcs levét adni, majd összeturmixolni a gyümölcsöt, de 8-9 hónapos kortól már megpróbálhatjuk felkockázni is a kicsinek.Kitűnő állaga miatt nem kell sokat rágniuk az őszibarackot, ennek ellenére szívesen csócsálgatják a babák. A gyümölcsöt érdemes meghámozni, főleg a fiatalabb babáknak.Mivel az őszibarack magas rosttartalma miatt székletlazító hatású, óvatosan és fokozatosan érdemes adni a babáknak, főleg a kezdeti időszakban. Feltétlenül hagyni kell időt a baba szervezetének ahhoz, hogy hozzászokjon az új ételhez és annak hatásaihoz.Kapcsolódó cikkeink: