Terhesség

Babavárás: mozgásban, biztonságban

A babaszoba berendezése mellett is akad még néhány dolog, amelyet célszerű beszereznünk a baba születése előtt. Azért, hogy ne legyen kapkodás, segítünk egy listával.
2015. Január 15.

Előző cikkünkben azokat a dolgokat soroltuk fel, amelyekre a babaszobában lehet szükség. A babaágy, ágynemű, pelenkázó és játszószőnyeg mellett persze még számos aprósággal kiegészíthetjük a listánkat, de ne essünk abba a hiába, hogy gondolkodás nélkül mindent rögtön megveszünk. Számos eszközt, kelléket kaphatunk kölcsön vagy éppen használtan olcsóbban megvehetjük.

A baba hordozásához szükséges dolgokra is igaz ez. A babakocsi kiválasztása során több szempontot is mérlegelnek a szülők, így azt is, hogy újat vagy használtat vegyenek. Amit mindenképp érdemes szem előtt tartani: a kocsi legyen stabil, jó legyen a rugózása, ne legyen nagyon nehéz (ha az anyuka egyedül közlekedik vele a városban, fontos, hogy viszonylag könnyen emelni tudja), biztonságos legyen, lehetőleg természetes, jól szellőző anyagból, aminek állítható teteje van eső vagy erős napsütés esetére.

Ha mindezekkel dűlőre jutottunk, akkor persze lehet már szempont a babakocsi külseje is, de azt ne feledjük, hogy ez elsősorban egy használati tárgyként vesz majd részt a mindennapjainkban – vagyis ha a városi sétához használjuk elsősorban, mást válasszunk, mintha mondjuk a napi futáshoz szeretnénk magunkkal vinni a babát. Vannak két, három funkciós, hagyományos és sport babakocsik is, sőt ma már egyre többen vásárolnak olyan babakocsikat, amelybe két gyerek is, a korkülönbség ellenére, elfér – így lehet miből választani.

A babával történő közlekedés másik eszköze a kenguru, beülő, ki hogyan hívja. Ezzel sokkal könnyebb a közlekedés és a kicsi a mama testéhez is megnyugtató közelségben van. Persze nem mindig kényelmes, de ez is a helyzeten és szülőn múlik, meg azon, hogy a kicsi hogyan érzi jól magát. Itt is figyeljünk az anyagra és a biztonságra. Van, aki a babakendőket részesíti előnyben, mások jobban szeretik a felcsatolható beülőket. Mielőtt döntünk, érdemes kipróbálni, melyiket érezzük kényelmesebbnek, biztonságosabbnak.

Amennyiben van autónk, valószínűleg gyakran fogunk a gyerekkel együtt utazni, vagyis mindenképpen be kell szereznünk egy autósülést. Itt ismét a biztonság a kulcsszó. Olyan ülést kell vásárolni, amely a gyermek súlyának és méretének megfelelő, hasonló jótanács, hogy mielőtt megvásárolunk egy ilyet, mindig próbáljuk bele az autónkba, hogy ne a vásárlás után érjen kellemetlen meglepetés. Amit a csecsemőkkel kapcsolatban érdemes tudni: a 0+ jelölésű biztonsági ülések már újszülött kortól használhatóak. Ezeket csak menetiránnyal szemben lehet bekötni és a sofőr mellé csak akkor tehetjük, ha az autóban kikapcsolható vagy nincs légzsák. Amennyiben ez nem így van, akkor a hátsó ülésre kell tenni a kicsit – minden esetben ügyelve arra, hogy megfelelően rögzítsük az ülést és gondosan kössük be.

Utazáshoz, vagy egyszerűen csak egy kisebb kiruccanáshoz is szükségünk lesz egy baba/pelenkázó táskára, amibe minden olyan dolgot be tudunk csomagolni, amire szükség lehet napközben, amíg távol vagyunk otthonról. Lehetőleg kényelmesen cipelhető darabot válasszunk.

Amennyiben pedig sokat és sokszor utazunk a kisbabával, akkor egy utazó ágyra is szükség lehet, de ezt akár a kicsi születése után is megvásárolhatjuk, amikor éppen aktuálissá válik. Kirándulás, nyaralás vagy rokonlátogatás idején praktikus felszerelés ez, amelyek közül több már akár egész kicsire is összehajtogatható.