Terhesség

Szépség és várandósság

A terhesség a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb nő nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően gyakorta növekszik bennük a szépség, az ápoltság iránti vágy.
2002. Szeptember 24.

A nőiesség csúcsán

Az ápoltságra való törekvést motiválja, hogy a másállapottal megjelenhetnek előnytelennek ítélt változások is. Jogos igény tehát a várandósok részéről a szépségápolás, a fokozott odafigyelés. A pletykaszinten megismert félelmek sokszor visszatartják a cselekedettől. Különösen a haj ápolását érték már olyan vádak, melyek megalapozatlan félelmeket kelthetnek a szépülni vágyó nőkben.

A haj állapota szinte minden kismama esetében jelentős változásokon megy át. A szervezet hormonális változásai következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. A gyakoribb hajmosáshoz kímélő sampont kell választani. A haj gyakran válik a terhesség során nehezen kezelhetővé, fénytelenné, töredezetté. Fokozott vitamin-bevitellel, megfelelő minőségű hajápolási szerek alkalmazásával e problémákon könnyűszerrel úrrá lehetünk.

Mi a helyzet a hajfestéssel?

Leggyakoribb félelem a festékanyag esetleges magzatkárosító hatása. Jelen ismereteink szerint a fejbőrre, a hajra felvitt festékanyag felszívódása jelentéktelen mértékű, így a magzati keringésbe való átjutásától érdemben nem kell tartanunk, ennek megfelelően magzati károsító hatást sem kell feltételeznünk.

A kismama bőrének ápolása

A bőr erősebb faggyútermelése, a mitesszerek fokozott képződése, a fokozódó szőrzetnövekedés mind szükségessé teszik a bőr megfelelő ápolását. Belsőleg kellő mennyiségű vitamin-bevitellel, folyadékfogyasztással, külsőleg a szokásos bőrápolási eszközökkel és anyagokkal lehet befolyásolni az előnytelen változásokat. Figyelemmel kell azonban lenni az A-vitamintartalmú krémek, illetve készítmények megfelelő dózisú alkalmazására: ezek túlzott használata az első trimeszterben a magzati ártalom veszélyét rejthetik magukban.

Különösen figyelemmel kell lennünk a retinolsav származékokra: alkalmazásuk a terhesség alatt kerülendő (bár a legutóbbi vizsgálatok felszínes alkalmazásuk esetén a magzati ártalom veszélyét nem mutatták emelkedettnek).

Szolárium terhesség alatt?

A szolárium használatát illetően a vélemények megoszlanak: kétségtelen tény, hogy a szoláriumok direkt hőhatása nemkívánatos felmelegedéshez vezethet a méh üregében is, és ennek esetleges károsító hatásáról már jelentek meg megfigyelések.

Az erélyes UV-sugárzás károsító hatása nem bizonyított, ugyanakkor az esetleges leégés szövődményei terhesség alatt fokozottabban jelenthetnek kockázatot mind a magzat, mind az anya szervezetének. Mindezek alapján tanácsosnak látszik terhesség során a szoláriumozás mellőzése, illetve csak arcbarnító alkalmazása. A szoláriumozás hasonlatosan a napozáshoz rákkeltő, óvatosan és megfelelő védelemmel kell bőrünket óvni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Anyák Lapja