Terhesség

Ezeket kerüld el terhesség alatt

Van néhány olyan tevékenység, amit nem szabad terhesen végezni és vannak dolgok, melyeket ajánlott ilyenkor elkerülni, vagy legalábbis óvatosan használni. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelned, ha babát vársz.
2016. November 11.

Óvatosan a házfelújítással

Akupunktúra és masszázs

Az olyan kiegészítő terápiák, mint az akupunktúra és a masszázs akár még hasznosak is lehetnek a terhesség alatt, de csak akkor, ha szigorúan betartjátok a szabályokat. A has masszírozása az első három hónapban szigorúan tilos. Az akupunktúra bizonyos pontjai sem alkalmazhatóak terhesség alatt, ezért ha ilyen terápiákra vágysz, feltétlenül jelezd a szakembernek az állapotodat, ő tudni fogja, mit lehet és mit nem. Csak szakképzett emberrel végeztesd ezeket a tevékenységeket!

Macskák

A toxoplazmózis egy gyakori fertőzés a madarak és az emlősök, beleértve az emberek között. A Toxoplasma gondii nevű parazita megtalálható a macska ürülékében és a macskaalomban. A fertőzés influenza szerű tünetekkel (magas láz, torokfájás, izomfájdalom) jár, de az is előfordul, hogy semmilyen tünetet nem produkál. Bár nem gyakori a terhesség alatti toxoplazmózis, mégis érdemes rá odafigyelni, mert a terhesség korai szakaszában növeli a vetélés kockázatát.

Tisztítószerek

Ha tisztítószert használsz a terhességed alatt, ellenőrizd a címkéjét, nem tartalmaz-e terhes nőknek szóló figyelmeztetést. Ha a termék címkéjén azt látod, a szer nagyon mérgező, akkor ne használd. Egyéb tisztítószerek, festékek, ragasztók vagy bármilyen más háztartási vegyszerek használata során kövesd a címkén található biztonsági előírásokat és szellőztess a használatuk után.Néhány molyirtó és WC tisztító naftalint tartalmaz. A nagy mennyiségű naftalin károsíthatja a vérsejteket, ami hemolitikus anémiához vezethet. A magas naftalin tartalmú szerek használata fáradékonyságot, étvágytalanságot, hányingert, hányást és hasmenést okozhat. Az újszülöttekre kifejezetten veszélyes.

Edzés

Nagyon jó, ha terhesség alatt is fitt és egészséges szeretnél maradni, De még mielőtt belevetnéd magad a gyakorlatokba, konzultálj az orvosoddal, hogy nincs-e valamilyen egészségügyi problémád, ami miatt inkább mellőznöd kellene az edzést. Ha nincs ilyenről szó, akkor is mérsékeld a napi testmozgást 30 perc sétára, úszásra.A rendszeres testmozgás:

– segít a testsúlyod megőrzésében

– segít kikapcsolódni

– segít, hogy erősebb és fittebb legyél, így könnyebben birkózol meg a terhesség és vajúdás nehézségeivel

– segít csökkenteni az olyan kellemetlen terhességi panaszokat, mint a hátfájás és a visszérproblémák

Barnító krémek

A barnító testápolók és olajok a napozás jó alternatívái lehetnek. A barnító krémek hatóanyaga a Dihydroxyacetone (DHA). A DHA egy olyan nem mérgező anyag, ami a bőr külső rétegén barna színpigmenteket hoz létre. A külső bőrsejtek azonban már halottak, lehullanak, a bőr folyamatosan megújul. Ezért van az, hogy az önbarnítókat is folyamatosan kell ahhoz alkalmazni, hogy megmaradjon a bőr barna színe. A DHA a bőr külső felszínén marad, nem szívódik fel a bőr mélyebb rétegeibe.Bár a barnító krémek használata veszélytelennek tűnik, előfordul, hogy allergiás reakciót váltanak ki. Emiatt nem tanácsos terhesség alatt alkalmazni őket, mert a megváltozott hormonok miatt a bőr is érzékenyebbé válik. Ha mégis szeretnél barnító krémet használni, először csak egy kis bőrfelületen tesztelj. Néhány barnító krém napvédő faktort is tartalmaz, de igen alacsony mértékben. A napon tartózkodás nem ajánlott terhesség alatt, de ha mégis így teszel, használj magas faktorszámú fényvédő naptejet.

Ételek

Vannak bizonyos ételek, melyek fogyasztása nem ajánlott terhesség alatt. Hogy mit érdemes enni, s hogy milyen a jó étrend, arról itt és itt olvashatsz bővebben. Fontos, hogy az élelmiszereket alaposan mosd meg felhasználás előtt, és lehetőség szerint mindig frissen fogyaszd is el őket.

Hajfestés

A legtöbb kutatás szerint lehet hajat festeni terhesség alatt, de vannak, akik azt mondják, a hajszínezőkben található vegyi anyagok károsak. Sok nő épp emiatt tartja távol magát a hajfestéstől a terhessége első 12 hetében. A 12. hét után már sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a vegyi anyagok károsítják a magzatot. Ha a hajfestés mellett döntesz, az alábbi dolgokra figyelj oda:

– viselj kesztyűt

– minimális ideig hagyd a festéket a hajadon

– jól szellőző helyiségben végezd a hajfestéstKöztes megoldás lehet a haj satírozása. Ilyenkor ugyanis csak a haj tincsekre kerül a festék, így a vegyi anyagok nem jutnak be a fejbőrön át a vérkeringésbe. A tiszta, növényi festék is biztonságos megoldás lehet, próbáld ki a hennát. És ne feledd, a terhesség a hajadat is megváltoztathatja, máshogy reagálhat a színezőre vagy a dauer-re és más lehet a nedvszívó képessége is. Jó ötlet, ha először csak egy hajtincsen próbáljátok ki a fodrászoddal, amit szeretnél.

Festés, mázolás

Bár alacsony az esélye annak, hogy az otthoni felújítási munkálatok hatással lesznek a kisbabádra, soha nem lehet tudni, mennyi vegyszer képes felszívódni a testeden keresztül. Ha ólom tartalmú festéket használtok a ház felújítása során a terhességed alatt, te mindenképp maradj távol. Az első trimeszterben kezdenek el kialakulni a magzat szervei, a káros füst és vegyi anyag mind rossz hatással lehetnek rá. A festést, mázolást jó, ha a 14. hét után kezditek csak meg.

Szauna vagy jakuzzi

A túlhevülés, a kiszáradás és az ájulás kockázata miatt ajánlott kerülni a szaunák és jakuzzik használatát a terhesség alatt. A hormonális változások és a megnövekedett vérellátás miatt egyébként is folyton meleged lehet, ami ebben az időszakban teljesen normális. Emiatt talán nem is vágysz olyan melegbe, mint amit a szauna vagy jakuzzi nyújthat.Szaunázás vagy jakuzzizás közben a szervezeted nem tud hőt leadni izzadással, szervezeted maghőmérséklete így megemelkedik. Ez pedig hatással lehet a kisbabád fejlődésére is, különösen az első trimeszterben. A meleg fürdővel is csak óvatosan! Ha gyorsan szállsz ki belőle, gyengeségérzet foghat el.

Szolárium

A terhes nők bőre sokkal érzékenyebb, ezért könnyen megéghetsz a szoláriumban. A szolárium ultraibolya (UV) sugárzása ugyanolyan káros, mintha a tűző napon feküdnél. A hosszú ideig tartó UV sugárzás rosszindulatú bőrrákot, melanomát okozhat, de károsíthatja a szemet is, kötőhártya gyulladáshoz vagy szürkehályoghoz vezethet.

Röntgen

Ha lehet, kerüld el a röntgent terhesség alatt, halasszátok el az ilyen jellegű vizsgálatot akkorra, mikor már megszületett a kisbabád. A röntgensugarak elérik a magzatot is, születési rendellenességet, fizikai és mentális fejlődési problémát okozhat. Bár ennek nagyon kicsi a valószínűsége, érdemes a röntgennel várni vagy pedig ultrahangvizsgálatot használni helyette, amennyiben ez lehetséges.

Fogröntgen

Bár a legtöbb fogászati röntgen nincs hatással a has és a medence területére, mindenképp tudnia kell a fogorvosodnak az állapotodról. A fogorvosok általában megvárják a fogröntgennel, amíg megszületik a baba.

Egyéb radiológiai vizsgálatok

Ha bármilyen radiológiai vizsgálatra van szükséged a terhesség alatt, feltétlenül értesítsd róla az orvost, hogy tudja, milyen kezelést alkalmazhat nálad, mert egyes eljárások hatással lehetnek a magzatra.A cikk forrása itt.Kapcsolódó cikkeink mit tilos és mit nem terhesség alatt témában:

Más-e a másállapot?

Hajfestés terhesség alatt – Biztonságos?

Kell-e tartanunk terhesség alatt a macskáktól?