Terhesség

Lehet-e fürödni a terhesség alatt?

Csak úgy, mint a macskával való további együttélés, ez a kérdés is szinte azonnal felmerül, amikor kiderül a terhesség ténye. Mit szabad és mit nem?
2020. December 13.

Lehet fürödni a terhesség alatt?

A fürdés témakörében rögtön ketté is kell választanunk a választ: fürdés alatt érthetjük az otthoni kádban fürdést, illetve a nyaralás alatti fürdőzést. Kezdjük az otthoni fürdéssel!

Sokan vannak, akik ahogy megtudják, hogy babát várnak, azonnal zuhanyzásra váltanak. Pedig ez egyike a terhességgel kapcsolatos tévhiteknek: ha nem veszélyeztetett terhes valaki, akkor nyugodtan lehet kádban fürödni. Annál is inkább, mert ellazítja, relaxálja a várandóst, erre pedig nagy szüksége is van.

Amire azonban oda kell figyelni, az a víz hőmérséklete: soha ne fürödjünk forró vízben! A túl meleg vízben felmelegedhet a magzatvíz (pont emiatt napozni sem javasolt), a túl forró víztől pedig akár méhösszehúzódás is előfordulhat.

Várandósan a 35 fok feletti víz hőmérséklet semmiképpen sem javasolt, tehát tilos termálvízben, gyógyvízben fürödni. Éppen ezért kerüljük el a terhesség kilenc hónapja alatt a wellnest. Meleg vizes fürdőzés esetén gyakrabban alakul ki különböző gombás és bakteriális fertőzés, főleg ha már a várandóság vége felé esetleg nyílik a méhszáj.

Úszni és fürödni nyílt vízben természetesen szabad, főleg ha tavakról, tengerről vagy óceánról beszélünk, és ha a terhesség panaszmentes. Folyók esetében már legyünk óvatosabbak és a strandoknál is vegyük számításba, hogy milyen sokan fürdenek a medencékben. Inkább a reggeli órák javasoltak uszoda, strand esetében: a nagy meleget és a tömeget is elkerülhetjük így.

Kapcsolódó cikkeink: