Terhesség

Allergia várandósan

Megnyugtatásul mindjárt az elején tisztázzuk: a várandósságnak nincs törvényszerű kapcsolata az allergiával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ismert betegségek ne igényelnének megkülönböztetett figyelmet.
2011. Augusztus 14.

Közismert, hogy a gyermekvárás a boldogságon túl sok tekintetben kedvező hatással van a leendő anya szervezetére is. A kismama hormonrendszerének működése jelentősen megváltozik, és ennek következtében szervezete, így immunrendszere is másként reagál a külvilág olykor bosszantóan makacs kihívásaira. Jó hír, hogy a kismama egyes allergiás betegségei enyhülhetnek, akár meg is szűnhetnek. Jellemzően megszépül a bőr, még az érintkezéses eredetű ekcéma (kontakt allergia) esetében is gyakran tapasztalnak állapotjavulást.

Újkeletű panaszok

Előfordulhat, hogy kismama érzékenysége átmenetileg olyan körülményekkel, hatásokkal, akár mindennapi anyagokkal szemben is növekszik, amelyek azelőtt nem okoztak számára észlelhető gondot. Teljesen váratlanul érzékenyebbé válhat például egyes légszennyező anyagokkal, illatokkal, gyapjúval, szintetikus textíliákkal, szappanokkal, kozmetikumokkal, mosószerekkel szemben. Az allergiás betegségeket kiváltó tényezők sajnos leginkább éppen ezek közé tartoznak.

Érzékeny légutak

A nemzetközi adatok szerint a gyermekvárással összefüggő leggyakoribb átmeneti komplikációk közé a szénanáthás és asztmás tünetek tartoznak. A civilizációs ártalmakkal egyébként is súlyosabban terhelt “fejlett” országokban a kismamák 30 százaléka lesz ideiglenesen szénanáthás, és 4-7 százalékának kell – szintén átmenetileg – asztmás tünetekkel küzdenie. Ezekben a hónapokban a már korábban meglévő asztma is súlyosbodhat, a szülés után viszont általában visszaáll a korábbi állapot.

Allergia várandósan

Az állapotromlás persze nem elkerülhetetlen, hiszen a kiváltó okok a kismama életmódjával, háztartási és tisztálkodási szokásaival is összefüggenek. Sokat tehetsz a kellemetlenségek, tünetek megelőzése érdekében. Elsőként a dohányfüst kerülését említjük, hiszen kénytelen-kelletlen az is beszívja, aki nem dohányos. A háztartási vegyszereken, festékeken, erős szagú anyagokon kívül kerüld a tisztítószerekkel, mosószerekkel való közvetlen érintkezést is.

A gumikesztyű sem megnyugtató megoldás, hiszen a felnőttek 10-15 százaléka allergiás az alapanyagára, a latexre. Nekik csak a műanyagból készült védőkesztyű, illetve a kifejezetten hypoallergén összetételű tisztító- és mosószerek használata segíthet. Még jobb, ha tisztálkodási szereink is alkalmasak az érzékeny bőr ápolására, tisztítására. Szerencsére csak olyan termékeken lehet feltüntetni a hypoallergén megjelölést, amelyek megfelelő vizsgálaton mentek keresztül.

Biztonságos helyi kezelés

A légúti allergiák kellemetlen tünetei a várandósokat sem kímélik, sőt átmeneti rosszabbodás is előfordulhat a nyálkahártyák nagyobb vérbősége miatt. Ha gyógyszerek nélkül már túlságosan kellemetlenek a panaszok, az orvos először helyi kezelést javasol. A szteroidot is tartalmazó orrspray, szemcsepp enyhíti a tüneteket, a hatóanyagnak pedig csupán igen csekély hányada jut a vérkeringésbe. Ha ez nem bizonyul elegendőnek, úgynevezett szisztémás kezelésre is szükség lehet, ami rendszeres, az allergiaszezonban végig folytatott gyógyszerszedést jelent.

Allergiás asztma esetében nem szabad megvárni a tünetek súlyosbodását. A belélegezhető, megelőzést szolgáló gyulladáscsökkentők a terhesség alatt is minden további nélkül alkalmazhatók, a hörgőtágító – úgynevezett tüneti szer – ugyancsak adható kismamáknak.

A magzat jó oxigénellátottsága miatt igen fontos, hogy a várandós is elegendő oxigénhez jusson, ezért nem szabad megvárni a hörgőszűkület kialakulását. A belélegezhető készítmények hatóanyagának csupán elenyészően kis hányada jut az anyai keringésbe, ez nem veszélyezteti a magzatot.

Szaktanácsadó: Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke.

Ezek is hasznosak lehetnek allergia témában:

Forrás: Kismama magazin