Terhesség

4 tipp, hogy kapcsolatba lépj a hasadban növekvő babával

Eleinte lehet, hogy fura érzés úgy beszélni hozzá, hogy szóban nem válaszol, de hidd el, érezni fogod, mit akar üzenni a pocakodból, ha sikerül ráhangolódni!
2021. November 29.
A baba nemcsak hall, hanem a maga módján válaszol is neked! (Fotó: Getty Images)

Mindegy, hányadik babáját várja az ember lánya, mindig izgalommal figyeli, mikor mozdul meg először a kicsi, és onnantól kezdve minden rúgásnak – még akkor is, ha olykor fájdalmas helyre talál be – úgy örül, mintha először érezné. Felületes szemlélőként azt gondolhatnánk, hogy amíg el nem érkezik a szülés pillanata, ennyiben teljesedik ki a mama és a baba közötti kommunikáció, pedig ez nem így van! 

Az alábbi módszerekkel már az első találkozás előtt mélyítheted a kapcsolatodat a babáddal, meglátod, értékelni fogja a próbálkozást, és ha sikerül kellően befelé figyelned, a válaszát is érteni fogod!

1) Beszélj hozzá!

Teljesen normális, ha elsőre furcsának tűnik, hogy a pocakoddal beszélgess, pedig rendkívül jótékony hatású, ha rászoksz! A szakemberek szerint a terhesség 23. hetétől kezdve a kicsik hallják mindazt, ami az anyukájuk testében történik, és azt is, ami a külvilágból szűrődik be. Ha kihasználod a rendelkezésre álló időt, és sokszor beszélsz hozzá hangosan, mire megszületik, már jól fogja ismerni a hangodat, ami nyugalommal tölti el és biztonságérzetet ad neki. 

2) Próbáld ki a kismamajógát!

Ez akkor is szuper ötlet, ha korábban egyszer sem jógáztál, a különleges, kimondottan kismamáknak összeállított program ugyanis segíthet a testednek abban, hogy felkészüljön a szülésre. Sok jógás kismama számolt be arról, hogy a várandósjógán tanult testhelyzeteknek és légzőgyakorlatoknak nagy hasznát vette a szülés közben is. Mindezen túl az elmélyülésben is hatalmas segítséget nyújt, és hozzájárul ahhoz, hogy egynek érezd magad a kisbabáddal, akivel magadban is beszélgethetsz ellazult állapotban. A jógázás közben felszabaduló hormonok pedig nemcsak téged, hanem a kicsit is boldogabbá teszik!

3) Nézegesd sokat a babád fotóját!

Az újabb és újabb ultrahangfotók a babáról egyre szívmelengetőbbek, ahogy növekszik – ezekből érdemes mindig egyet a kezed ügyében tartani vagy a lakásban olyan helyre kitenni, ahol gyakran rá tudsz pillantani. Az, hogy szeretettel gondolsz rá, ahányszor csak meglátod, erősebbé teszi a köztetek lévő köteléket, és ha jól figyelsz, egy-egy ilyen érzelmesebb pillanatban a kicsi is jelez odabentről, például élénk ficánkolással! Bár a baba kevésbé érzékeli a “rágondolást”, ez a módszer az apukáknak is segít abban, hogy felkészüljenek a rájuk váró új szerepre.

4) Vegyél kellemesen meleg fürdőt!

Fontos, hogy ezt csak akkor szabad megvalósítanod, ha az orvosod nem hívta fel külön a figyelmedet a kádfürdőzés kerülésére! Ha nem került tiltólistára, akkor is csak kellemesen meleg vízben mártózz meg, a túl forró nem ajánlott várandósság alatt! Egy-egy ilyen fürdőzés segíthet, hogy kizárd a külvilágot, szélnek ereszd az aggodalmakat és a babádra hangolódj. Annak, hogy létrejött az összeköttetés, csalhatatlan bizonyítéka lesz az a lelkes mocorgás, amit odabentről érzel majd (leginkább a második trimeszterben)!