Terhesség

Így változik a tested a várandósság alatt

Jóval többről van szó annál, hogy megnő a pocakod!
2021. December 26.
Szó szerint igaz, hogy tetőtől-talpig átalakulsz a terhesség alatt! (Fotó: Getty Images)

Nem véletlenül nevezik a terhességet áldott állapotnak, és nem városi legenda az sem, hogy azok az anyukák, akiknek baba növekszik a pocakjában, sugárzóan szépek. Ez mind igaz, ám ezekkel egy időben zajlanak olyan meglepő változások is a testben, amelyek kevésbé szembetűnőek és jóval ritkábban kerülnek szóba. 

Csaknem megkétszereződik az anyuka vérmennyisége

Emiatt fordul elő olyan gyakran vérszegénység a babavárás alatt, és ezért válik szükségessé olyan sokszor a vaspótlás. Ez a növekedés hatalmas pluszmunkát ad a szívnek és sok létfontosságú szervnek – mint amilyen például a vese – de szerencsére az esetek túlnyomó többségében nem vezet semmilyen komplikációhoz. Az azonban elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeresen részt vegyél a vérvételeken, hogy ha netán valami mégsem stimmelne, időben fény derüljön rá és mielőbb orvosolni lehessen!

Problémásabbá válhat a kismama bőre

A megnövekedett vérmennyiség kedvező hatása, hogy több tápanyag jut el a sejtekhez és a keringés még a mikrokapillárisokban is élénkebb, mint máskor – ettől válik olyan ragyogóvá a kismama arca, bőre. A hormonális változásoknak köszönhetően azonban ezzel egy időben szárazabbá válhat a bőröd és az sem ritka, hogy pattanások árnyékolják be a szépségedet. Ezért is különösen fontos nagy gondot fordítani az arc- és testápolásra, lehetőleg olyan kozmetikumokkal, amelyek nem tartalmaznak szintetikus anyagokat. A pigmentfoltok kialakulása sem ritka jelenség, és a terhességi csíkok is sok fejtörést okozhatnak.

Megváltozik a leendő anyuka melle

Az első terhességi tünetek közé tartozhat az, hogy a mellek megduzzadnak, teltebbé, feszesebbé, érzékenyebbé válnak, a hormonok játéka miatt. De ez az átalakulás nemcsak az első hetekben tart, hanem az egész várandósságot végigkísérheti: sötétebbé válhat a mellbimbók színe, a bimbóudvar kiszélesedhet, láthatóbbá válhatnak a mellen futó vérerek, és a célegyenesben akár előtej is szivároghat belőle. Az is teljesen természetes, ha egy számmal nagyobb melltartót kell viselni ebben az időszakban, ilyen jelentősen megnőhet ugyanis a mell!

Megnőhet a várandós nő lába

Nemcsak melltartóból, hanem van, hogy cipőből is egy számmal nagyobbra lesz szükség – ezt okozhatja a vízvisszatartás, vannak azonban olyan nők, akiknél ez a változás a szülés után is megmarad, és a régi cipőknek búcsút kell inteniük.

Dúsabb és erősebb lehet a haja

Sőt, a hajszálak mellett a körmök is gyorsabban nőnek és szemmel láthatóan egészségesebbé válnak – ebben a hormonok mellett szerepe lehet a magzatvédő vitaminoknak is, amelyek extra tápanyagokkal töltik fel az anyuka szervezetét. Ez az örömteli változás sajnos nem tart örökké, a szülés után 4-6 hónappal sok anyuka szomorúan veszi tudomásul, hogy dús hajkoronája szemmel láthatóan megritkul.