Terhesség

Visszaszámlálás! Hamarosan itt a baba!

Sok állapotos kismama felteszi magának a kérdést: vajon észre fogja-e venni, ha beindul a szülés.
2002. Szeptember 10.

Mindenképpen, hiszen a jóslófájások nagyon különböznek az igaziaktól, ugyanakkor sokakat meglep, hogy nagyon hasonlít a menstruációs panaszokra.

Jó tanács: ha az anya összehúzódásokat érez, üljön be egy kád forró vízbe! A meleg víztől ugyanis a “hamis” fájások elmúlnak, az igaziak nem. Ha nem szűnik a fájdalom, haladéktalanul el kell indulni a szülészetre. Az összehúzódások – melyeket az anya most még csak rendszertelen időközökben érez – lazítják a méhszájat, bár tény, hogy igen hevesek, kellemetlenek lehetnek.

Egy hónap van hátra. Az általános kényelmetlenség és az a vágy, hogy bárcsak megszületne már a gyermek, erősödik. Ennek egyik nyilvánvaló oka az, hogy a leendő anya egyre inkább “mozgáskorlátozottnak” érzi magát.

Nagy pocakkal pihenjünk sokat és képzeljük el leendő kisbabánkat

Egyre nehezebb

A szív és a vérkeringés nagy megterhelésnek van kitéve, az anya hasa már igen nehéz, és egyre csak nagyobb és nagyobb lesz. De ezek a napok megkönnyebbülést is hoznak: a gyomor ismét több helyet kap, mert az anyaméh lesüllyed, így a magzat mélyebbre csúszik a medencében.Az anya újra könnyebben lélegzik. A medencefenék izomzatát megterheli a baba súlya. Ezért is fontosak a speciális gyakorlatok: meg kell feszíteni az izomzatot (úgy, mintha erős székelési ingert éreznénk), néhány pillanatig tartani kell, majd elernyeszteni. Ez a gyakorlat napjában többször végezhető.

Együtt és játékosan

A megváltozott hormonháztartás az anyát fogékonyabbá és érzékenyebbé teszi, ezért a szülés előtt álló anyák gyakrabban sírnak, a híradóban hallott-látott szomorú események sokszor felkavarják őket. A kismama ilyenkor már érzi, milyen felelősség terheli őt azzal, hogy életet ad egy gyermeknek. Itt az idő, hogy minderről sokat beszélgessen partnerével, ugyanis társa is szorong, hiszen ő meg apa lesz.A magzat már majdnem olyan nagy (körülbelül 50 cm), mint amekkora születése napján lesz. A körvonalait már puszta kézzel is jól ki lehet tapintani, ha megsimogatjuk a hasfalat. Jó, ha ilyenkor az anya megmutatja a férjének, hogyan lehet érzékelni a magzat hátát, kezét vagy lábát, vagy milyen érzés megérinteni egy még meg nem született gyermek fejét. A magzat gyakran reagál ezekre az érintésekre, mozog, “együtt játszik”.Az orvos a szülés tervezett időpontja előtt körülbelül négy héttel még egy ultrahangos vizsgálatot végez. Ellenőrzi a magzat állapotát, és lehet, hogy még pontosít a szülés időpontján. Csak egy pillantás az anyaméhre, és tudja, hogy a magzat nem szenved-e hiányt. Pontosan meg tudja állapítani, hol fekszik a placenta, és hogy egészséges-e az apróság.Ez fontos, mert például a magzatnál fellépő szív- vagy vesefunkciós zavarokat már az anyaméhben is lehet kezelni, illetve mindent elő lehet készíteni, hogy a születése utáni pillanatban megfelelő terápiát kapjon.

Egyensúlyban

Ilyenkor az anya már képtelen olyan testtartást fölvenni, ami 10 percen túl is kényelmes volna neki. De nincs min csodálkozni: az anyaméh hússzor nehezebb annál, mint amennyi a várandósság előtt volt. Az extrém változások teljesen új testi érzékeléseket váltanak ki, mert az anya minden mozdulatnál egyensúlyozni kényszerül. Ha áll, akkor bizonytalannak érzi magát, könnyebben elbukik. Ennek az az oka, hogy az ízületek, az izmok és a véredények a hormonális átállás miatt felpuhultak és kitágultak.Az anya már lassabban mozog, bizonytalanabbul áll a lábán. Sokféle házi munkánál – amit azelőtt állva végzett – jobb, ha most leül, mert így tehermentesíti a vérkeringését. Ebben az időben az anya jobban teszi, ha minél többet ül, kiegyenesíti a hátgerincét, és egyenesen tartja a hátát. Így a has kevésbé van útban (sokkal könnyebben lehet felvenni egy cipőt is). Ha most az anya valamit fel akar emelni, azt két kézzel tegye, és mindig guggoljon le.Lehet, hogy ebben az időben az anyát több félelmetes álom gyötri, de ez természetes, ezért megijedni nem szabad! Jó módszer a partner közelsége, a gyöngédség. Nyugodtan hagyja magát az érzéseitől vezérelni, ugyanakkor adjon hangot a testközelség és a babusgatás iránti igényének! Mindez segít az irracionális félelmek leküzdésében.

Ébren álmodik

Az anya most már feltételezhetően nem tudja végigaludni egyetlen éjszakáját sem. Ez már tulajdonképpen fölkészülés a “babás” éjszakákra. Az anya jól teszi, ha már most rászoktatja magát, hogy nappal is aludjon valamicskét. Ez azért fontos, mert ha a gyerek megszületik, kénytelen lesz az erőit és energiáit átcsoportosítani. Álmatlanság ellen olvasson egy könyvet, hallgasson zenét, kössön valamit újszülött gyermekének. Ez eltereli a stresszes gondolatokat, és segít az elalvásban.Sok nő a szülés előtti napokban nagyon energikussá válik. Jól teszi azonban, ha ezt az energiát nem pazarolja el! Ha semmiképp nem tud a “bőrében maradni”, sétáljon egyet vagy táncoljon a szobában valami lassú zenére. A szüléshez szükséges energiát a jól összeválogatott táplálékból vehetjük magunkhoz. Az energiapótlékot szénhidrátban és rostokban dús, zsírban szegény ételekből lehet felhalmozni.

Finisben

A szülés előtt úgy érdemes táplálkoznunk, mint egy sportolónak az olimpia előtt: minél egészségesebben, naponta többször keveset, és nem feledkezünk meg a folyadékbevitelről sem. Az ilyen táplálkozás nem terheli a szervezetet. Az utolsó hetek türelmetlensége után átmeneti pánikhangulat uralkodhat el a mamán: vajon elviseli-e majd a szülési fájdalmakat, jó anya válik-e belőle, és így tovább.Ezeket az aggodalmakat nem kell véka alá rejteni. Beszéljük ki magunkból a kételyeket, a szorongásokat! Nem kell azt hinnünk, hogy majd ripsz-ropsz megoldódik minden.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com