Terhesség

Szülésznő vagy dúla?

Akadnak már olyan szülészetek is, ahova a kismamát párján kívül a dúlája is elkísérheti. Most egy dúla mesél arról, miben látja az ő feladatát, és miben különbözik ez a szülésznőétől.
2011. Október 17.

A szülésre készülve biztosan te is gondosan keresed a segítőidet, akik melletted lesznek a szülőszobán. Olyanokat, akiben megbízhatsz, és akik jól segítenek és támogatnak majd ezekben a fontos órákban. Manapság a legtöbb helyen a választott orvos mellett lehet szülésznőt és dúlát is fogadni. Az orvos szerepe világos, de miben különbözik a két női segítő: a szülésznő és a dúla?

A szülésznő egészségügyi végzettségű, és ennek megfelelően szakmai szempontból követi a vajúdás és szülés folyamatát. Vajúdás közeben különböző vizsgálatokat végez: vérnyomást, magzati szívhangot és fájásokat mér, gátvédelmet alkalmaz, és ha kell, infúziót köt be. A kórházban egyidejűleg több szülő nő is tartozhat hozzá, például ha ügyeletes, vagy ha több kismama vajúdása zajlik egyszerre. A feladatai közé tartozik az is, hogy az orvossal kapcsolatot tartson, és a szülés haladásáról beszámoljon. Sok szülésznő ennél többet is nyújt a kismamáknak. Nem csak közvetlenül a szülés előtt, hanem már a várandósság hónapjaiban megismerkednek, közösen átgondolják és megbeszélik a várandós szüléssel kapcsolatos kívánságait és érzéseit. Ez a fajta bábai gondoskodás a szülőszobán is érvényesül, a szülésznő érzelmileg és fizikailag támogatja, és kellő információval is ellátja az anyát.

Szülésznő vagy dúla?

Dúlaként nem a kórházi személyzethez, hanem az anyához tartozom. A várandósság idején, a felkészülés hónapjai alatt rendszeresen találkozunk és beszélgetünk, készülünk a szülésre, így kapcsolatunk elmélyül, és személyessé válik. A létrejött bizalmi kapcsolat nagy biztonságérzetet és nyugalmat az nyújt édesanyának. A vajúdás és szülés ideje alatt nincsenek adminisztratív feladataim, így megszakítás nélkül az édesanya mellett lehetek. Csak és kizárólag rá figyelek, az ő fizikai-lelki igényeit szolgálom ki. Segítek megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel a leghatékonyabban tud megbirkózni a fájdalommal és a fáradtsággal. Mivel jól ismerem őt, érzelmi támogatást tudok nyújtani számára – és párja számára is. Fizikai kényelméről homeopátiás készítményekkel, aromaterápiás olajokkal, borogatással, masszázzsal gondoskodom, és légzéstechnikát illetve vajúdási testhelyzeteket ajánlok. Kapcsolatunk a szülést követően a gyermekágy idején is megmarad. Rendszeresen beszélünk telefonon, és személyes találkozásra is sor kerül. Átbeszéljük a vajúdás és szülés történéseit, a hozzájuk kapcsolódó érzéseket és benyomásokat, illetve megválaszolom a babaápolással, szoptatással vagy szülővé válással kapcsolatosan felmerülő kérdéseket. Lénárd Orsi honlapját itt találod.

A szülőszobán a szülésznő és a dúla is azért van ott, hogy a szülő nőnek segítsen, az ő kényelmét és biztonságát szolgája. Szüléskíséréseim során mindig jól együtt tudtam működni a szülésznőkkel: a szülő nőért és a születendő új családért egymást segítve voltunk jelen. A címben feltett kérdésre tehát szívem szerint így válaszolok: szülésznő és dúla.

Karolina, (az azóta már) 2 hónapos Cseperke édesanyja: „Mikor megtudtam, hogy állapotos vagyok, első dolgom volt, hogy keressek egy dúlát, aki majd mindenben a segítségemre lesz – akár a várandóság alatt felmerülő kérdésekről, akár egy feszültségoldó masszázsról, vagy szülésznő- ill. orvosválasztásról van szó. A családom és barátaim eleinte furcsának tartották, hogy a szülőszobán “ennyien” fognak sürögni-forogni körülöttem – az orvoson, szülésznőn és dúlán kívül természetesen párom is végigkísérte első babánk érkezését, de most, hogy már egy gyönyörű, 4 héttel ezelőtti élményként gondolhatok vissza lányunk születésére, egészen biztos vagyok benne, hogy a kistestvér érkezését is így, “négyesben” szeretném átélni. Számomra nem kérdés, hogy szülésznőre is, és dúlára is szükség van, hiszen a szülésznő természetesen nem lehetett velem végig, a dúlám viszont egy percre sem hagyott ott, ha kellett, együtt lélegzett velem, ha úgy kívántam hősiesen borogatott, és ha úgy adódott, fáradhatatlanul masszírozott…Természetesen ezt a szülésznőtől nem várhattam el, neki a többi éppen vajúdó kismamával is foglalkoznia kellett. Szerintem egyik sem helyettesítheti a másikat, nekem mindkettőjük segítségére, és támaszára szükségem volt, hogy ilyen szép, nyugodt, és a lehetőségekhez képest háborítatlan szülésélménnyel gazdagodjunk.”