Terhesség

Dúlával szülni

Ki az a dúla és mit csinál? És miért kellene még valaki a szülőszobára, amikor már így is ott van az orvosom, a szülésznő és a férjem? Milyen a dúlás szülés?
2008. Július 15.

MODULE

Rengeteg kérdést kapnak a dúlák, ha olyasvalakivel beszélnek, aki még semmit nem tud róluk. Alexa Katalin nem dúlával szülte meg a három kislányát, viszont ő maga dúla, tehát “asszonytársi segítő” lett. Sőt, most már a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) az elnöke. Ő azt tapasztalja, hogy a várandós kismamák nagy része nincs tisztában azzal, ki is az a dúla.

A dúla nem szülésznő, nem szülészorvos, és még csak a férj szerepét sem veszi át egy szülésnél. A dúla olyan asszony, aki már maga is szült, aki átélte a várandósságot, annak minden változásával és lélektani állapotával együtt, aki maga is vajúdott és tudja, hogy ebben a speciális lelkiállapotban mi megy végbe egy nő lelkében és testében.

Júlia is dúlával szült másfél évvel ezelőtt. Már egy héttel volt túl a kiírt időponton, így orvosa a szülés megindítását helyezte kilátásba. A dúlája osztotta meg vele annak a homeopátiás keveréknek a receptjét, amely általában beindítja a szülést. Ez a módszer csak a már érett babát, a nemsokára magától is elinduló folyamatot hozza kissé előbbre, ez nem szülésindítás. Mint minden homeopátiás szer, ez is kíméletes, semmiképp nem árt, orvosok is használják és a szülészorvosok – akik tudnak róla – sem ellenzik.

Júlia megitta a keveréket, és el is kezdődött a vajúdás. A dúla is megérkezett és a kórházba kísérte az édesanyát és az édesapát. A szülőszobán illóolajos kendővel borogatta Júlia derekát, homeopátiás szereket adott, masszírozta a derekát, tartotta benne a lelket és megnyugtatta a hangos kiabálás miatt magát szégyellő kismamát. Mondta neki, hogy ez természetes, ha jól esik, kiabáljon, elvégre fáj.

Csak a szülésnél segít?

Dúlával szülni

A dúlák segítsége azonban már jóval a szülés előtt megkezdődik. Júlia például már félidős terhesen bizonytalanodott el, hogy “Jó anya leszek-e, biztosan jó döntés volt-e gyermeket vállalniuk?” Mivel emiatt sokat nyugtalankodott, nagy igénye volt arra, hogy átbeszéljék a félelmeit. Júlia és férje tehát elmentek látogatóba, mert a választott dúlájának két lánya van. És amit ott látott, az meggyőzte arról, hogy igen, ez jó, erre ő is képes.

– Minden félelmemet megbeszélhettem vele, nem kellett szégyenkeznem, hogy buta kérdésem van, amivel nem merem felhívni az orvosomat, aki ugye férfi, meg elfoglalt, meg fehérköpenyes. Miként is kérdezgethettem volna arról, hogy kételkedem magamban, hogy félek attól, jó szülő leszek-e? A dúlám minderről szívesen beszélt velem. És azt is elmesélte, miként kell gátmasszázst csinálni, milyen olajokkal. És a szülés előtti időszakban már minden nap beszéltünk, akár naponta többször is.

Amikor végre megszületett a kislányom, a dúlám segített mellre tenni, és azt is ő mondta el, hogy mit kérjek a csecsemősöktől, mihez van jogom. Mert kiderült: jogom van kérni, hogy az éppen megszületett kisbabámat ne vigyék el a csecsemőosztályra, kérhetem, hogy ne adjanak neki tápszert és cukros vizet, jogom van kérni, hogy a szülés utáni megfigyelés alatt a kislányom velem és a férjemmel legyen – mesélte Júlia.

A dúla szülés után még sokáig segít a babázással, szoptatással kapcsolatos kérdésekben. Az édesanyák rendszeresen küldik a képeket a gyerekekről, akiknek születésénél a dúla jelen volt. Ez sokkal több, erősebb kapcsolat, mint ami a legtöbb szülésznővel, orvossal kialakul.

Kórházi szülés másként

– Valóban, a folyamatos jelenlét, az állandó készenlét, “szolgálat” jellemzi legjobban a dúlát – mondja Alexa Katalin, amikor ezt kérdezem tőle, hogy mi a dúla feladata.

– Egyesületünk 2001-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy segítsünk azoknak, akik kórházban szeretnének szülni. Sokak fejében ugyanis a dúlák kapcsolódnak az otthonszüléssel, pedig a minket felkérő édesanyák szinte kivétel nélkül kórházban hozzák világra a gyermeküket. A mi munkánk például az, hogy meghittebbé, nyugodtabbá, természetesebbé tegyük ezt a helyszínt, hogy mindenben segítségére legyünk a szülő nőnek.

A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést.

Vannak orvosok, akik ezt hókuszpókusznak tartják, és lenézik, de sokszor a szülést követően megváltozik a véleményük. Nem egyszer előfordult már, hogy az először szkeptikus orvos később elismerően nyilatkozott a dúláról, és megköszönte a munkáját. Könnyebb ugyanis a szülész dolga, ha az édesanya nyugodt, biztonságban érzi magát, ha a lelkét megértik és segítenek az édesanyának abban, hogy a szülésre koncentráljon. Ha ehhez illóolaj, mécses, zene vagy masszírozás kell, akkor a dúlák ezt használják. Ezt az orvos soha nem fogja megtenni, ő az orvosi részére koncentrál a feladatnak, ezt tanulta.

Gyakran előfordul, hogy abban a speciális, beszűkült tudatállapotban a dúla közvetíti az orvos utasításait, mert az édesanya egyszerűen nem hallja a külső zajokat, a beszédet, a dúla mondja, suttogja bele az édesanya fülébe, hogy az orvos mit kér tőle.

Szülésznőt vagy dúlát kérjek fel?

Dúlával szülni

A szülésznőnek is megvan a maga dolga, nem is kevés, főleg, ha egyszerre több nő szül. Ilyenkor a dúla az, aki megszakítás nélkül, turnusváltás nélkül jelen van és kíséri a szülést.

Ráhangolódik a szülő nőre, támaszt és biztonságot nyújt neki minden helyzetben. Erre a ki-be jövő szülésznő és a néha felbukkanó orvos nem képes. És általában az édesapa sem, mert érzelmileg ő is kiszolgáltatott helyzetben van. Az apák gyakran tanácstalanok, és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen helyzetben, valamint – mivel saját gyerekük születésénél vesznek részt és érzelmileg érintettek – sok esetben ők maguk is támaszra szorulnak. Tehát az édesapákat is megnyugtatja a tudat, hogy van velük valaki, aki már szült, tudja, hogy mi fog történni, látja, ha valami esetleg nem úgy halad, ahogy kellene. Az apák így sokkal felszabadultabban tudják párjukat segíteni.

A dúla tehát kiegészíti azt a támogatást, amit az apa nyújthat a vajúdás és a szülés alatt.

A dúlák kevés szüléskísérést vállalnak, számukra ezért nem futószalagos munka egy-egy várandós nő segítése. A dúlák a munkájukért meghatározott összeget kérnek, ennek egy része az egyesülethez kerül, másikrésze a munkát végző asszonyhoz. Ezért a pénzért azonban mindenki állandóan elérhető, egyéni bánásmódban részesül. Mindenki a maximális energiát kapja dúlájától a kezdetektől az újszülött néhány hetes koráig. A szülésznő, az orvos számára csak egy páciens az édesanya: minden hétre jut belőle egy. A dúlák számára viszont a szülő nő az egyetlen fontos személy. Illetve ő és a családja.

– Mi igyekszünk a különböző kultúrákhoz, közösségekhez tartozó, sajátunktól távolabb álló értékrendet követő nők gondolkodását is elfogadni, tiszteletben tartani – magyarázza Alexa Katalin.

A dúla nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatokat, nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében, és arra biztatja az édesanyát, hogy legyen tisztában a jogaival, lehetőségeivel.

– Azt szoktam mondani, hogy a szülésznő a szülő nőt deréktól lefelé, mi pedig deréktól felfelé segítjük. A szülésznő szó szerint a gyermek világrajövetelét segíti, mi az édesanya anyává válásában segítünk. Deréktól fölfelé, ez azt jelenti, hogy a szív és a fej is hozzánk tartozik.

A szülő nőknek szinte állandó, követelő igényük van a vajúdás, a szülés és a gyermekágyas időszak alatt arra is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak. Erre van ott a dúla. Persze vannak asszonyok, akiket zavar, ha bárki van körülöttük, akik legszívesebben teljesen egyedül szülnének, általában nem ők szoktak dúlát kérni – magyarázza az elnök asszony.

Kevesebb a komplikáció, ha ott a dúla

Dúlával szülni

Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás, és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel.

– Magam is megfigyeltem már, és kutatások, feljegyzések, orvosok beszámolói is bizonyítják, hogy a dúla jelenléte jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások gyakoriságát, mivel az asszonytársi segítő sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain – erősíti meg ezt Alexa Katalin.

Akkor is tudnak segíteni, ha a baba császármetszéssel születik. Sok esetben ilyenkor az édesanya még kiszolgáltatottabbnak érezheti magát, ha nem tervezett császár volt, akkor a csalódottságát is fel kell dolgoznia. A szülés után ebben az esetben még több segítségre van szükség ahhoz, hogy a szoptatás jól menjen. A dúla segíti a baba számára nagyon fontos bőrkontaktust előbb az apával, majd az édesanyával megvalósítani. A mellre helyezést is segíti az első órákban, hiszen ennek sikere kihat a későbbi szoptatásra.

A MODULE tagjai között van védőnő, szülésznő, csecsemőgondozó, tanár, pszichológus, mentálhigiénés szakember, egészségtanár, gyógytornász, gyógypedagógus, szoptatási tanácsadó, de nem minden dúlának van egészségügyi előképzettsége. Ez nem feltétel, hiszen nem ők vezetik le a szülést. Ez a munka nem keverendő össze azzal, amit egyes bábák, orvosok vállalnak, amikor otthonszülést vezetnek le.

Kivajúdni a lelki problémákat

– A várandósság alatt és a vajúdás, szülés közben lelki támaszt nyújtunk, és ez gyakran azzal jár, hogy a segítségünkkel szülő nők kivajúdják magukból a lelki problémáikat, megoldódnak a feszültségek, feloldódnak régi konfliktusok. Vajúdás közben az édesanya speciális tudatállapotba kerül, szinte teljesen az ösztöneinek engedelmeskedik – ha hagyják. Mi örülünk, ha az édesanya ebbe az állapotba kerül, ilyenkor ősi erők dolgoznak benne. Mi nem zavarjuk feleslegesen a szülő nőt. És örülünk neki, ha a szülésznő sem akarja óránként ellenőrizni a vajúdás előrehaladtát – fejtegeti Alexa Katalin.

Csak néhány budapesti kórházban tekintik természetesnek, ha az édesanya dúlát visz magával, az egészségügyi intézmények nagyobbik része még ódzkodik az asszonytársi segítő jelenlététől. Vidéken pedig egyenesen ritka, hogy ne kelljen magyarázkodni.

Elsősorban a szülésznők részéről tapasztalnak ellenállást, mivel nem ismerik, mit csinálnak, ezért úgy gondolják, hogy az ő munkájukat akarja elvenni a dúla. És van persze olyan kórház is, ahol az osztályvezető kijelentette: amíg ő van az osztály élén, addig ide nem jön be dúla.

Más orvosok azonban nyitottak, amikor a szülés előtt a dúla bemegy a kismamával hozzájuk és átbeszélik a szülési tervet, akkor érdeklődőek, kíváncsiak és elfogadják, hogy a kismamának esetleg kérései vannak.

– Mi 99 százalékban kórházi szüléseket kísérünk. Ha egy édesanya mégis otthonszüléshez kér dúlát, akkor a felkért segítő eldönti, hogy vállalja-e – válaszolja kérdésemre a MODULE elnöke.

– Úgy gondoljuk, hogy kórházban is lehet szépen szülni, de ehhez nem a csempét és a bútorokat kell lecserélni, hanem az ott dolgozók gondolkodásmódjának kell megváltoznia.Fontos, hogy a dúlával szülés ne divat legyen. Ez csak egy lehetőség, amellyel lehet élni. Mi szolgálatot nyújtunk.

Forrás: HáziPatika.com