Terhesség

Dúla, bába, szülésznő – ki miben segíthet?

Mindegyikük a szülés során fontos segítő. Mit is csinál egy dúla? Kísérhet-e szülést szülésznő? És pontosan ki a bába?
2021. Augusztus 31.
Dúla, bába, szülésznő - ki miben segíthet? (fotó: Getty Images)

Vegyük sorra, hogy a szülés körüli segítőknek milyen feladatuk, felelősségük, kompetenciájuk van.

A dúla

Szó szerint segítő asszonytársat vagy asszonytársi segítőt jelent. A dúla jellemzően olyan nő, akinek van saját szülési tapasztalata. A dúla már a várandósság idején segítséget nyújt a kismamának, jelen van a szülésnél, sőt utána, a gyermekágyas időszakban is. A dúla fizikai, érzelmi támogatást nyújt a várandósnak illetve a vajúdó nőnek (és a párjának is természetesen, ha erre igény van), információval látja el a kismamát.A dúla nemcsak otthonszüléseknél támogathat, hanem kórházi szülés során is jelen lehet. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a törvényi előírás szerint a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, így tehát akár dúla is lehet ez a választott személy de ahol nincs együttműködés a MODULE (Magyarországi Dúlák Egyesülete) és az adott kórház között, ott minden esetben külön megállapodás kérdése, hogy az intézmény elfogadja-e a dúla jelenlétét az adott szülésnél. A dúla kiegészíti a kórházi segítők támogatását, amennyiben kórházi szülésnél van jelen.Fontos tudni, hogy a dúla nem helyettesítheti az orvost, a bábát, a szülésznőt. Az ő szerepe elsősorban az érzelmi és fizikai támogatás, a személyesség, a gondoskodás és hídszerepe van a kommunikációban.Nem feladata és felelőssége sem a várandósság illetve a szülés orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése, nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatokat. A dúla tehát nem szaksegítség, hanem inkább egy olyan támogató személy, akire az anya minden körülmények között számíthat. Nem végez vizsgálatokat, nem hoz döntéseket, így felelősséggel sem tartozik a szülésért.

A szülésznő

A szülésznő egészségügyi végzettséggel rendelkező szaksegítség, aki kórházi szüléseknél van jelen. Szokás a szülészorvos jobb kezeként hivatkozni rá. Alacsony rizikójú várandósság esetén az érvényben lévő törvényi rendelkezés értelmében a terhesgondozást szülésznő is végezheti (de a terhesség tényének megállapítása és a rizikócsoport megállapítása továbbra is a szülész-nőgyógyász szakorvos feladata). A terhesgondozásba bevont szülésznők önállóan végezhetnek magzati szívműködés vizsgálatot, vizelet-, vérnyomás- és vércukorvizsgálatokat, illetve a tapintásos vizsgálatokat is.A szülésznő a vajúdás folyamatát követi nyomon, meghatározott időközönként vizsgálatokat végez. Végig figyelemmel kíséri a vajúdást, de nem feltétlenül van jelen végig. A vajúdás folyamatáról tájékoztatást ad az orvosnak, ő jelzi, ha valamilyen szokatlant, rendellenességet tapasztal.

A bába

A bába képesítését tekintve szintén szülésznő (azaz egészségügyi végzettséggel rendelkezik), aki intézményen kívüli szülésnél kíséri az anyát, magyarán otthonszüléseket kísér. A bába a szülésre természetes élettani folyamatként tekint, nem vezeti, hanem kíséri azt. A bábai gondozás főbb szempontjai:

  • A várandós fizikai-, lelki- és szociális jóllétének nyomon követése a várandósság-, a szülés- és a gyermekágyas időszak idején.
  • Személyre szabott felkészítés, rendelkezésre állás, tanácsadás és várandósgondozás biztosítása a várandós számára, fizikai és lelki támogatás a vajúdás és a szülés alatt, gondoskodás a gyermekágyas időszakban.
  • A beavatkozások legszükségesebbre történő korlátozása.
  • A komplikációk felismerése, lehetséges ellátásának megkezdése és szükség esetén szülészorvosi konzultáció-, vagy kórházi kezelés kezdeményezése.

A jogszabály nagyon pontosan meghatározza, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki független bábaként kísérjen szüléseket, ahogy azt is, hogy melyek azok a vajúdás, szülés közben fellépő komplikációk, amikor a bába köteles mentőt hívni.(Forrás: emmaegyesulet.hu, szulesbabaval.hu, module.hu, erkezikababa.hu)