Terhesség

Rájuk lesz szükséged, amikor babát vársz

Kik azok a hivatásos segítők, akikre szüksége lehet egy terhes kismamának és egy újdonsült anyának? Mi alapján informálódjunk és hogyan találjuk meg a megfelelő segítőket?
2021. November 08.
Rájuk lesz szükséged, amikor babát vársz (fotó: Getty Images)

Orvos, bába, dúla

Amikor kiderült, hogy egy nő gyermeket vár, akkor az első dolgok egyike, hogy felkeresi a nőgyógyászát, a terhesség megállapítása miatt. Optimális esetben már korábban is ismerte, járt hozzá, így evidensnek tűnik, hogy hozzá menjen amikor megjelenik az a bizonyos két csík a terhességi teszten.Jelenleg Magyarországon furcsa helyzet van. Bár létezik a szabad orvosválasztás, de a hálapénz tilalma miatt nem tisztázottak a szüléssel kapcsolatos viszonyok: az eddigi gyakorlat szerint a kismamák jelentős része a választott orvosa magánrendelésére járt terhesgondozásra, majd állami kórházban szült ugyanezzel az orvossal és az orvos (és szülésznő) készenlétért hálapénzt adott. Ez ma már nem lehetséges, részben azért, mert büntetőjogi kategória lett mind a hálapénz elfogadása, mind annak adása. Másfelől pedig azért sem, mert az orvosok privát betegeiket nem kezelhetik az állami rendszerben. Így jelenleg a legtisztább helyzet az, ha valaki a magánegészségügyben jár terhesgondozásra és ott is szül, illetve, ha állami kórházban az éppen aktuális ügyeletes orvosnál szül.De ugorjunk egyet vissza. Már az is kérdés lehet, hogy egyáltalán kórházban akar-e szülni a kismama. A hatályos jogszabályok szerint az választhatja az otthonszülést,

  • akinél a szülés választott helyszínétől legfeljebb 20 percre található olyan kórház, ahol esetleges komplikációk esetén fogadják a szülő nőt,
  • aki a szülés szempontjából alacsony rizikójú:
  • a terhessége szövődménymentes,
  • a szülés helyszínéről való döntés időpontjában betöltötte a 18. életévét és első szülés esetében nem töltötte be a 40. életévét
  • a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van,
  • a magzat koponyavégű fekvésű,
  • korábban nem volt császármetszése
  • korábbi szülésnél nem történt vállelakadás,
  • kizáró ok például, ha az anya lázas, cukorbeteg, magas vérnyomása van.

Összességében tehát a jogszabály az alacsony kockázatú várandósokat engedi otthonszülni. Ha ebben a csoportba tartozunk, akkor gondolkodhatunk el egyáltalán erről a lehetőségről.Ha jobban szeretnénk informálódni, akkor érdemes a lakóhelyünkhöz közeli bába szolgáltatót (ha van, akkor szolgáltatókat) felkeresni és minden lényeges kérdés feltenni. De ugyanez a helyzet akkor is, ha kórházban szeretnénk világra hozni a gyermekünket. Kérdezni, a lehető a legtöbb információt begyűjteni. Fontos megjegyezni, hogy bár van érvényes szülészeti protokoll, ami különféle ajánlásokat fogalmaz meg, de nagy eltérések vannak a kórházak gyakorlatában. A felelős döntéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy először magunknak tisztázzuk mit gondolunk a szülésről, majd körül nézzünk, hogy melyik kórház, milyen gyakorlatot követ.Itt érdemes a dúla szerepét is átgondolni. A dúla jellemzően olyan nő, akinek már van szülési tapasztalata. Nemcsak a szülés során, hanem már a terhesség alatt is segítséget, támaszt nyújt a kismamának, sőt, a szülés utáni gyermekágyas időszakban is. A dúlák tulajdonképpen érzelmi, fizikai, lelki támogatást nyújt a várandós/frissen szült nőnek.A dúla nemcsak az otthonszülésben vehet részt, hanem kórházi szülések során is jelen lehet, de nem minden kórházba látják őket szívesen, erről is érdemes tájékozódni. Fontos tudnunk azt is, hogy a dúla nem helyettesít senkit, sem orvost, sem bábát, sem szülésznőt, nem végez vizsgálatokat és nem lát el klinikai feladatokat. Az ő ereje a személyességben, a támogatásban, a gondoskodásban és adott esetben (leginkább kórházi körülmények között) a kommunikáció elősegítésében van.A dúlák gyakran tudnak segíteni a helyes táplálkozás, a szoptatás, a mozgás/sport megválasztása, illetve az újszülött gondozásának kérdéseiben is.

Ha tájékozódni szeretnénk, forduljunk a Magyarországi Dúlák Egyesületéhez (MODULE).

Szoptatási tanácsadó

Az egyik legfontosabb segítő. Sok nő a várandóssága alatt, magára a terhességre, az azzal járó változásokra figyel – érthető módon. Sokan a szülésig látunk el, a szoptatásra gyakran úgy tekintünk, hogy majd menni fog valahogyan. Sajnos, nagyon sokan vagyunk, akik semmilyen tapasztalattal, tudással nem rendelkezünk a szoptatással kapcsolatban mindaddig, amíg gyerekünk nem születik, nem láttunk szoptatni testközelben senkit, soha nem beszélgettünk a szoptatásról senkivel. Így sok nehézséggel találkozhatunk akkor, amikor egyébként is fáradtak, rémültek, kialvatlanok vagyunk, miközben életben kell tartanunk egy kisbabát. Egy 2013-as tanulmány szerint a nők 92 százalékának van valamilyen nehézsége a szoptatással a szülés utáni első napokban.Érdemes már a várandósság alatt is felkeresni egy szoptatási tanácsadót és készülni a szoptatásra. Nemcsak azért, hogy információt, valós tudást szerezzünk, hanem azért is, hogyha később szükségünk lenne segítségre, akkor már egy jól bejáratott kapcsolatban legyünk a szoptatási tanácsadóval.A Szoptatásért Magyar Egyesület IBCLC laktációs szaktanácsadóinak honlapján, illetve a La Leche Liga oldalán tájékozódhatunk.

Mentális segítők

Egy terapeuta segíthet átbeszélni a terhesség során felmerülő kétségeket, félelmeket vagy feltörő korábban elszenvedett traumákat illetve a szülés utáni szorongást, depressziót, valamint az újdonsült szülővé válással járó nehézségeket. Próbáljunk meg keresni valakit, aki a perinatális időszakra specializálódott. Nyilván senki nem arra készül, hogy mentális, lelki nehézségekkel kell szembenéznie a szülés utáni hetekben, hónapokban, de tudjuk, hogy sok kismama küzd nehézségekkel, ezért jó megoldás lehet ilyen eshetőségre is felkészülni.

Mozgással kapcsolatos szaksegítség

Ha sportoltál a terhesség előtt, akkor valószínűleg valamelyest a terhesség alatt is folytattad a mozgást, és alig várod, hogy visszatérj a megszokott ritmusodhoz. Érdemes a szülés után konzultálnod olyan szakemberrel, akik felismeri az esetlegesen szétnyílt hasizmot, segíteni tud abban, hogy mikor térhetsz vissza a sporthoz és milyen mozgásformát válassz.A terhesség alatt olyan szakemberre lehet szükségünk, aki segít abban, hogyan vigyázzunk a testünkre, miközben rendszeresen mozgunk, megismerteti a Kegel-gyakorlatokat, különféle légzőgyakorlatokat, a relaxálás, meditáció, jóga előnyeit.

Hordozási tanácsadó

Ha abban gondolkozunk, hogy babakocsi helyett/mellett hordoznánk a babát, akkor érdemes beszélnünk egy hordozási tanácsadóval: megtudhatjuk, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk a baba életkorához igazodva, hogyan kössük fel, hogyan hordozhatjuk a babát biztonságosan.Ami fontos: nem vagy egyedül és nem baj, ha segítséget kérsz. A kiegyensúlyozott anyasághoz hozzátartozik, hogy segítséget kérjünk, ha szükségünk van rá, és fogadjuk el, hogy egyedül nem minden megy.(Cikk forrása: parents.com)