Baba

Babahordozó körkép – Típusok, árak, praktikák

Szinte képtelenség csokorba gyűjteni, hogy mennyi pozitív hatása van a babahordozásnak - fontos tudni azonban, hogy ezek csak akkor valósulhatnak meg, ha a hordozást helyesen kivitelezzük. Összeállításunk ehhez és az okos választáshoz is hozzásegít!
2021. Május 16.
A babahordozás nagyon hasznos azért is, mert mindkét kezünk szabaddá válik közben! (Fotó: Getty Images)

A babahordozás a kötődő nevelés egyik alappillére, vagyis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szorosabbá váljon a szülők és a gyerekek közötti kapcsolat. Amellett, hogy pozitívan hat a gyerekek közérzetére (a hordozott babák bizonyítottan kevésbé sírósak), a kicsik testi fejlődését is kedvező irányba befolyásolja. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azonban, hogy mindez csak akkor valósulhat meg, ha a megfelelő hordozóeszközt (hordozókendőt, mei tait vagy ergonomikus csatos hordozót) használunk, máskülönben a hordozás mind a hordozónak, mind a hordozottnak kényelmetlen lesz és még az egészséget is veszélybe sodorhatja.

Lényeges tudnivaló, hogy a babahordozás egyáltalán nem cipelést jelent, hiszen a jól megválasztott és helyesen használt hordozóeszközzel a hordozás kicsit sem megterhelő, még akkor sem, ha a gyerek nagyobbra nőtt. A babahordozók használata egyszerű, ahhoz azonban hogy rutinos hordozók legyünk, nem árt egy kis gyakorlás. A jó hír, hogy ma már országszerte találhatunk jól képzett hordozási tanácsadókat és babahordozó klubokat, ahol részletesen és türelmesen megosztják a hordozással kapcsolatos legfőbb tudnivalókat, szükség esetén segítenek kiválasztani a számunkra az ideális hordozóeszközt és meg is tanítják annak szakszerű használatát.

Hordozzunk! De mikortól?

A babahordozók kiválasztásakor nem csak azt kell figyelembe venni, hogy melyik hordozóeszköz kialakítása vagy színe/mintája tetszik, hanem leginkább azt, hogy mennyi idős és mekkora súlyú gyereket szeretnénk hordozni. A hordozókendők között találhatunk úgynevezett rugalmas és szövött kendőket, ezeket akár már a kórházba magunkkal vihetjük és már újszülöttkortól használhatjuk, a mei tait (megkötős hordozót) 3 hónapos kortól vetheted be 2 éves korig. A  karikás kendő és a csatos hordozók használatával tanácsos a baba 4-5 hónapos koráig várni (igaz, egyes típusok már akár 6-8 hetes kortól kezdve használhatók), onnantól kezdve azonban szabad a vásár! Az ergonomikusan kialakított csatos hordozók között találhatunk többféle méretet (standard, toddler és preschooler, ami akár az iskolakezdésig elkísérheti a gyereket), de akadnak olyan innovatív hordozók, amik pár hónapos kortól kezdve “együtt nőnek” a babával, vagyis nem kell többször hordozót váltani, ahogy gyarapszik a kicsi.

Megvegyük vagy kölcsönözzük?

A babahordozók az árukat tekintve is széles skálán mozognak, a különleges anyagok felhasználásával készült szövött kendők között olyat is találhatunk, aminek az ára hatszámjegyű, de természetesen ennek töredékéért is beszerezhetünk remekül funkcionáló babahordozót! Főleg a hordozókendőkre igaz, hogy minél többet használjuk, annál “kezesebbé” válik az anyaga, vagyis könnyebb magunkra kötni a babát. Éppen ezért a kezdőknek feladhatja a leckét a vadiúj hordozókendő, a kölcsönzött vagy használtan vett hordozókendő használata egyszerűbb (és költséghatékonyabb) megoldás lehet. Persze senkit sem akarunk lebeszélni az új hordozóeszköz vásárlásáról már csak azért sem, mert ha már kinőtte a gyerek, akár el is adhatjuk (biztos, hogy lesz rá kereslet!), vagyis nem fogunk “bukni rajta”. A kölcsönzés mellett szól, hogy többféle hordozót is kipróbálhatunk, mielőtt beszerezzük a sajátunkat, így garantáltan nem veszünk zsákbamacskát, amikor rászánjuk magunkat a vásárlásra.

Hordozótípusok:

  • Rugalmas hordozókendő: puha, és ahogy a neve is mutatja, rugalmas anyagból készült, a használata nagyon egyszerű, akár internetes videókból is könnyen elsajátítható. Hátránya, hogy viszonylag rövid ideig használható, amikor a baba súlya eléri a 7 kg-t, másik hordozóeszköz után kell nézni. Ahhoz viszont tökéletes, hogy az újdonsült anyuka barátságot kössön a hordozással, a sikerélmény és a pozitív tapasztalatok begyűjtése garantált! A baba születésétől kezdve használhatjuk, sőt akár a nagyobbra nőt pocakot már a terhesség utolsó hónapjaiban alátámaszthatjuk vele (ezt is könnyen megtanulhatjuk a netes oktatóvideókból!) Ára: újonnan minimum 12.000 Ft-ot kell rászánni, használtan azonban akár már 5.000 Ft-ért is találhatunk rugalmas hordozókendőt.
  • Szövött hordozókendő: rengeteg féle anyagból készülhet és nagyon sok márkából válogathatunk, érdemes többfélét kipróbálni, mielőtt letesszük a voksunkat az egyik mellett. A használata valamivel bonyolultabb, mint a rugalmas hordozókendőké, de gyakorlással gyorsan belejöhetünk, a hordozási tanácsadók segítségét mindenképp érdemes igénybe venni! “Hátránya”, hogy ha belejövünk, függőséget okozhat, és szeretnénk minél többfélét kipróbálni/beszerezni. Ára: 20.000 Ft alatt újonnan nehezen találhatunk szövött hordozókendőt, használtan azonban akár már ennek feléért is kifoghatunk tökéletes állapotban lévő kendőt!
  • Mei tai: masszív és tartós megkötős hordozóeszköz, ami stabilan tartja a kicsi gerincét, és segíti a csípő egészséges fejlődését – hypoton, kötött csípőnél is jót tesz. Erős sávolykötésű szövetből készül, megerősített varrásokkal, így sokáig elkísérhet – jó pár gyereket képes kiszolgálni. 3 hónapos kortól használható 15 kg-ig, elöl és háton hordozásra is. Könnyű megkötni és kényelmes, mert a derék és vállrész párnázott. Ára: 20.000-35.000 Ft Használtan már 8.000 Ft-tól hozzájuthatsz. 
  • Karikás hordozókendő: ennek használatát nem ajánlott újszülöttkorban elkezdeni, pár hónapos kor után viszont szeretett segítőtársunk lehet a mindennapok során. “Beüzemelése” nagyon egyszerű, viselete pedig igazán praktikus. Kis helyen is elfér, ezért mindig nálunk lehet a pelenkázótáskába hajtogatva vagy a kocsiban. A már totyogó-szaladó gyerekek esetében szuper választás, ha a kicsi elfárad, gyorsan magunkra köthetjük, ha pedig sürgős dolga akad és útra kelne, könnyen “kiszabadulhat” a hordozóból. Ami hátránya, hogy hosszú órákon át nem a legkényelmesebb, ehhez a szövött hordozókendő optimálisabb. Ára: 19.000 Ft alatt nem lelhetünk rá az új karikás kendőnkre, használtan azonban már 5-8.000 Ft-ért a miénk lehet egy szép darab!
  • Ergonomikus csatos hordozó: annak, aki túl nagy kihívásnak érzi a hordozókendők használatát, ez lehet a legnagyszerűbb választás. Felkötése egyáltalán nem bonyolult, arra azonban figyelni kell, hogy időnként állítani kell rajta, ahogy változik a baba mérete. Ami kiemelten fontos, hogy csakis ergonomikus csatos hordozót válasszunk – a kenguru nem tartozik ebbe a kategóriába! – mert ha nem így teszünk, hosszú távú használatával még árthat is a kicsinek, túlzott terhelést róva a csípőjére, medencéjére. Nem mellesleg nekünk is hát- és derékfájást okozhat, ha nem megfelelő eszközt választunk vagy rosszul használjuk a babahordozót. Ára: 27-28.000 Ft-ot minimum rá kell szánni, ami elvileg több évre szóló befektetés, vagyis csak első hallásra tűnhet soknak. Ahogy a többi hordozóeszközre, erre is igaz, hogy használtan akár a felénél is kevesebb pénzért be lehet szerezni