Baba

Hogyan hordozzunk melegben?

Télen is tartogat kihívásokat, de nyáron joggal vetődik fel a kérdés, hogy ne izzadjunk össze a babánkkal? Nem lesz-e neki túl melege, ha magunkra kötjük?
2023. Június 20.
Babár hordozza anya
Kép: Getty Images

Akár használunk hordozót, akár nem, alapszabály, hogy a legmelegebb napszakban ne menjünk ki a babával. Ez azt jelenti, hogy délelőtt tíz és délután négy között lehetőleg maradjunk a hűvös(ebb) lakásban. Nemcsak a hőmérséklet és a közvetlen napsugárzás miatt, hanem a páratartalom is miatt is jobb, ha otthon maradunk.

Szintén fontos a folyadékpótlás, a szoptatott babák nagy melegben többször kívánkoznak mellre, de a tápszeres babák folyadékigénye is megnő a kánikulában.

Az összeizzadást nem tudjuk megakadályozni, arra azonban figyeljünk, hogy ahol találkozik a testünk a babáéval, mindenképpen legyen rajtunk és a babán is könnyű ruhadarab, ugyanis a fedetlen bőr, ha összeizzad, könnyebben okoz hámsérülést.

Természetesen a napvédelemről se feledkezzünk meg, valamint a sapkáról, kalapról sem.

A babák térdhajlata kipirosodhat a hordozástól, ezért figyeljünk arra, hogy ne gyűrődjön a térdhajlatában semmilyen ruhanemű. Szintén figyeljünk a nyaki részre is: kidörzsölheti a hordozó, ha nincs ruhával fedve a baba bőre.

A kicsik hőszabályozása még fejletlen, ezért sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy mi izzadunk a hordozáskor, a baba azonban nem.

Természetesen a komfortos hordozáshoz az eszköz megválasztása is hozzájárulhat, hiszen vannak vastagabb és vékonyabb anyagú kendők, valamint az sem mindegy, hány rétegű a kötés. Válasszunk szellősebb anyagokat, ilyen például a len, valamint kerüljük a nagy melegben a két-három rétegű kendőket.