Terhesség

Aki ennyi idősen szül, hosszabb életre számíthat

A legtöbb anyát, aki így tett, illették már bántó megjegyzéssel a környezetében élők. Mi viszont most jó hírt hoztunk!
2024. Június 10.
terhes anya

Ha eddig csak bántottak azért, mert nem huszonévesen szültél, akkor ezt a cikket szeretni fogod!

Ha legközelebb egy kedves rokon azzal bosszant, hogy 30 év felett már túl öreg vagy ahhoz, hogy szülj, vágj neki vissza azokkal a kutatási eredményekkel, melyekről a Huffingtonpost számolt be. A Journal of Public Health című kiadvány szerint azok a nők, akik 30 éves kor felett szülik meg első gyermeküket, tovább élnek.

pozitív terhességi teszt

A genetika is számít

28 európai országban végeztek vizsgálatokat 65 éves nőkön. Az orvosok az egészségi állapotuk szerint megállapították a várható élettartamukat, és arra az eredményre jutottak, hogy azok a nők, akik 30 éves koruk felett szülték meg első kisbabájukat, tovább élnek, mint azok, akik már 20 évesen anyává váltak.

Egy másik kutatás szerint azoknak a nőknek, akiknek 33 éves koruk után még született kisbabájuk, a várható életkoruk elérheti akár a 95 évet is! Erre azoknak, akik 29 éves koruk után már nem szültek gyermeket, jóval kevesebb az esélyük.

Persze ahogy minden másban, ebben is nagy szerepe van a genetikának. Nem is azt mondják a kutatók, hogy senki ne szüljön 29 éves kor alatt, csupán arról van szó, hogy az utolsó szülés időpontja az öregedés mutatója lehet.

Ha egy nő 30, esetleg 40 éves kora felett is szül, az azt jelzi, hogy a reproduktív rendszere lassan öregszik, így valószínűleg a teste többi része is.

Szóval ha még egyszer bántó megjegyzést tesznek neked azért, mert 30 éves korod után szeretnél gyermeket vállalni, ne tartsd magadban a véleményed! Már csak azért sem, mert az efojtott düh is árt a fiatalságodnak!

Nyitókép: Getty Images