Terhesség

20 és 35 éves kor között ideális a terhesség

Orvosi szempontból 20 és 35 éves kor között a legjobb szülni - állítja Tony Falconer, az angliai Szülészorvosi és Nőgyógyászati Királyi Főiskola munkatársa.
2011. Január 10.

SzülésA karrierépítés fontossága miatt a nők egyre későbbre időzítik a gyerekvállalást, ami magában hordozza a veszélyeztetett terhesség magasabb kockázatát – hívja fel a figyelmet a problémára Falconer.

“Kétségtelen tény, hogy 30 és 35 éves kor között itt az ideje a gyerekvállalásnak. Saját magunknak állítjuk elő a problémát azzal, hogy idősebb korunkig várunk a szüléssel. Ez egy nagyon összetett és mély probléma” – idézi Falconert a Daily Mail.

Sok nő az egészségügyi kockázatok ellenére is a 30-as évei végére, sőt a 40-es éveire időzíti a szülést, olyan sztárok példáját követve, mint Madonna, vagy Nicole Kidman. Falconer szerint a legegyszerűbben úgy lehetne a fiatal lányokban tudatosítani a korábbi gyerekvállalás előnyeit, ha a szexuális felvilágosítás keretében a fogamzásgátlás és a tinédzserkori terhesség mellet erre is felhívnák az oktatók a figyelmüket.

Itthon is egyre később szülnek a nők

A KSH adatai szerint a korábban a legtermékenyebb életkorúnak számító korosztály – a 20–24 évesek – 1990 és 2009 között jelentősen (két harmaddal) kevesebb gyermeknek adott életet, mint előtte. A 20-as éveik második felét és a 30-as éveik elejét taposó magyar nők növekvő termékenysége nem tudta megfelelően ellensúlyozni a fiatalabb anyák közötti szülésszám csökkenését. 2009-ben már a születő gyermekek felét 30 éves vagy ennél idősebb édesanya hozta a világra.

Kicsit sokkoló adat, miszerint 2009-ben a 30 éves nők mintegy felének (45%) még nem volt gyermeke. Ez annak ellenére volt így, hogy kétharmaduk tervezte a gyermekvállalást, ám csak egyötödük élt párkapcsolatban a megkérdezése idején.

A kinézet egy dolog

Lehet, hogy a táplálkozással, kozmetikumokkal és egyéb eszközökkel fel tudjuk venni a harcot az öregedés ellen. De a szervezetünk, a biológiai korunk nem feltétlenül van összhangban a kinézetünkkel. A petesejtek korral rohamosan öregszenek. 40 éves korra radikálisan megnő a hibás petesejtek száma, akár már 35 éves korban is előfordulhat, hogy a petesejtek 50%-a kóros genetikai állománnyal bír.

Megemlítendő még, hogy a késői gyerekvállalásnál bizonyítottan gyakoribbak a vetélések, a terhességi cukorbetegség, a kromoszóma-rendellenességek és nehezebben történik meg a fogantatás.

Forrás: Medipress - Babaszoba