Terhesség

Ezért nehezebb 35 éves kor után teherbe esni

35 éves kor után nehezebb teherbe esni, mint 25 évesen, de természetesen nem lehetetlen. Összegyűjtöttük, milyen kockázatokkal és esélyekkel jár, ha 35-40 évesen szeretnél gyermeket szülni.
2016. November 23.

35 éves kor felett nehezebb, de nem lehetetlen a teherbe esés

Termékenység és életkor

Az életkor csak egy szempont. A meddőség ugyanúgy sújthatja a 20 éveseket, mint a 40 éveseket, a férfiakat és a nőket egyaránt. Tételezzük fel, hogy a termékenységetekkel minden rendben van és az egyetlen dolog, ami aggaszt, az az életkorod. A nők a 20-as éveikben a legtermékenyebbek, esélyük a teherbe esésre a 20-as éveik végén kezd csökkenni. 28 évesen már nehezebb teherbe esni, mint 22 évesen.35 éves korban a termékenység sokkal nagyobb ütemben kezd csökkenni. Egy kutatás azt vizsgálta, egy adott hónapban hogyan alakul a nők termékenysége korosztályok szerint. A 30 évesek mindössze 20%-a, a 40 éveseknek pedig csupán az 5%-a esett vagy eshetett volna teherbe, bármelyik hónapot is vizsgálták. De érdemes azt is figyelembe venni, hogy vajon azért csökkent-e a termékenység ilyen rohamos mértékben, mert valóban ennyivel kevésbé termékenyek a 30-40 évesek vagy pedig azért, mert sokkal ritkábban bújnak össze, mint a 20 évesek.Egy tanulmány 782 pár termékenységét vizsgálta meg, valamennyien a peteérést megelőző napokban voltak együtt. A nők testhőmérsékletének vizsgálatával követték a peteérést. Az eredmények szerint mind a fiatalabb, mind az idősebb nők az ovuláció előtt két nappal voltak a legtermékenyebbek. A 19-26 évesek 50%-a eshetett volna teherbe, a 35-39 éveseknek pedig a 29%-a.

A férfi termékenysége és életkora

A partner életkora is számít. Bár a férfi termékenysége nem csökken olyan mértékben az évek előrehaladtával, mint a nőké, de attól még oda kell rá figyelni. Hogy miért? Az eredmények azt mutatják, hogy a 35-39 éves nők 29%-a eshet teherbe, ha a legtermékenyebb napon szeretkeznek. Azonban ez a szám máris 15%-ra csökken, ha a nő partnere 5 évvel idősebb. Ebben az esetben az ő esélyük a felére csökken.Azt is szem előtt kell tartani, hogy a fenti vizsgálatok a teherbe esés esélyére irányultak. Ha teherbe is esel, az nem garantálja azt, hogy szülni is fogsz. A vetélés aránya az idősebb párok között magasabb.

Miért csökken a termékenység?

A nők több mint egymillió petesejttel születnek. Pubertáskorra ebből 300 ezer marad. Még ez is hatalmas szám, de ebből mindössze 300, ami éretté válik az évek alatt és arra vár, hogy megtermékenyítsék. Van, aki úgy gondolja, a menopauza jelenti a termékenység csökkenését, pedig nem így van. Testünk reproduktív képessége már jóval korábban lelassul. A petefészek és a petesejtek hatékonysága csökken. Ahogy közeledik a menopauza, egyre kevésbé reagál jól a petefészek a peteérést kiváltó hormonokra.Mi van akkor, ha egészséges életmódot folytatsz? Ha rendszeresen sportolsz, ha egészségesen étkezel, ha normális a testsúlyod és nincs káros szenvedélyed? Nos, a termékenység csökkenését nem lehet megállítani. Emellett persze tudni kell, hogy a káros szokások, mint például a dohányzás, felgyorsítják a természetes termékenység öregedési folyamatát.

Veleszületett rendellenességek, vetélés

A kor növeli a genetikai problémák esélyét is, ezért van az, hogy nő a Down-szindróma kockázata 35 év felett.

25 évesen 1250-ből 1 gyermek születhet Down-szindrómával.

30 évesen 952-ből 1 gyermek.

35 évesen 378-ból 1 gyermek.A vetélés kockázata is növekszik az évek előrehaladtával.

20 évesen a spontán vetélés esélye 10%.

30 évesen 12%.

35 évesen 18%.

40 évesen 34%.Nagyon fontos, hogy tudatosan éld az életedet, hisz így nagy mértékben növelheted a teherbe esés esélyét. Ha 35 éves kor után szeretnél gyermeket, nem kell úgy tekintened magadra, mint egy ketyegő bombára. Még akkor sem, ha a környezetedben élők és a szakemberek ezt érzékeltetik. (Persze a kockázatokkal tisztában kell lenni, hogy tud, mire kell még inkább odafigyelni.) A terhesség kimenetele nagyban egyénfüggő. Gondolkodj pozitívan: maradj nyugodt, készítsd fel a szervezetedet a terhességre (ehhez itt találhatsz tippeket). Ma már rengeteg nő vállal gyermeket 30 éves kor fölött. Sokkal kedvezőbbek a feltételek ehhez, mint régen – az egészségügyi ellátórendszer, s az orvostudomány alkalmazkodott a megváltozott igényekhez.

Sikeres meddőségi kezelés 35 éves kor után

Talán arra gondolsz, majd valamilyen termékenységi beavatkozással sikerül teherbe esned. Miért is aggódnál, amikor elérhető a lombikbébi kezelés (in vitro fertilizáció, IVF)? Nos, ez nem ilyen egyszerű. Ahogy a tested nem reagál a saját hormonjaidra, úgy előfordulhat, hogy a gyógyszeres kezelésre sem fog. A nők életkorának növekedésével az eredményes lombikbébi eljárások száma csökken.

31 évesen az élve születés aránya in vitro után 38%.

39 évesen ez az arány 22%.

43 évesen kevesebb, mint 10%.(Cikk forrása: verywellfamily.com)Ez is érdekelhet: