Terhesség

Pozitív hatása is van, ha 25 év felett szülsz

Tovább élnek azok a nők, akik a családalapítást későbbre halasztják, vagyis akik 25 éves koruk felett vállalják az első gyermeküket - derítette ki egy kutatás.
2016. December 01.

Pozitív hatása is van, ha 25 év felett szülsz

Azok, akik első gyermeküket 25 év felett vállalták, 11%-kal nagyobb valószínűséggel léptek a kilencvenes éveikbe, mint azok, akik korábban. Az elmúlt évtizedekben az idősebb kismamák száma jelentősen növekedett. A nők átlagosan öt évvel később vállalják az első gyermeküket, mint 40 évvel ezelőtt.

Angliában és Walesben 28,6 évesen kezdik a családalapítást 2014-es adatok szerint, míg 1970-ben ez átlagosan 23,5 évesen történt. (Hazánkban is hasonló a tendencia). Emellett a három évtized alatt megháromszorozódott azon emberek száma, akik 40 év felett vállalják első gyermeküket: 1984-ben 1000 nőből 4,9, míg 2014-ben 14,7 nő.

Az orvosok gyakran figyelmeztetik a nőket, hogy ne várjanak túl sokáig. A korral csökken a termékenység és növekszik a különböző szövődmények kockázata.

Egy kutatás szerint, melyet 20,000 nő bevonásával végeztek az Egyesült Államokban, vannak előnyei is a késői anyaságnak. A University of California San Diego kutatói szerint azon nők, akik 25 és 29 év között vállalják első gyermeküket 11%-kal nagyobb eséllyel élik meg a 90 évet, mint azok, akik 25 év előtt már megkezdték a családalapítást. Az összefüggés a 30 év felettiekre is igaz volt, náluk 10%-kal nagyobb az idős kor elérésének az esélye.

Mindezek mellett a terhesség maga is védőfaktorként említhető, mivel azok, akik 2-3 terhességet is vállaltak 25%-kal nagyobb valószínűséggel érik meg a 90. életévet az egyszeri terhességgel szemben.

Dr. Aladdin Shadyab és társai a talált eredményeket két elmélettel magyarázták. Az első elmélet szerint azok a nők, akik idősebb korban sikerrel kihordanak egy terhességet (mely során rengeteg szövődmény adódhat), eleve jobb egészségi állapotban lehetnek. A másik teória szerint a késői anyaságot vállalók nagyobb valószínűséggel rendelkeznek biztos anyagi és szociális háttérrel. Néhány orvos szerint azonban magának a terhességnek van nagy védő szerepe, s így a későn vállalt terhesség előnyei időben is később hatnak.

“Az eredményeink alapján azonban nem javasolhatjuk a nőknek a családalapítás kitolását későbbi életkorba, hiszen a szövődmények, mint például a terhességi cukorbetegség vagy magasvérnyomás előfordulása a korral együtt fokozódik” – fogalmazott a szakember.

A fenti eredményektől független dél-koreai kutatás szerint azok a nők, akik későbbi életkorban szülnek, kisebb eséllyel kapnak szívinfarktust vagy stroke-ot. “A nők szervezete (különösen az érrendszer) “emlékszik” a terhességre néhány évtizedig” – nyilatkozta Dr. Mi-Jeong Kim, a Koreai Katolikus Egyetem munkatársa, aki az eredményeket a European Society of Cardiology Congress-en mutatta be augusztusban. “A várandósság alatt fokozott ez erek relaxációja és csökkent az ellenállásuk.”

A kutatást az American Journal of Public Health című kiadványban közölték.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Medipress