Terhesség

Mennyire veszélyes szülni 40 éves kor felett?

Manapság egyre többen szülnek 35 éves koruk után, pedig az életkor előrehaladtával a terhesség alatt és szüléskor is nagyobb eséllyel lépnek fel komplikációk.
2017. Február 23.

“A feleségemmel egy második babán gondolkodunk. Az első gyermekünk 36 éves korában született, most 41 éves. Azt hallottam, hogy a Down-kór kialakulásának kockázata az édesanya korával egyenes arányban nő. Van esetleg még más olyan betegség vagy fejlődési rendellenesség, mint például az autizmus, ami nagyobb valószínűséggel alakul ki, ha idősebb korban szül a nő? Ezeket ugyanúgy a terhesség korai szakaszában lehet szűrni, mint a Down-szindrómát?”

Terhesség 40 felett – Érdemes tisztában lenni a kockázatokkal

Veszélyes-e 40 felett szülni? Az orvos válasza

A nők manapság sokkal később szülnek, aminek számos oka van. Sokan karriert építenek, szeretnének egy stabil egzisztenciát kialakítani, mielőtt babát vállalnak, míg mások sokáig nem találják a másik felüket, akivel érdemes lenne családot alapítani.

Számszerűsítve: míg 1970-ben 100-ból egy anya volt 35 feletti az első gyermeke születésekor, ma ez az arány 7-ből 1. Jól látja, sajnos nemcsak a Down-szindróma, de más kromoszomális rendellenességek kialakulására is nagyobb az esély, ha idősebb korban szül egy nő. Negyven éves kor fölött a babavállalás minden szempontból nagyobb rizikóval jár. Mielőtt azonban belebonyolódnék a rizikótényezők felsorolásába, azt is jó, ha tudjuk, hogy a 35 év felett gyermeket vállaló anyák többségének teljesen komplikációmentes a terhessége és egészséges babát hoz a világra.

Íme néhány egészségügyi rendellenesség, aminek nagyobb a kockázata idősebb korban:

1. Terhességi diabétesz

2. Terhességi magas vérnyomás

3. Vetélés

4. Koraszülés

5. Méhlepény problémák (pl. placenta previa, vagyis elöl fekvő méhlepény)

6. Halvaszületés (enyhén magasabb arány: 4/1000 vs 7/1000)

Az autizmus esetében az anya idősebb életkora nem meghatározó, ellenben ha az apa 40 év feletti, már kimutatható egy enyhe hajlam. Azt is fontos tudni, hogy az autizmus kialakulására nagyobb az esély, ha a családban van autista. Sajnos ezt azonban nem lehet a baba megszületése előtt kiszűrni, ahogyan más neurológiai rendellenességet sem.

Létezik ellenben egy ún. nem invazív prenatális teszt (NIPT), mely egy új módszer a magzati genetikai diagnosztika területén. A hagyományos ultrahang és vérteszt alkalmazása a Down-szindróma és két, ritkábban előforduló kromoszóma-rendellenesség, az Edwards-kór (18-as triszómia) és a Patau-kór (13-as triszómia) kimutatására sajnos sok hamis eredménnyel jár. Olyankor is pozitív eredményt mutathat, amikor a magzat teljesen egészséges. Ilyen esetben pedig amniocentézist (magzatvízvétel) és korionboholy mintavételt javasolnak az orvosok, melyek invazív tesztek, a vetélés kockázata pedig 1/500 és 1/200, ami nem túl sok, de fennáll.

Az elmúlt pár évben a kutatóorvosok rájöttek, hogy az anyai vérben keringő szabad DNS molekulák mintegy 10-15%-a magzati eredetű. Az előbb említett non-invazív prenatális tesztelés pedig képes ezen DNS molekulák vizsgálatára, mely a korábbi kromoszóma vizsgálatoknál sokkal pontosabb (99%-os) eredményt hoz már a terhesség korai szakaszában (a várandósság 10. hetében). Ráadásul a NIPT vagy másnéven Nifty-teszt elvégzése egy egyszerű vérvétel útján történik és semmilyen kockázattal nem jár sem az anyára, sem a babára nézve.

Azzal a ténnyel azonban fontos tisztában lenni, hogy sajnos semmilyen szűrővizsgálat nem 100%-osan biztos, és mindegyik csak bizonyos rendellenességeket képes szűrni. Tehát hiába végeztetjük el az összes létező diagnosztikai vizsgálatot, az sem garancia a magzat egészségére nézve.

Ettől függetlenül természetesen minden esélyük megvan, hogy egészséges gyerekük születik annak ellenére, hogy a felesége 41 éves. Azt javaslom, beszéljenek a párja nőgyógyászával, aki a személyes kórtörténetüket megvizsgálva egy pontosabb képet fog tudni festeni az Önök esélyeiről. Sok sikert!

A kérdést megválaszolta: Dr. Michele Hakakha Los Angeles-i szülész-nőgyógyász

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: babaszoba.hu / Címlapkép: depositphotos.com