Terhesség

Aki mellrákra hajlamos, ne halogassa a gyermekvállalást

Szakemberek szerint akár meddőségi problémákat is okozhat az a génmutáció, amelyet a mellrák kockázatának megnövekedésével hozható összefüggésbe.
2016. Április 29.

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a BRCA 1 génmutáció miatt, amely 80 százalékkal is megemelheti a mellrák kialakulásának esélyét, a kor előrehaladtával egyre kevesebb petesejt termelődik a petefészekben, így például egy 35 éves nő petefészke, aki hordozza ezt a génmutációt, olyan állapotban van, mint egy 37 évesé, akiben nincs meg a hibás gén.

Éppen ezért a kutatást vezető dr. Kelly-Anne Phillips, a kelet-melbourne-i Peter MacCallum Rák Központ onkológusa azt tanácsolja, hogy a génmutációt hordozó nők ne halogassák túl sokáig a családalapítást, ne várjanak a 30-as éveik végéig, inkább vágjanak bele még a 20-as éveik végén, vagy a 30-as éveik elején.

A Human Reproduction című lapban közzétett kutatás során a szakemberek közel hétszáz 25-45 év közötti nő AMH-szintjét (Anti-Müllerián Hormon) mérték meg, akiknél korábban nem volt rákos megbetegedés. Az AMH-szint arról ad tájékoztatást, mennyi petesejt található valakinek a petefészkében. Az alanyok közül 172 hordozta a BRCA 1 génmutációt, 216 pedig nem, a BRCA 2 mutáció pedig 147 személynél volt kimutatható.

Akik hordozói bármelyik génmutációnak, három dologgal kell szembenézzenek: először is azzal, hogy náluk a mellrák kialakulásának esélye nagyon magas, de a petefészekrák kockázata is jelentősen megnő. Másodszor, hogy az ő biológiai órájuk gyorsabban ketyeg, harmadszor pedig, hogy 50 százalékos eséllyel ezt a hibás gént tovább fogják örökíteni a gyerekeikre.

Az érintettek számára lehetőség van lombikkezelésre, amely során az embriókat tesztelni tudják a BRCA 1 és 2 génmutációkra, és ezzel elő tudják segíteni, hogy a fogantatás minél sikeresebb legyen, a gén továbbörökítésének esélye pedig minimálisra csökkenjen.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Korszakalkotó felfedezés: új kezelés a mellrák ellen
  • Kis mell, nagy mell, nincs mell
  • Két genetikai vizsgálat, amit fontolóra vehetsz
  • Hány évesen vállaljunk gyermeket?
  • Forrás: Medipress