Terhesség

Az intézmenyen kívüli szülést támogató központ nyílik Egerben

Az ötlet két dúla fejéből pattant ki, így hozták létre a Méhvirág Központ és Anyamenedék nevű, különleges helyet.
2024. Április 19.
Kisbaba lába

Ahogy azt a heol.hu írja, az alapítók célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol az intézményen kívüli szülésre készülő várandósok biztonságban, háborítatlan körülmények között hozhatják világra gyermeküket.

A Méhvirág Központ és Anyamenedék május 4-én nyitja meg kapuit egy új helyszínen, Egerben. Sajtóközleményükben is kiemelik, hogy Magyarországon az intézményen kívüli szülés szakmai szabályait, feltételeit és kizáró okait kormányrendelet határozza meg, mely kimondja, hogy otthonszülés csak olyan helyszínen valósulhat meg, ahonnan az ellátást igénybe vevő nő és az újszülött szükség esetén 20 percen belül háttérkórházba szállítható

Az országos szakemberhiány, a szülészetek részleges vagy végleges bezárása miatt azonban egyre szűkül azoknak a városoknak, falvaknak a köre, ahol a rendeletben meghatározott feltételek rendelkezésre állnak, és a családok biztonsággal élhetnek az otthonszülés lehetőségével.

A Méhvirág Központ és Anyamenedék megálmodói szerint napjainkban jóval több család szeretné ezt az utat választani, mint ahányat az egészségügyi szolgáltatók, a bábapraxisok el tudnak vállalni. A hazánkban működő négy bábapraxis székhelye többségében az ország középső és nyugati felében található, így az Északkelet-Magyarországon élő kismamák gyakran elesnek az intézményen kívüli szülés lehetőségétől, hacsak nem utaznak közelebb a bábájukhoz. Májustól azonban nekik is adott lesz a lehetőség erre, ha a kórházi szülés helyetti alternatívát keresnek.

A központban várandóssághoz és női egészséghez köthető, pre- és perinatális témájú programokkal is várják a kismamákat, lesznek fizioterápiás kezelések, masszázsok, hangfürdő- és hangtál terápiák, szülésfelkészítés, meseterápia, különböző tréningek, beszélgetőkörök, kismamajóga és egyéni konzultációk is.

A központ munkatársai olyan helyet kerestek Egerben, ahol ha úgy adódik, egyidejűleg több szülés, illetve vajúdás és a programok is megférnek egymás mellett, anélkül, hogy zavarná egyik a másikat. Emellett szempont volt, hogy az új otthon babakocsival is könnyen megközelíthető, központi helyen legyen, amire a hevesi vármegye-székhely Csiky Sándor utcájában találtak rá.

Nyitókép: Getty Images