Terhesség

Börtön vár a szülésznőre?

Geréb Ágnes több mint egyéves házi őrizetet, Ivana Königsmarková felfüggesztett börtönbüntetést, Ina May Gaskin pedig alternatív Nobel-díjat kap ugyanazért. Mindhárman hazájuk vezető szakemberei az intézeten kívüli szülés területén.
2011. Október 07.

“A szülés humanizálása egyre inkább előretör Németországban, Skandináviában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, és ez egyre közeledik, közeledik, de nem éri el a Szovjetuniót.Tizenöt év alatt számos alkalommal jártam a Szovjetunióban konferenciákon, gyűléseken, találkozókon, kórházakban, ezért tudom, milyen a szovjet gondozási modell. Pontosan olyan, amilyennel ma Magyarországon találkozunk! Ma szovjet szülészeti gondozási modell uralkodik Magyarországon. Csak figyelem, hogy mi történik Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Litvániában és a többi olyan országban, ahol még a szovjet gondozási modell él.A változások megindultak. De a folyamat nagyon nehéz. Miért? Mert a szovjet rendszerben az orvos maga az Isten! Az orvos rendelkezik az összes hatalommal és ellenőrzéssel, több pénzt keres, ő végzi a sebészi beavatkozást, és ő a hős. A bábák a szovjet rendszerben az orvosok rabszolgái. A kormány és az orvosok nem mondhatják, hogy minden rendben. Semmi nincs rendben! És persze azért is szükség van a változásra, mert összhangba kell kerülniük az EU-val.Tehát meg kell változtatni a rendszert, mivel túl sok baba és anya hal meg, mivel a törvény szerint összhangba kell kerülni az EU-val, és azért is, hogy az önök társadalma szabaddá és demokratikussá válhasson. Egy szabad és demokratikus társadalomban a nők és családjaik választhatnak, hogy milyen szülést szeretnének. Egy szabad társadalomban a nagy és fontos emberek nem mondhatják meg önöknek, hogyan szüljenek.Ezt a nő kell eldöntse! Akarják, hogy a kormány vagy valamelyik orvosprofesszor megmondja milyen testhelyzetben szeretkezzenek kedvesükkel? Ugye nem! Ezért ne szabják meg azt se, hogy milyen szülést akarnak. Önnek kell választania, és a kormánynak és a professzoroknak az a dolguk, hogy tiszteletben tartsák az ön döntését.

Tehát mindez valójában a demokráciáról szól” – hallhattuk Marsden Wagner professzortól Itt, keleten, a WHO nők és gyerek egészségével foglalkozó szervezetének volt igazgatójától a II. Nemzetközi Bábakonferencián, évekkel ezelőtt.

Itt keleten

Egy hete sincs, hogy az amerikai Ina May Gaskin alternatív Nobel-díjáról írtunk . Két hete kaptunk hírt arról, hogy Csehország vezető bábája bíróság előtt áll. Ismerős? Ivana Königsmarková, a Cseh Bábaszövetség elnöke egyike annak a néhány bábának, akiket képzettségük és gyakorlatuk feljogosít arra, hogy intézeten kívül szülést kísérjenek. A bába ügyvédje elmondta: Ivana Königsmarková tevékenysége során szigorúan követi a külföldön létező standardot. Azért nem tud megfelelni a cseh előírásoknak, mert ez egyszerűen lehetetlen. A Cseh Szülészeti Szövetség által lefektetett elvárások ugyanis alkalmatlanok arra, hogy intézményen kívül betartsák, mivel egy az egyben kórházi körülményeket és ellátást írnak elő az intézeten kívüli szülésekhez is. Ugye ismerős?!

Free Geréb

Geréb Ágnes házi őrizetét újra meghosszabbította a bíróság. A szülésznő (bába, szülész, pszichológus) ellen több per is folyik, ezek egyikének eredménye az immár egyéves házi őrizet. Az ügyvédei szerint már régen nem a tárgyalt esetekről szól az ügy, hanem magát az intézményen kívüli szülést próbálja ellehetetleníteni a hatóság. Hozzátennénk, hogy ezt már Geréb Ágnes fogva tartása és a további, ki tudja milyen büntetése nélkül is sikerült, hiszen az intézeten kívüli szülés magyarországi szabályozása ugyanúgy megakadályozza a magyar bábákat a legális munkában, ahogy ez a Cseh Köztársaságban is történik. Úgy látszik, itt, keleten még várat magára, hogy megértse az orvostársadalom (és a társadalom), hogy minden nő ott tud a legkevesebb komplikációval szülni, ahol biztonságban érzi magát. És ez nemcsak a nő, hanem a gyerek biztonságát is jelenti. „Nem vagyok bűnös. Még mindig remélem, hogy győz az igazság. Hogy mi az igazság? Az, hogy ahol szülés – születés van, ott bizony halál is van, és nem feltétlenül a szüléskísérő hibájából” – jelentette ki Geréb Ágnes egy interjúban.

Vannak, akik nem érnek rá kivárni, hogy bábájuk szabadon dolgozhasson.

A dühös asszonyok

Idézzük újra Marsden Wagnert: „A német orvosok megpróbálták elérni a kormánynál, hogy a nők ne választhassák meg a szülés módját, a jelenlévőket és a helyszínét. Megpróbálták rávenni a politikusokat egy új törvény megalkotására.

Erre a német nők fellázadtak: Ó, Istenem, megpróbálják korlátozni a szabadságunkat!Dühösek lettek. Mindenki arról beszél, hogy az orvosok milyen hatalmasak, milyen erősek.Én tudok náluk erősebbet: a dühös asszonyokat.

A nők megakadályozták az új törvénytervezetet, s mivel a mozgalom megindult, a változások is elkezdődtek. Ez történt Új-Zélandon és más országokban is. A bábák és a nők együtt változtattak. Ez kell Magyarországnak is! A magyar nőknek harcolniuk kell a jogaikért. Akkor, amikor a magyar nők teljes jogú döntéseket hozhatnak majd a saját testükről és a szülésükről, akkor, és csakis akkor lesz szabad Magyarország.”

Geréb Ágnes letartóztatásának egy éves évfordulóján több száz anya vonult az utcára, hogy jelezze: nagyon sokan vannak, akik szeretnék visszakapni bábáikat. Nézd meg az október ötödikei eseményekről készült filmet! Hallgasd meg az anyák és az ügyvédek érveit!