Terhesség

Ezért születik sok kisbaba éjjel

Téved, aki azt gondolja, hogy a véletlen műve, hogy olyan sok kisbaba dönt úgy éjnek évadján, hogy ideje világra jönni!
2024. Június 17.

Neked is feltűnt, hogy gyakran a leglehetetlenebb időpontban indul be a szülés? „Ne az anyukákat hibáztassuk ezért, tanulmányok sora bizonyítja ugyanis, hogy a babák kezében van az irányítás” – üzente dr. Peter W. Nathanielsz a Cornell Egyetem professzora azoknak, akik az okokat keresik.

„Egészen a terhesség legvégéig a progeszteron nevű hormon védi a méhet az összehúzódásoktól. Azonban, ahogy a baba készen áll a megszületésre, a kis agya beindíttatja a kortizol termelést, mellyel jelzi az anyának, hogy készen áll az indulásra. A kortizol hatására csökken a progeszteron termelődése, ezzel egyidőben viszont az ösztrogéné megnő, felkészítve a kismama testét a szülésre” – tette hozzá a szakértő az American Scientist-nek.

Sajnos mivel az oxitocin termelése (a legutolsó, amolyan szülés előtti „jel”) éppen éjszaka tetőzik, legnagyobb eséllyel sötétedés után indulnak be az összehúzódások. „Ez az evolúció kegyetlen öröksége számunkra. Az őseinknek ugyanis biztonságosabb volt éjjel szülni, mivel akkor a ragadozók kevésbé zavarták meg az édesanyát” – tárt fel egy különös összefüggést a professzor.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via