Terhesség

Átalakul a szülészeti ellátás – íme a változások

A Magyar Közlönyben jelent meg a Belügyminisztérium rendelete.
2024. Június 11.
(Kép forrása: Getty Images)

Februárban jelent meg a szülészeti ellátás gyökeres átalakításáról szóló törvénytervezet, amiről korábban mi is írtunk ebben a cikkünkben: az átalakítás tervéről akkor először a hvg.hu írt. Ez hétfőn emelkedett törvényi erőre, miután a Belügyminisztérium rendelete megjelent a Magyar Közlönyben.

Bevezetik az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban – ez azt jelenti, hogy alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is lehet szülni, de csak komplikációmentes várandósság esetén – részletezi a 24.hu.

A rendelet pontosan meghatározza, hogy az I. progresszivitás szintű szülészetek kizárólag alacsony kockázati besorolású várandósság szülésvezetését biztosítják. Ezeken a szülészeti osztályokon nem lesz koraszülött intenzív (PIC) osztály, de újszülött szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 perces távolságban elérhetőnek kell lennie ennek az ellátásnak is.

Azonban lesz császármetszés végzésére alkalmas műtőegység és ébredő/megfigyelő helyiség, és biztosítani kell a sürgősségi szüléslevezetést és az ambuláns jellegű szülészeti ellátást is.

Márciusban a hvg.hu még az átalakítás tervével kapcsolatban megkereste a Belügyminisztériumot. A 24.hu szerint a tárca akkor azt írta, hogy az intézmények kiválasztása még folyamatban van. A hétfőn megjelent rendeletben nem szerepel az, hogy mely kórházakban vezetik be az alapfokú szülészeti ellátást.