Terhesség

Radikális átalakítást tervez a szülészeteken a Belügyminisztérium

Jelentős átalakítást tervez a Belügyminisztérium a szülészeti ellátásban: létrejönnének olyan szülészetek, ahova csak komplikációmentes terhesség esetén kerülhetnének a kismamák, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek.
2024. Március 18.
újszülöttek kórházban
Kép: Getty Images

Családias hangulatú, felesleges orvosi beavatkozás nélküli szülészetek megteremtésének lehetősége, vagy az egyre súlyosabb orvoshiány miatti intézkedés – lényegében ezt találgatja hetek óta a szülész-nőgyógyász szakma Magyarországon egy miniszteri rendelet tervezetéről, mely minden előzmény nélkül jelent meg a kormány honlapján, írja a Hvg.hu.

A tervezet szerint, az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendelet módosulna azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a kismamák és ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők.

Ezeken az osztályokon nem lenne koraszülött intenzív, valamint újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre. A tervezet szerint viszont biztosítani kellene, hogy szükség esetén 30 percen belül elérhetőek legyenek.

A rendelettervezet végrehajtási szabályai azt is pontosan meghatározzák, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba – írja a HVG. A koncepció nem új, sőt, sok országban jól működik, de Magyarországon megosztja a szakmát. Kérdés, valóban jobb lesz-e tőle a szülészeti ellátás, vagy a kormány csak a súlyos orvoshiányra keres megoldást.

A jogszabálytervezetet február utolsó napján hoztak nyilvánosságra és ezzel együtt társadalmi véleményezésre is bocsátottak a kormányzati honlapon. A szülész-nőgyógyászati ellátás komoly változtatásának véleményezésére az érintettek – például az Magyar Orvosi Kamara – nyolc napot kaptak, a határidő március 8-án járt le.

(Hvg.hu, Blikk)